Talgulised nautisid head seltskonda ja tõsist tööd

Jõgevamaa talgulised ei lasknud end sombusest ja vihmasest ilmast segada, vaid nautisid head seltskonda ja tõsist tööd.

Kassinurme mägedesse kogunes laupäeval 43 talgulist, kelle hulgas oli Jõgevamaa Metsaseltsi liikmeid, folklooriseltsi Jõgevahe Pere taidlejaid, kohalikke elanikke ning lihtsalt neid, kellele see paik südamelähedane. Talgute käigus sai uuesti üles laotud linnuseesine püstkoda, mis kasutusel grillimispaigana, ent kus hea ka päikesevarjus istuda. Vana püstkoda ähvardas Jõgevamaa Metsaseltsi juhatuse liikme Kaupo Ilmeti sõnul juba seesistujaile kaela kukkuda, uus peaks aga vihmagi pidama.

Veel võeti maha kuivanud või mädanenud puid, puhastati lehtedest, okstest ja muust prahist jalgradu, lõkkeplatsi ja tantsuplatsi ning tehti muud vajalikku.

Et ilm polnud suurem asi, mindi Kassinurme naisseltsi keedetud talgusuppi sööma Jõgevamaa metsaseltsi saali, mis asub Kassinurme mägedest mõni kilomeeter eemal kunagise Kaarepere metsakatsejaama hoones. Seal kuulati ka Kaupo Ilmeti juttu pärandkultuurist ja selle hoidmisest ning tehti Jõgevahe Pere tantsijate eestvedamisel ühiselt mõned rahvusvahelisele tantsupäevale ja kaerajaani-aastale pühendatud tantsutuurid. Peale Kodavere kaerajaani tantsiti vanu häid seltskonnatantse. Koju minnes said talgulised kaasa äsjalõppenud metsanädala märgi ja trükiseid.

Kassinurme mägedes korraldatakse koristustalgud ka muinsuskaitsekuu raames. Need saavad teoks mai lõpupoole ning laupäevased talgulised lubasid ka siis kohal olla. 

Kaks parki said korda

Palamuse vallas said talgupäeval kenamaks kaks looduskaitsealust parki: Luua ja Palamuse park. Luua parki käis korrastamas 45 suurt ja väikest talgulist, kusjuures kohalike elanikega liitus ka kaks Luua Metsanduskooli retkejuhtide kursuse õppurit. Tööd jätkus kõigile: kes riisus lehti, kes tükeldas ja koristas mahakukkunud puid ja oksi. Et kogu pargipinda lehtedest puhtaks riisuda poleks kuidagi jaksatud (park on lihtsalt nii suur!), keskenduti enam okste ja prügi koristamisele ning kõnniteede puhastamisele.

Sama põhimõtet järgisid Palamuse parki koristanud Palamuse segakoori liikmed ja EELK Palamuse koguduse õpetaja Jaan Nuga. Et Palamuse park on väiksem, jõuti seal suurem osa  siiski ka lehtedest puhtaks riisuda. Nii Luual kui ka Palamusel söödi pärast talgusuppi ning tõdeti, et oli tore tööpäev, mille viljad rõõmustavad nii kohalike inimeste kui ka külaliste silma: Luua ja Palamuse on ju üsna külastatavad paigad. 

Siimusti lauluväljakul uus väljanägemine

Väga suuremahulised talgutööd Jõgeva vallas viidi läbi Siimusti lauluväljakul ja Linnamäel. Sinna oli heakorratöödele registreerunud pea viiskümmend inimest. Lisaks tavakodanikele olid talgulistele appi tulnud ka Kaitseliidu Jõgeva maleva mehed koos tarviliku tehnikaga. Üheskoos asuti vanalt lauluväljaku astmeilt välja juurima sinna kasvanud puid ning korrastama platsi vanadest betoonist istumisalustest ja ka võsast.

Mootorsaega opereeris Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik Janno Rosenberg, kes enda sõnul sealset töötegemist nautis. “Vahelduseks on päris hea ise kellelegi alluda,” sõnas mees saagimise vahe peal. „Täna on meie kõigi ülemuseks Ivo,“ lisas Rosenberg, osutades talgujuhile Ivo-Hannes Lehtsalule.

Need talgulised, kel lauluväljaku platsil tööd ei jätkunud, viidi metsa alla prügi korjama, mida  seal tundus olevat tonnide viisi. Mida maanteele lähemal oldi, seda rohkem olmesodi puude ja põõsaste alt välja tuli. “Mis teha, kui mõnel pole mõistust prügikaste ja jäätmejaamu kasutada,” nentisid koristajad.

Pärast pea viit tundi rassimist omandas ajahambalt kõvasti pureda saanud Siimusti lauluväljak päris uue ilme. Plats oli vanadest betoonist pinkide alustest ning võsast tühi, oksad ning praht süüdati põlema ning talgulised said puhata, suppi süüa ja kasemahla juua. Talgute kaaskoordinaator Galina Lehtsalu rääkis, et ainult ühekordsest koristamisest lauluplatsil ei piisa. “Siin jätkub edasist mõtlemisainet palju. Ideaalne oleks rajada jalgrattatee, mis viiks Jõgevalt Siimusti linnamäele ja lauluväljakuni ning siia rajada mõnus puhkeala,” nentis ta. Idee teostamiseks loodab Galina sellest huvituvate inimeste järjekindlusele ja ka valla töötajate abile.  

50 inimest ja 17 m3 prügi

Jõgeval korrastasid haigla ja staadioni ümbrust ning raudtee ja Tähe tänava vahelist haljasala peaasjalikult koolilapsed ja õpetajad. Entusiasmi noortel talgulistel jätkus ning pärast paari tundi koristamist ei polnud keegi neist väsinud. Õpetajate sõnul kannustas lapsi koristama ka uudishimu, mida kõike sodi hulgast leida võis. Iga natukese aja tagant oli kuulda hõikeid asjade kohta, mida leitud oli — alates välgumihkleist ning lõpetades tundmatu looma kontidega.

Jõgeva linnavalitsuse keskkonna peaspetsialisti Jaan Vahtla sõnul kogus umbes 50 talgulist kokku 17 kuupmeetrit jäätmeid.  

Küülikud Metsatarekesse

Siimusti lastekodus Metsatareke koristati ümbritsevat metsaalust ja paigaldati Metsatarekese õuele peremaja Andrus lähedusse puurid, kus saavad endale kodu neli või  viis küülikut. “Jänkupojad kingib lastekodule üks tore perekond Kassinurmest. Kenaks üllatuseks olid ka puurid, kuid nende tegija ongi teadmata, sest ühel päeval lihtsalt seisid puurid lastekodu juures,” rääkis juhataja Marika Tekkel.

Kõige suuremaks tööks oli aga lastekodus toimunud talgutel metsaluse korrastamine ja puhastamine. Territoorium, kus lapsed mängivad, sai puhtamaks, langetatud puud kuluvad aga lastekodu kütteks,” rääkis talgujuht Tiina Sirel, kelle sõnul täitus kolmekümneliikmeline talgurühm  osaleda soovijatega üllatavalt kiiresti.

Koos Metsatarekese laste ja töötajatega lõid talgutel kaasa ka Jõgeva Avatud Noortekeskuse noored linna noorsootöö peaspetsialisti Kaire Sakjase eestvedamisel ning mitmed teised Jõgeva linna ja ümbruse elanikud.  

Tabiveres töötandriks mõisapark

Mõisahoonet pole pargis küll enam ammu, küll aga vajas rämpsust puhastamist ja võsast lagedamaks lõikumist selle ase, samuti kogu pargi territoorium. Talgujuhid objektil olid Laili ja Aare Aunap ning tegutsejaid kogunes kokku täpselt 30. “Mõned registreerunud jäid tulemata, see-eest tuli aga tööle neid, kes alles laupäeva hommikul meiega ühineda otsustasid,” rääkis Laili Aunap, kelle kinnitusel sai kõik plaani võetu ka tehtud. “Kõik olid innukalt asja juures, aga eriti jäi meelde talguline Tõnu Toomingas, kes oli kaasa võtnud kõik tööriistad, mida juhendis maininud olin — nii kirve, sae kui reha.  Nii vahva, et inimesed sellist ühiskondlikku tööd tõsiselt võtavad ja ka meelde jätavad, mida palutud oli,” ütles Laili. Eraldi nimetas ta veel kahte toredat naabrimeest ehk pargi kõrval elavat Villu Kottisset ja vallamuuseumi juhatajat Andu Uusi, kes mõlemad päev läbi koos teistega rassisid, aga rõhutasid, et nemad pole talgulised, vaid tulid sel päeval parki koristama täiesti juhuslikult! Meelelahutuseks sõitsid Tabivere talgulised õhtupoolikul Kaiaveres peatselt avatavasse perede meelelahutuspaika Vudilasse, kus grilliti, Vudilaga tutvuti ja soovijad tünnisauna proovida said.

Elistvere loomapargis olid talgujuhtideks Inga Karton ja Kerttu-Kaia Kesler. Lammutati piisonite vana aedik ja tehti suurpuhastust mujalgi pargi territooriumil. Loomasõprade tööpäev kujunes pikaks, pärast Elistvere Suurköögist  saadud suppi jätkati tööd ning Vudilasse lõõgastuma jõuti alles kella kuue paiku õhtul. Ka Elistveres oli talgulisi kolmekümne ümber.

Jõgevamaal lõi 38 talgukohal kaasa 893 inimest, lisaks sajad ja sajad, kes oma kodukohas ametlikult registreerimata talgutel ümbruskonda koristasid. Kokku osales Teeme Ära talgupäeval viimastel andmetel üle Eesti kokku 28 620 vabatahtlikku, kes toimetasid 1116 tegutsesid talgukohal.

iii

EILI KOITLA

RIINA MÄGI

KAIE NÕLVAK

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus