Jagame kogemusi lõunanaabritega

Eestis liideti viimased kutseõppeasutused viis-kuus aastat tagasi. Küllap kerkisid tol ajal ka emotsioonid mitmel pool lakke ja küllap kiruti kogu süsteemi maa põhja, sest tundus, et see ei toimi. Aastate jooksul on asjad paika loksunud ja kosmeetilist ravi   on uues süsteemis läbi viidud hiljemgi. See ei tähenda muidugi, et meie kutsehariduse süsteem on nüüd ideaalilähedane ja seal enam midagi muutma ei pea. Kaugel sellest.

Lõunanaabrid aga on jõudnud tänavu selleni, et hakkavad oma väikesi kutsekoole ühendama. Ikka selle nimel, et õpilased paremat ja nüüdisaegsemat haridust saaksid. Selles osas oleme meie neist ees ja pole imestada, et siia tullakse vaatama ja kogemusi saama nagu väikesse Soome.

Luua Metsanduskooli külastanud kõrgetasemelisele Läti metsandusametnike ja koolijuhtide delegatsioonile jättis siin nähtu hea mulje. Esitati põhjalikke küsimusi ja võõrustajatel tuli vastates kogu oma kompetents mängu panna. Õnneks ei jäädud sellega hätta. Külaliste pärimisele, mida meil pole, oli vastata lihtne  — pole piisavalt aega ega raha.

Meie spetsialistid, kes piisavalt läti keelt  oskavad, saaksid aga praegu lõunanaabrite juures tööd ja võiksid neid edukalt kutsehariduse reformimisel aidata. 

20. mai 2010

blog comments powered by Disqus