Põltsamaal peeti meeleolukat teatripäeva

Kui Eesti professionaalsed teatritegijad tähistasid rahvusvahelist teatripäeva esmaspäeval Viljandi Ugala teatris, siis Eesti harrastusteatrite rahvas pidas oma teatripäeva maha juba möödunud nädalavahetusel Põltsamaal. Auhindu seal ei jagatud ja teleülekannet ei tehtud, küll aga vahetati kasulikku infot ja tunti rõõmu huvikaaslastega suhtlemisest.


Harrastustruppide kahepäevane kokkusaamine algas laupäeva õhtul teatrilaada ja kostüümipeoga. Laadal jagasid trupid kirjalikku ja suulist infot oma lavastuste kohta ning tänu sellistele kontaktidele sõlmiti või sõlmitakse nii mõnigi kokkulepe külalisetenduste andmise asjus.

Kostüümipeoks riietusid trupid kas mõnest oma lavastusest pärinevatesse või muidu efektsetesse kostüümidesse. Tallinna Salme teatri näitlejad saabusid peole näiteks koerteks ja koerakirpudeks kehastununa: nende repertuaaris on praegu lavastus “Koera pulm”. Kokkutulnud nägid ka üht katkendit sellest tükist.

Kostüümipeo “naelaks” olidki truppide etteasted. Põltsamaa kultuurikeskuse näitering Kuukatsujad mängis näiteks ette kaks stseeni oma mullusuvisest vabaõhulavastusest “Põltsamaa lood”, Alburahva teater esitas kiirläbilõike oma kolmest käigus olevast lavastusest, Rakvere trupp KaRakTer etendas lõbusaid sketše jne.

“Tore oligi see, et kõik, kes teatripäevale tulid, olid n-ö täiel määral kohal: panid kostüümid selga, esinesid ja tegid kaasa lõbusates teatrimängudes,” ütles teatripäeva eestvedaja, Põltsamaa kultuurikeskuse rahvakultuurispetsialist ja Kuukatsujate juhendaja Keiu Kess. “Ühes teatrimängus tuli näiteks moodustada orkester, mille liikmed musitseerisid kujuteldavatel pillidel ja teises luua laul teemal “Kevad Põltsamaal”. Tegime ka improteatrit: osalejad pidid üht ja sama situatsiooni läbi mängima mitmes eri stiilis, näiteks tragöödia või opereti stiilis.”

Teatrimänge vedas Keiu ise ja eri truppide näitlejad pidid neis tõhusat koostööd tegema. Mis aga kostüümipeoks vajalikesse kehakatetesse puutub, siis neid sai laenutada ka kohapealt: Põltsamaa kultuurikeskuse kostüümiladu oli soovijaile avatud.

Kasulikud töötoad

Aktiivsemad teatripidulised laulsid ühislaule poole ööni. Öö (või see, mis sellest järele oli jäänud) veedeti kas kultuurikeskuses või mõnes Põltsamaa majutusasutuses, hommikul läks teatriharrastajate kokkusaamine aga edasi töötubadega. Näitlejatele viis liikumiskoolituse läbi Jõgevalt pärit koreograaf Kristjan Rohioja, lavastajatele jagas tarkust Erki Aule. Kõneldi teksti analüüsist ja muudest tähtsatest asjadest.

Keiu Kess tõdes, et truppe oli teatripäeval küll suhteliselt vähe (nii mõnelgi harrastusteatril olnud just neil päevil etendused), ent kes kohal olid, jäid pakutuga väga rahule. Jõgevamaad esindasid teatripäeval peale korraldaja rollis olnud Kuukatsujate Põltsamaa kultuurikeskuse noorte näiteringi Viribus Unitis vilistlased. Teise päeva töötubadesse tulid ka Pajusi teatri näitlejad.

Keiu Kess tõdes, et teatripäeva korraldamine ei olnud just kaelamurdev ülesanne. Festival olla keerulisem “žanr”: seal on vaja tagada lavastuste etendamiseks vajalikud tehnilised tingimused, hoida kinni ajakavast, kutsuda kokku žürii jne.

“Oleme tänulikud Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupile, kes teatripäeva korraldamist toetas,” ütles Keiu Kess.

Tuleva-aastase teatripäeva korraldamise võttis enda peale Väike-Maarja seltsimaja näitering. Neile andsid põltsamaalased üle korraldajaauga kaasas käiva rändlaterna. Väike-Maarja seltsimaja Jõgevalt pärit juhataja Kalev Pärtelpoeg avaldas arvamust, et järgneva aasta jooksul võiks igas kuus mõni harrastustrupp Väike-Maarja väärika ajalooga seltsimajas külalisetendust andmas käia.

“Kuukatsujad kavatseb Väike-Maarjasse mängima minna oktoobris. Mõned teised kuudki on juba külalisetendusega täidetud,” ütles Keiu Kess.

Taaselustatud tava

“Põltsamaalased said teatripäeva korraldamisega väga hästi hakkama,” kinnitas Kristiina Oomer Eesti Harrastusteatrite Liidust. “Sündmus oli meeleolukas, teise päeva töötoad samas ülimalt asjalikud. Põltsamaal on ka head tingimused sellise sündmuse korraldamiseks, aga ka näitlejate majutamiseks.”

Kristiina Oomeri sõnul olid harrastusteatritel kunagi päris tugevad rahvusvahelise teatripäeva tähistamise traditsioonid: sel puhul peeti kunagi uhkeid balle. Vahepeal vajus teatripäeva pidamise traditsioon unustuse hõlma, ent kaks aastat tagasi tegi Rakvere harrastustrupp KaRakTer uuesti “otsa lahti” ja korraldas pika vaheaja järel esimese teatripäeva peo. Möödunud aastal saadi kokku Järvamaal Albus ja nüüd siis Põltsamaal.

“Näeme hea meelega, et teatripäeva korraldaks EHL-i liikmesteater. Kuukatsujad ongi nüüd üks meie liidu värskemaid liikmeid,” sõnas Kristiina Oomer. “Teatripäev on kasvav, arenev sündmus ja hea info vahetamise koht. Harrastusnäitlejad saavad muidugi kokku ka mitmesugustel festivalidel, ent neil on situatsioon pisut teine: seal ollakse omavahel ju konkurendid. Teatripäeval on teine õhkkond. Seal saab ilma igasuguste pingeteta omavahel suhelda ning teatrist ja üldse maailma asjadest kõnelda.”

Põltsamaa kultuurikeskuse näitering Kuukatsujad ei saa aga pärast teatripäevaga seotud askeldusi sugugi puhata, vaid neil tuleb taas proovidele keskenduda: Keiu Kessi käe all on valmimas poola autori Stanislaw Dygati “Pühapäeva” aineline lavastus. Sellega kavatsetakse minna ka mai algul Tabiveres peetavale Jõgeva- ja Tartumaa ühisele harrastusteatrite festivalile.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus