Akordioni- ja suupillimuusika festival toob Jõgevale tuntud muusikud

Laupäeval 22. aprillil kõlab Jõgeval akordioni-, lõõtspilli- ja suupillimuusika. Osaleda saab põnevates pillitöötubades, nautida kontserte uuel suvelaval ja kultuurikeskuses ning uudistada kevadlaadal.


Rahvusvaheline akordioni-, lõõtspilli- ja suupillimuusika festival toimub Jõgeval kuuendat korda. Festivalil astuvad üles Eesti, Soome, Ungari ja Läti muusikud. “Soomest on tulemas suupillikvartett, Ungarist lõõtspillimängija ning Lätist suupillikvintett “Noored vanaisad”,” loetles Jõgeva kultuurikeskuse juhataja ja festivali üks eestvedajatest Ainar Ojasaar. Jõgeva akordioni-, lõõtspilli- ja suupillimuusika festival on omanäoline ettevõtmine, sest siin mängivad koos kolm pilligruppi. Pillid tunduvad küll üsna erinevad, kuid nad kuuluvad tegelikult ühte perekonda ning heli tekitamise põhimõte on neil kõigil sama.

Lisaks 22. aprilli festivali põhipäevale, kuuleb juba 19. aprillil Jõgeva kultuurikeskuses Valgevene kollektiivi “The Russian Song” vene rahvalaule ja Georg Otsa repertuaari kuulunud lugusid. Tegemist on vokaaltrioga (tenor, bariton ja bass), keda saadab akordion. 21. aprillil kõlab Villu Veski (saksofon) ja Tiit Kalluste (akordion) kontsert “Põhjala saarte hääled”. See on muusikaline projekt, mis on saanud inspiratsiooni põhjamaade saarte folkloorist. “Tulevikus on kindel soov ja plaan festivali ajaliselt veelgi pikendada ja territoriaalselt laiendada,” rääkis Ojasaar. Festivali eelkontserdid on tasulised, kuid põhipäev tasuta.

Sütitav ühismängimine

Festivalil on võimalik osaleda erinevates pilliõppe töötubades, kus asjatundjate käe all tehakse pilliga tutvust ja õpitakse selgeks mõned loodki. Akordioni töötuba juhendab sel aastal legendaarne Henn Rebane, lõõtspilli õpetab aga eesti lõõtspilli ja rahvapillide mängija Juhan Uppin. “Nad on ilmselgelt Eesti ühed silmapaistvamad mängijad. Henn Rebase oli töötuba toimus ka eelmisel festivalil, tol korral avaldas ta soovi tulla uuesti juhendama,” sõnas Ainar Ojasaar.

Kui Henn Rebane viimati Jõgeval akordioni õpetas, oli tal kindel siht inimesed pillimänguga nakatada. Toona selgitas Rebane, et tema õpitoa eesmärk on tekitada huvi ja hoida inimest pilli juures. “Tahan, et esimene kogemus oleks Rebase juures selline, mis sütitab pillimänguga edasi tegelema – mõnus kogemus ühismängust,” rääkis akordionist Vooremaale eelmisel festivalil.

Ainar Ojasaar kutsub festivalile osalema muusikakoolide lapsi. “Neil on harukordne võimalus õppida Eesti tippude käe all ning loomulikult vabalaval koos musitseerida. Sama kehtib ka kõikide täiskasvanud harrastajate kohta,” märkis Ojasaar. Kontsertidele on oodatud kõik, kes armastavad akordioni-, lõõtspilli- või suupillimuusikat.

Uue suvelava ristsed

Kontserdipäeval saab kultuurikeskuse uus suvelava oma ristsed. Festivali vabalava kontsert on sel laval esimeseks sündmuseks. Kontserdil saab nautida etteasteid ning oma loominguga üles astuda. Vabalavale on oodatud kõik akordioni-, lõõtspilli- ja suupilliharrastajad, kes soovivad avalikult oma mänguoskusi näidata. Esineda võib üksi või kollektiiviga.

Registreerimine toimub kohapeal vahetult enne vabalava algust. Vabalava programmi juhib näitleja ja muusik Elmar Trink. “Festivalil läheb hästi, kuna meie tingimused on märgatavalt paranenud – valminud on uus suvelava,” nentis Ojasaar.

Lisaks suvelavalt kõlavale muusikale toimub samal ajal lava ümbruses kevadlaat. “Laat loob mõnusa õhkkonna ning loodetavasti toob ka rohkem publikut. Kaubavalikus on kesksel kohal eestimaine käsitöö ja toit, kuid loomulikult leiab palju muudki,” rääkis kultuurikeskuse juhataja. Ta lisas, et kindlasti oleks tore, kui tulevikus kujuneks üheks laada oluliseks osaks näiteks rahvapillid, aga selleks peab festival kindlasti veel kasvama.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus