Lõppesid Eesti meistrivõistlused 64-ruudulises kabes

Pühapäeval lõppesid Jõgeval neli päeva kestnud Eesti meistrivõistlused 64-ruudulises kabes.

Kuueteistaastase vaheaja järel kasutati neil võistlustel avakäigu loosimist, mis tõstis tunduvalt sportlikku pinget ja suurendas resultatiivsete partiide arvu. Mängiti mikromatšide süsteemis, mis tähendab, et iga kohtumine koosnes kahest partiist. Päevas mängiti kaks vooru, mistõttu kabetajail tuli mängulaua taga istuda kaheksa-üheksa tundi.

Naiste turniiri võitis kindlalt Kaari Vainonen Lasnamäe Kabeklubist 13 punktiga 14-st. Talle järgnesid Piret Viirma Järvamaa Kabeklubist 12 ja mullune võitja, Jõgeva Kabeklubi esindav Marika Azojan 8 punktiga. Pronksmedali sai Marika tänu võidule sama palju punkte kogunud tartlanna Aili Visnapuu üle. Aime Laur ja Pilleriin Visk platseerusid paremusjärjestuse lõpuossa.

Meeste turniiril osales kogu selle ala paremik. Kompromissitus võistluses jäid kaotuseta vaid suurmeister Arno Uutma ja Arvo Rist. Suurmeistrit päästis kaotusest vaid ime, mikromatši esimese

partii paidelasele Ain Roolile ta kaotas ja teises jõudis viigilisse lõppmängu, kus vastane unustas malekella olemasolu. Suurt furoori tekitas  turniiri noorima osavõtja, 13-aastase pärnaka Hendrik Tamme mäng. Kuigi seekord tuli leppida veel kuuenda kohaga, on loota olulist lisa meie vananevatele tippmängijatele. Meeste turniiril võitja ei selgunud, Arno Uutma SK-st Remii ja Raivo Rist Hiiumaa Kabeklubist kogusid 12 punkti 16-st ja meistritiitel selgitatakse nendevahelises järelmatšis. Pronksmedali pälvis Ain Rool Järvamaa Kabeklubist. Nii tema kui neljandaks jäänud Arvo Rist (Hiiumaa Kabeklubi) kogusid 11 punkti. Jõgeva meeskabetajate mäng ei õnnestunud, korraldamiskoormuse all kannatanud Uno Plakk kaotas koguni kolm matši. Võite kogunes sama palju, ent viigid klubikaaslaste Mihkel-Kalju Tammeveski ja Jaan Peetsiga pärast esimese partii võitu olid enam kui kurjast. Nii Tartu Kabeklubi esindav jõgevlane Enno Eerma kui Uno Plakk kogusid 8 punkti ja olid vastavalt 10. ja 11. Mihkel-Kalju Tammeveski oli 6 punktiga 14., Jaan Peets 5 punktiga 15. ja Rein Orav 3 punktiga 17. Turniiritabeleid saab vaadata internetist, aadressil www.jogevakabeklubi.ee

Turniiri läbiviimine oli tõsiseks proovitööks ka Jõgeva Kabeklubile ja osavõtjate arvates see õnnestus. Heameel on sellestki, et oli pealtvaatajaid. Turniiri õnnestumisele aitasid kaasa SA Jõgeva Sport ja spordihoone Virtus kohvik, auhindadega toetasid Jõgeva Majandusühistu ja SEB Pank. Maavanema eriauhinnad pälvisid noormängija Hendrik Tamm ja võistluste kohtunik Lembit Vahesaar.

ÜLAR POOM, võistluse peakohtunik

blog comments powered by Disqus