Leidis ennast akvarellis

Betti Alveri muuseumis saab 6. maini vaadata jõgevalanna Kai Brauni akvarellinäitust. Tema edulugu kunstis võiks eeskujuks olla teistelegi.


Kai Braun ei ole kunagi saladust teinud sellest, et ta ei ole päris terve inimene. Viimased kolmteist aastat on tal tulnud maadelda tõsiste terviseprobleemidega. Kunstiga hakkaski ta tegelema osalt sellepärast, et psühhiaater soovitas tal leida huviala, mis mõtted mujal hoiaks. Seepeale kinkisid lapsed Kaile mõned algajale maalijale mõeldud lihtsad õpikud ja tema asus neid usinasti läbi töötama. Ta lõi kaasa ka Jõgeva haigla päevakeskuse kunstiringis.

Algul näitas Kai oma kunstiloomingut ainult sõbrannadele ja sai neilt mõnikord ka kiita. Siis aga tegi linnaraamatukogu talle ettepaneku nende majas näituse teha. Kai panigi sinna välja oma akrüülmaalid. Lisaks Jõgevale on ta oma loomingut näidanud ka Kasepääl, Jõhvis ja Värskas. Betti Alveri muuseumi näitus on tal juba kümnes. Samas on see tema esimene akvarellinäitus.

Kiire areng

Akvarellihuvi tekkis Kail Jõgeva akvarelligalerii Kala poolt kaks aastat tagasi Luual korraldatud maalilaagris. Tolles laagris maalis ta küll veel akrüülidega, ent käis vahepeal uudistamas ka seda, mida galerii Kala omanik Gennadi Lapin algajatele akvarellihuvilistele õpetas. Poolteist aastat tagasi hakkaski ta Lapini juures akvarellitundides käima

“Ta on õpetanud mulle tehnilisi võtteid, aga ka lihtsalt enda ja teiste töid näidanud. Eriti sümpatiseerivad mulle Ülle Meisteri akvarellid. Kui püüdsin algul ise midagi sarnast teha, ei tulnud see mul välja, sest oskusi nappis. Kui tulid esimesed õnnestumised, oli rõõm seda suurem,” ütles Kai Braun. “Jõgeva kunstikooli õpetaja Elita Järvela arvas minu näituse avamisel, et võiksingi akvarelli juurde jääda.”

Gennadi Lapin tõdes, et Kai Braun on vaatamata suhteliselt soliidsele eale teinud akvarelli alal läbi tohutult kiire arengu.

Oma käekiri

“Kai on väga töökas ja produktiivne. Ta maalib palju ja uurib lisaks sellele akvarellialast kirjandust. Tal on välja kujunenud oma käekiri ja oma koloriit ning ta julgeb katsetada juba päris suuri formaate. Aasta pärast pole mul talle võib-olla enam midagi õpetada,” ütles Gennadi Lapin.

Tänavu märtsis tegi Kai Braun läbi ka Žanna Tohti juhendatud akvarellikursuse Jõgeva kunstikoolis.

“Žanna käsitles mõningaid asju natuke teise nurga alt, kui Gennadi,” ütles Kai Braun.

Ta kinnitas, et maalimine on tema tervisele väga hästi mõjunud, aga liiga innukalt ei tohi selle tegevusega ka kaasa minna, sest siis jätkad öösel uneski maalimist.

“Minu abikaasa toetab mind kõiges ja tal pole midagi selle vastu, kui ma end vahepeal maalimiseks muust maailmast välja lülitan,” ütles Kai Braun. “Ma olen üldse väga rikas naine: mul on peale hoolitseva abikaasa kolm last ja üheksa lapselast.”

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus