Liikuv veski jahvatab päevas kuni 100 tonni vilja

Torma Põllumajandusosaühingus hiljuti teenust osutanud liikuv veski suudab jahvatada päevas kuni 100 tonni teravilja. Kuigi Tormas piirduti esialgu 80 tonniga, jäi ettevõte tööga rahule.

Torma Põllumajandusosaühingu (POÜ) juhataja Ahto Vili ütles, et nemad kasutasid Baltic Agrole kuuluvat liikuvat veskit teist korda, esimesel korral jahvatati 76 tonni teravilja.

Lisaks võib liikuv veski tuua kohale kümme tonni teravilja, sest täpselt nii palju mahub korraga tema sisse. 

Saab segada ka jõusööta

Vili jäi veski tööga rahule ja lisas, et see seade võib segada kokku ka jõusööda, mida Tormas siiski vaja pole, sest selle töö teeb ära nende endi liikuv söödamikser.

Taolist masinat endale me muretseda ei suuda,“ rääkis Vili. Tema sõnul võiks näiteks tootjate ühistu taolist masinat omada. Seni pakub teenust Baltic Agro.

Tonni jahvatamise eest küsib teenusepakkuja 180 krooni. Vili hinnangul tundus see summa esialgu küll suur, kuid kõiki isejahvatamisel tekkivaid kulukomponente liites sai ta aru, et hind on konkurentsivõimeline. Vanadest veskitest nii kvaliteetset jahvatust ei saa,“ lisas ta. Kui söödakomponendid ei ole õigesse fraktsiooni jahvatatud, siis tulevad tagasilöögid toodangus.

Vili sõnul hakkavad liikuva veski teenuseid üsna pea kasutama paljud karjakasvatajad. Eriti oluline on see väiksemate tootjate jaoks. Kui Baltic Agro toob Eestisse sügisel ka teise masina, siis laieneb teenuse kasutajate ring veelgi. Masin on ennast õigustanud ja kui teenuse hind jääb samaks, ei näe ma küll põhjust, miks seda sisse osta ei võiks,“ tunnistas ta. 

Tootjate liit teeb tasuvusanalüüsi

Jõgeva Tootjate Liit on liikuva veski ostmist arutanud. Tootjate liidu esimehe Urmas Ingveri sõnul tegeldakse praegu tasuvusanalüüsiga. Mullu soetas Jõgeva Tootjate Liit Ingveri sõnul endale teravilja muljumise seadme. See seade käis liidu liikmete juures teenust osutamas külakorda ja põllumajandusettevõtete juhid jäid rahule.

See samm näitab, et Eesti põllumehed hakkavad ka ühistegevuse poole sihti seadma,“ märkis Vili. Tema hinnangul tasub arutleda ka liikuva veski soetamise võimaluste üle. Küllap see sõltub sellestki, kuidas tootjate liidu liikmetel oma veskitega lood on.“

Baltic Agro valmistab ka konservvilja, veab läga ja koristab teravilja. Mujal maailmas tegelevad taoliste teenustega Vili sõnul peamiselt tootjate ühendused.

Baltic Agro müügiesindaja Jarmo Randmaa sõnul võimaldab söödamikser-veski teravilja nii jahvatada kui muljuda, sh ka raskesti jahvatatavaid komponente ehk maisi ja kaera.

Lisaks saab jõusöödale hõlpsasti juurde segada vedelaid lisandeid ehk õli, glütserooli, melassi. Minimaalne valmistatav jõusööda kogus on Randmaa kinnitusel viis tonni.

Söödamikser-veski kasutamiseks oleks oluline läbi mõelda, kas söödakomponendid on  jõusööda valmistamise juures ja kas söödale on mahapaneku koht valmis.

iii

Söödamikser-veski ehk liikuv veski

iii

*Segamismahuti 19 500 m3 võimaldab korraga segada kuni 12 tonni jõusööta

*Järjestikku saab toota kahe erineva retsepti järgi jõusööta
*Minimaalne valmistatav jõusööda kogus on viis tonni
*Kõrge segamistäpsus 1:100 000
*Jahvatusvõimsus 15-25 tonni tunnis
*Teravilja muljumisvõimsus 12-20 tonni tunnis
*Imemis-puhumisvõimsus kuni
50 meetrit
*Retseptide kontrollsüsteem võimaldab salvestada 2500 erinevat jõusööda retsepti 250 kliendi jaoks

iii

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus