Põltsamaa tegi “käe valgeks”

Tänaseks on MTÜ Trollitralli asutatud Trolli Mängupesa töötanud kaks kuud. Jõgeval on varemgi proovitud mängutuba asutada ja pidada, Põltsamaal ei ole seda siiani ette võetud. Olen alati öelnud, et tegemist ei ole miljoni-ideega, sest kui oleks, oleks toimetajaid siinkandis juba mitmeid. Aga ei ole, mitte ühtegi. Tegemist on raske ja tohutut eeltööd nõudva sotsiaalse projektiga, mille tarvis on tegijad asutanud just mittetulundusühingu, mitte äriühingu.

Raskustega tuleb meilgi rinda pista. Pean tunnistama, et külastatavus nädala sees on üsna väike, mille tõttu oleme korra juba vähendanud lahtiolekuaegasid. Samas lapsevanematelt saadud ohtra positiivse tagasiside põhjal näeme ja tunnetame ka ise, et sellist kohta, kus igapäevaselt lastega käia, on hädasti vaja.

Argipäev on pannud meid mõtlema mitmeid mõtteid, mida teha ja kuidas oma elu korraldada, et ikka omadega välja tulla. Päris palju on meie jaoks ennustamatut. Täna me juba teame, et ilm mõjutab meie külastatavust. Aga seda, kas ja millist mõju avaldavad meie toimetamistele inimeste puhkused, koolivaheajad, lasteaedade puhkused – nendele küsimustele praegu vastused puuduvad. Tänaseks oleme ette võtnud sammud kulude vähendamiseks ka läbi projektivahendite. Päev tagasi saime teada, et oleme saanud Kohaliku Omaalgatuse Programmist rahastuse projektile “Trolli Mängupesa elektrilahenduste kaasajastamine energiasäästu ja turvalisuse eesmärgil”. Meie rõõm on suur.

Suures plaanis tähendab see, et viime kogu oma valgustuse üle LED lahendustele ning paigaldame koridori ka soojuskardina, et ära hoida trepikoja talvist jäätumist. Lisaks saab paigaldada mõned lisavalgustid – ikka selleks, et meie külaliste olmetingimusi parandada. Lähikuudel on plaanis elektrikulude vähendamise ja olme parandamise eesmärgil paigaldada ka õhksoojuspump.

Aegade algusest saati on MTÜ Trollitralli tegijad unistanud päevast, mil saaks pakkuda lapsehoiu teenust kodustele vanematele. On see ju üks põhilisi viise, kuidas lapsevanemat aidata. Mõnikord on vaja hästi natuke, tunnikest trenniks või arstil käimiseks, teinekord jälle on vaja kasvõi just see üks päevake pühendada iseendale, et tulla ja olla jälle rõõmus ning laetud positiivse energiaga.

Aprilli lõpus sai MTÜ tegevusloa, et osutada kodust lapsehoiu teenust – ehk siis lastehoid lapse eluruumides. Meil on kaks lahket, sõbralikku ja alati naeratavat lapsehoidjat, kes on omandanud lapsehoidja kutse. Üheskoos oma tegevusi plaanides usun, et saame lapsevanema soovidele vastu tulla. Inimesi ja karaktereid on erinevaid ja erinevad on ka lapsed. Seepärast eeldame ka võimalikelt teenusetarbijatelt, et nad on varem meie juures käinud ning laps ja hoidja on omavahel tuttavad. Olen öelnud, et ebasobivaid natuure me kokku ei sunni, mis peakski tähendama laias plaanis head ja sõbralikku kooskõla meie hoidja, lapse vanema ja lapse vahel.

Et keegi pole midagi sarnast siinkandis varem teinud, siis puudub võimalus ka ennast kellegagi võrrelda. Jõgeval olnud Kraaksupesa ja Nossukese mängutuba olid mõlemad oma olemuselt ja teenuste valikult pisut erinevad. Ka keskkond oli teine. Ilmselt tulebki kõik omal nahal üle elada ja niikaua, kui jaksu jätkub, edasi minna. Õnneks on meil suurepärane meeskond. Meie eesmärk on pidama jääda, ikka selleks, et rõõmustada nii suuri kui väikseid. Mõte on seda igati väärt. Kindlaim viis avaldada meile toetust on ikka Trolli Mängupesa külastamine.

Täna on saanud Trolli Mängupesa kasutada nii lapsevanemate kohtumispaigana kui sünnipäevade pidamiseks. Oleme toetanud sünnipäevade pidamist mitmesuguste lisateenustega ning meilt saab tellida ka pidudele näomaalinguid. Nali naljaks, aga ka täiskasvanute pidudele.

TAIMI RAO, MTÜ Trollitrall juhatuse esimees

blog comments powered by Disqus