Mustvee, Kasepää ja Pala valla ettevõtlikel noortel huvitavad äriideed

Peipsiveere programmi 2017. aasta projekt Mustvee, Kasepää ja Pala ettevõtlikud noored kaasas üle 100 õpilase.

Peipsiveere programmi toel alustasid 30. jaanuaril üle 100 õpilase teekonda ettevõtluse esimeste sammude poole. Inspireerija Harald Lepisk innustas noori leidma sobilik äriidee. Gameclub viis läbi ärimänge koolides. Ettevõtlusklubis esines improteater Impeerium. Esinemistreeninguid viis läbi lavastaja ja näitleja Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja endine vilistlane Karl Sakrits.

Teisipäeval 7. märtsil peeti Mustvee kultuurikeskuses äriideede konkursi finaal, millest võtsid osa Mustvee kooli, Peipsi gümnaasiumi ja Anna Haava nimelise Pala kooli õpilased, kokku üle 50 osaleja. Seekord ületas aktiivne osavõtt kõiki korraldajate ootusi, võistlustulle läksid 14 erineva äriideega võistkonda. Žürii oli tõsiselt hädas kolme parema selgitamisel, sest nii äriideed ise kui ka ettekanded olid väga head. Ka ülejäänud 11 võistkonna ideed ja esitlused köitsid žüriid sedavõrd, et küsimusi esitati palju ja nii mõnegi idee juures hakkasid kohalikud ettevõtjad hoogsalt oma ideid juurde pakkuma. Enamik äriideedest olid nii reaalsed ja teostatavad, et võiks kohe õpilasfirmadena realiseeruda. Mõned ideed olid üpris lennukad ja vormistatud juba valmis äriplaaniks. Žürii hindas idee uudsust, esitlust, kasu kogukonnale ja teostatavust.

I ja I koha võistkonnad sõidavad preemiareisile Tallinnasse 31. märtsil. Külastatakse e-Estonia showroomi Ülemiste Citys, Energia Avastuskeskust, TTÜ Mektory Tehnoloogiakooli ja Playtechi kontorit.

Ülevaade teistest vahvatest äriideedest: karp üllatuslike esemetega, et huvitavalt aega veeta; üllatusi täis meigikarbid; juuksurisalong; massaažiteenused, seikluspark Peipsi järve ääres, taaskasutus plekkpurkidest dekoratiivsete esemete valmistamine; fotosessioonide korraldamine klientidele neile sobivas kohas; puidust kokkupandav tool; puhkpüssid; elusuuruses mängunupud; mõistatusmängud.

Kas järgmisel aastal jälle? Kui on huvilisi, siis ikka. Liituge Facebooki grupiga Peipsiveere Ettevõtlikud Noored ja olete esimene, kes saab tulevikuplaanidest teada.

Täname kaasatud õpetajaid ja ettevõtjaid. Projekti kirjutas ja taotles toetuse SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus. Toetasid rahandusministeerium, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Mustvee linnavalitsus, Pala ja Kasepää vald. Projektijuht oli Elis Õis.

Äriideede 2017 aasta konkursi tulemused:

I koht, 250 eurot, preemiareis – äriidee: Kõrpelaud ‒ puidust lõikelaud, mis aitab püüda leivapuru. Märt Maik Poolakese, Rasmus Kruusen, KerdoAromets ja Christopher Suve Anna Haava nimelisest Pala põhikoolist.

II koht150 eurot, preemiareis – äriidee: Jõumees – noortefirma eesmärgiks on aidata vanemaid inimesi õue- ja aiatöödel Mustvee linna ning Kasepää valla piires. Anton Resik, Emil Eiser, Gerli Liblikas, Peter Kallaste ja Maksim Hollat Mustvee koolist.

III koht100 eurot – äriidee:Katsejänesed ‒ loodusteaduste huviringid (a la Rakett 69). Aron-Sven Kilk, Sten-Eric Suve ja Paul-Jörgen Ojakivi Anna Haava nimelisest Pala põhikoolist.

MARVE MILLEND, Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse juhataja/ettevõtluskonsultant

blog comments powered by Disqus