Euroopa kaotas särava rahvuslase

Lennuõnnetus Smolenski lähedal pani maailma tunnistama kommunistide kuritegusid. Traagiliselt hukkunud Lech Kaczynski võitles tõe eest ja vale vastu kogu elu, saavutades läbimurde alles oma surmaga.

Poola president oli teel Katõni metsa, kus 70 aastat tagasi nõukogude kommunistid mõrvasid 20 000 Poola kõrgemat sõjaväelast ja ajasid hiljem süü oma ajalooliste liitlaste abiga edukalt sakslaste kaela. 

Andrzej Wajda filmi, mis räägib nendest kaugetest sündmustest, kus teiste hulgas hukati ka tema isa, näidati nüüd, pärast uut Katõni-tragöödiat, paljudes telekanalites. Samamoodi nagu poolakad, hukkusid Venemaal Teise maailmasõja ajal ka Balti riikide kõrgemad sõjaväelased ja diplomaadid.  

Kuningate ja pühakute juurde

Üle poole sajandi elas Euroopa valedes. Ida-Euroopa oli antud võitjale saagiks, siin olid keelatud minevik ja mälestused, me pidime oma ajalugu ümber kirjutama ja vaikima.

Poola president Lech Kaczynski murdis tõele tee läbi valedemüüri oma elu hinnaga. Tema elu ja vabadusvõitlus polnud tühised, nad omandasid aga tohutu kaalu tema ja ta kaaslaste traagilises surmas. Lech Kaczynski oli Poola patrioot, julge ja sügavalt usklik inimene.

 Euroopa kaotas särava rahvuslase — Lech Kaczynski oli jäävate väärtuste, kristliku eetika ja esteetika ning vaba Euroopa identiteedi eestkõneleja.

Ta maeti esivanemate, Poola kuningate ja pühakute juurde Waweli lossi Krakowis, pühalikul ja rikkalikul katoliiklikul missal räägiti leppimisest ja sellest, kuidas tõde teades edasi elada. Kuigi tõde Katõni kohta oli teada, vapustas Wajda film ikkagi sügavalt. On raske mõista, miks sõjaväelased vaenlase käskudele allusid, miks nad vastu ei hakanud ja ennast tapale viia lasid? Miks sidus sõjaväele antud vanne meest rohkem kui vanne, mis oli antud naisele, samuti Jumala palge ees? Filmi järgi uskusid 20 000 poola ohvitseri viimse hingetõmbeni, et Inglismaa ja Prantsusmaa tunnevad nende vastu huvi. Samamoodi ootasid ka meie esiisad oma valget laeva, mis kunagi ei tulnud. 

Lein liitis eurooplasi

Tappa relvitud sõjaväelased on erakordne barbaarsus, kuid teo vastase kaela ajamine  iseloomustab tabavalt bolshevikke ja nende liitlasi. Mitte ainult Venemaal, vaid ka Inglismaal ja Prantsusmaal peavad praegu olema silmad mitte ainult tahma, vaid ka häbi täis.

70 aasta tagune ülekohus ja ebaõiglus vajab klaarimist täna. Oleme rahvastena küll ellu jäänud, kuid oluline on aru saada, kuidas edasi minna. Meil pole vaja võistelda suurima kannataja tiitli pärast, kuid me ei pea ega tohi ka oma rahvaste ja riikide minevikku ja ajalugu unustada püüda, häbeneda või maha salata. Rääkimata andestamisest kellelegi, kes oma tegu ei tunnista ja andeks ei palu.

Poola presidendi Lech Kaczynski ja tema kaaslaste traagiline hukkumine liitis eurooplasi leinas. Erinevad rahvused, kes headel aegade võivad ka näägelda ja üksteisest anekdoote jutustada, tunnevad sõpra hädas. Eestlased pole kunagi varem nii palju ja nii soojalt Poola peale mõelnud kui viimasel nädalal. Õnneks on meil ka peaminister, kellel on prioriteedid paigas. Eestit esindas Poola presidendi Lech Kaczynski matustel Andrus Ansip.

iii

JAANIKA KRESSA, ajakirjanik

blog comments powered by Disqus