Merle Vaht on oodatud nii Pisisaares, Lustiveres kui ka Adaveres

Põltsamaa noorte- ja elukestva õppe keskuses töötav Merle Vaht on teinud neli ja pool aastat mobiilset noorsootööd paljudes Põltsamaa ja Pajusi valla koolides.


 

Merle töötab Põltsamaa noorte- ja elukestva õppe keskuses alates 2011. aasta märtsikuust. Ta nägi kuulutust, et noortekeskus otsis töötajat, otsustas kandideerida ja osutuski valituks. Kõrgkoolis on ta õppinud eriala nimega raamatukogundus ja infokeskkonnad. Info jagamine on ka praegu osa tema igapäevatööst.

“Enne Põltsamaa noorte- ja elukestva õppe keskusesse tööle asumist olid mul proovipäevad, kus meisterdasin koos noortega. Lapsed ja noored võtsid mind ruttu omaks,” rääkis Merle.

2011-2015 ja ka 2016. aasta alguses käis Merle Põltsamaa ja Pajusi valla koolides mobiilset noorsootööd tegemas. “Noortega meisterdasin, kokkasin ja mängisin laua-, Xboxʼi ja liikumismänge. Algusaastatel tegin mobiilset noorsootööd teise noorsootöötajaga, hiljem aga üksi.”

“Mobiilne noorsootöö toimis heas koostöös Põltsamaa ja Pajusi valla koolide huvijuhtide, sotsiaalpedagoogi, õpetajate ja koolide direktoritega. Nemad teavitasid noori minu tulekust.

Nii Pisisaare algkoolis, Lustivere põhikoolis kui ka Adavere põhikoolis oli mobiilses noorsootöös rohkelt osalejaid ‒ 20-25 noort.

Aidu lasteaed-algkooliski tuldi kõigega meelsasti kaasa ja oldi vaimustatud. See on nende jaoks midagi muud, kui tuleb võõras inimene. Noored ootasid ja küsisid, millal sa jälle meie juurde tuled.”

Usaldus tekib aja jooksul

Mobiilset noorsootööd tehes pole eesmärgiks mitte ainult noortele erinevaid kogemusi ja õppimisvõimalust pakkuda, vaid ka kuulata ja märgata, millised on noorte mured, millist infot nad vajavad. “Kui noortel on olnud omavahelisi probleeme, siis olen sellesse sekkunud ja samuti teavitanud ka kooli. Noored ei ole alguses väga altid oma asjadest rääkima. Usaldus tekib ikka siis, kui noorsootöötaja on pikemat aega kohal käinud ja lapsed on teda tundma õppinud. Samuti peab kohapeal käima järjepidevalt, juhuslike kontaktidega eriti usalduslikku suhtlemist ei teki.”

  1. aastal tehtud omavalitsuste koostöögrupi hanke kaudu soovitakse sellist mobiilset noorsootööd jätkata.

Merle Vaht käib nädalavahetuseti ka Põltsamaa sisehallis mobiilset noorsootööd tegemas. Ta on rääkinud nende noortega, kes seal ekstreemspordiga tegelevad, uurinud, millised on nende mured.

“Ekstreemspordi tegemise jätkamine sisehallis on aga segane, sest linnal on hoonega teised plaanid. Seni on linn hea seisnud selle eest, et noortel oleks koht, kus ekstreemspordiga tegeleda. Juhul, kui sisehalli võimalus ära kaob, on linn lubanud teha välipargi. Sisehallis sõitjaid on Põltsamaal umbes 20 noort.”

Ekstreemspordihuvilisi on palju

Poisid käivad igal aastal ka Tallinnas Simple Sessionil, et vaadata, kuidas maailma paremad BMX rataste ja rulaga sõitjad trikke teevad. Simple Sessionil võistlejad on tõestanud, et antud spordialaga võib tegeleda väga kõrgel tasemel kuni 30-35aastani. Kõik oleneb sellest, millised võimalused on antud hobiga tegeleda. Kas on olemas koht, kus harjutada ja vahendid ning kuidas tervis vastu peab. Põltsamaa noortekeskus pakub tasuta tõukerataste laenutamise võimalust. “Meil on keskuses kolm tõukeratast.”

Mängud, meisterdamine, kokkamine, mobiilne noorsootöö ongi kõik selleks, et jõuda noorteni, aidata, kui neil on mured ja anda infot ning tagada neile võrdsed võimalused õppida, teha uusi asju. Noortel on võimalik ka ise projekte kirjutada ning neid ellu viia.

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus