Kunstistuudio Suvi avas Kuremaal oma näituse

Kuremaa lasteaed-algkooli ruumides avati möödunud kolmapäeval Tartus tegutseva kunstistuudio Suvi maalinäitus. Koolimaja pikka koridori, kuhu hiljuti sai üles lihtne, aga tõhus riputussüsteem, kavatsetakse ka edaspidi näitusepaigana kasutada.

Kunstistuudio Suvi on nime saanud selle juhendaja, Jõgeva alevikust pärit maalikunstniku Robert Suvi järgi. Koos käiakse kolmapäeviti juhendaja Liiva tänava ateljees ja ühtekokku on stuudiolasi kümmekond. Nende hulgas on eri elualade inimesi: Imbi Traat on näiteks matemaatik, Irja Pärn audiitor, Epp Rätsep logopeed, Elina Madal prokurör, Kaisi Vinogradov tekstiilikunstnik, Sulev Reisbert IT-õppejõud jne.

Kuremaale toodi viie autori, Irja Pärna, Piret Jürgensoni, Reet Heinla, Kaisi Vinogradovi ja Imbi Traadi taiesed. Reet Heinla ja Piret Jürgenson olid ka töid üles panemas.

Enamasti saab näha õlimaale, aga on ka õlivärvidega ülemaalitud akrüülmaale. Akrüülvärvidega on Robert Suvi sõnul mõnikord lihtsam kompositsioon ja koloriit paika panna. Seejärel võib aga juba taiese õlivärvidega üle käia. Näitusetöödel domineerivad traditsioonilised ja rahulikud teemad: maastikud, lilled, loomad jne. Need peaksid sobima ka lastele, kes moodustavad näituse igapäevapubliku.

“Ega me nii kõrgelennulised loojad olegi, et kellelgi meie taieste suhtes tõrge võiks tekkida,” ütles Reet Heinla.

Valgas elav Heinla pidas aastaid asjalikku ökonomistiametit, siis proovis kümmekond aastat kätt lilleäris. Nüüd on ta pensionil ja tegeleb kolmandat aastat maalimisega. Et lilled üks tema lemmikteema on, ei pane imestama. Ent Robert Suvi sõnul suudab hea fantaasiaga Reet ka osavalt realismi ja sürrealismi põimida. Hiljuti Estonias nähtud “Luikede järve” lavastuse mõjul alustas ta suuremõõtmelise (105 x 120 cm) kompositsiooni loomist. Sellelt võib leida nii luiged, järve kui ka baleriinid.

Maalimissõltlane

Möödunud aastal maalis Heinla Valga kutseõppekeskuse tellimisel triptühhoni ehk kolmikmaali, mis kujutab Valgamaa kutsehariduse 110 aasta pikkust ajalugu. Peatselt on Heinlal tulemas isikunäitus Pärnu haiglas.

“Haiglakeskkonnas on kunst lausa vajalik: see mõjub hästi nii arstidele kui ka patsientidele,” arvas Reet Heinla ja lisas, et temast on kolme aastaga saanud suisa maalimissõltlane. Seepärast ei peagi ta paljuks kolmapäeviti Valgast Tartusse kunstistuudiosse sõita. See on hea nii enda kunstialase harimise kui ka huvikaaslastega lävimise seisukohalt.

Ülenurmel elav Piret Jürgenson on töötanud lilleseadjana. Maalimiskogemust on tal juba kümme aastat.

“Kunagi armastasin ristpistes tikkida,” meenutas Piret Jürgenson. “Siis aga avastasin Novaluxi poodi külastades, et ka täiesti tavaline, tänavalt sisse astunud inimene võib tänapäeval endale korralikud maalimisvahendid – värvid, pintslid ja lõuendid – soetada. Hakkasin algul oma käe peal maalima, siis aga läksin juba rahvaülikooli maalikursusele ja nüüd käin Roberti stuudios. Julgen öelda, et mu hing on maalimise abil vabanenud. Mu lapsed ei saanud alguses aru, mis valu mulle sisse on läinud, et ma muudkui maalida tahan, aga nüüd on nad sellega harjunud. Ja E-kunstisalong, kust mu tööd algul tagasi lükati, võtab nüüd neid juba lahkesti müüki.”

Hea juhendaja

Nii Reet Heinla kui ka Piret Jürgenson kiitsid oma juhendajat.

“Robert Suvi ei tapa kellegi mõtet ära, vaid laseb igaühel olla selline, nagu ta on,” ütles Reet Heinla. “Alguses oli meil kõigil raske, sest me pole saanud süsteemset kompositsiooni- ega värviõpetust, ent Roberti töö käigus tehtud suunavatest märkustest on palju kasu. Iga järgmist taiest alustades oled juba jälle natuke targem. Robert ei materda kedagi maha, vaid on alati positiivne. Mulle teeb ta küll vahel märkuse selle kohta, et ma tahan liiga palju kujundeid ühte maali kokku kuhjata. Tema arvates peab pildil ikka pausikohti ka olema.”

Piret Jürgenson lisas, et juhendaja ei tule oma käega ühegi juhendatava maali sisse, vaid suunab ainult sõnaliselt.

“Kujuneme sellisteks, nagu meil soodumus on. Igaühe pintslilöök on erinev, igaühel on oma hingelähedased toonid,” sõnas Piret Jürgenson. “Robertile võime tänulikud olla ka selle eest, et ta ütleb, millal taies valmis on, st millal tuleks maalimine lõpetada. Meie oma aruga tahaksime võib-olla veel midagi üle maalida, aga juhendaja näeb kõrvalt asja paremini.”

Robert Suvi lisas, et hea kunsti sünni eelduseks on 99 protsendi ulatuses töö, ent midagi peab loojale ka kõrgemalt poolt antud olema.

Kuremaa lasteaed-algkooli direktor Külli Suvi ütles, et edaspidi on koolimaja pikas koridoris plaanis ka laste kunstitöid näidata. Tartu stuudiolaste taieseid nähes saab aga ehk mõnigi laps tõuke tõsisemalt kunstiga tegelemiseks.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus