Küsitlus

Kas president Konstantin Pätsile tuleks rajada ausammas ja paigaldada see Tallinnasse Toompeale Komandandi aeda? Kas oleksite valmis seda ettevõtmist kasvõi sümboolse summaga toetama?


 Agnes, kodune ema

Võiks küll Konstantin Pätsile ausamba rajada. Ma ei oska öelda kas see ausammas tuleks paigaldada Tallinnasse Komandandi aeda. Võib-olla võiks see kusagil nähtavama koha peal olla. Mina arvan küll, et Konstatin Pätsi teened Eesti Vabariigi ees on suuremad kui see tegu või tegemata jätmine, mida talle ette heidetakse. Mina arvan, et ega me suure Venemaa vastu nagunii poleks saanud. Kui me vastu oleksime hakanud, siis oleks Eestist piltlikult öeldes märg plekk järele jäänud. Seda ma küll vajalikuks ei pea, et ka kõikidele järgnevatele Eesti presidentidele ausammas tuleks rajada. Kui järgnevatest presidentidest kedagi esile tuua, siis minule meeldis Arnold Rüütel. Samas Toomas-Hendrik Ilves mulle üldse ei meeldinud. Kui mina meie presidentide koha üle meie ajaloos saaks otsustada, siis teeksin selles osas erandeid. Konstantin Päts väärib ausammast selle tõttu, et tema oli Eesti riigi looja. Meile räägiti ka koolis Konstantin Pätsist ja seal tema kohta midagi negatiivset küll välja ei toodud. Oma vanemate ja tuttavatega ma sellel teemal ei ole diskuteerinud ega oska arvata, kas nemad toetavad Konstantin Pätsile ausamba rajamist või mitte. Kui minult küsitaks allkirja Pätsile rajatava ausamba toetuseks, siis mina selle kindlasti annaksin. Kui selle ettevõtmise heaks annetada saaks, siis sümboolse toetuse kasvõi viie euro suuruse summa näol ikka annetaksin näitamaks sellega oma positiivset suhtumist Konstantin Pätsile kavandatava ausamba rajamise osas.

Anna, haigla hooldustöötaja

Midagi Konstantin Pätsi nimi mulle ikka ütleb. Ma olen ausamba rajamise idee kohta kusagilt lugenud. Minu arvates võiks küll meie esimesele presidendile ausamba rajada. Selle ausamba võiks paigaldada kusagile nähtavamasse kohta, kuhugi, kus rohkem inimesi liigub. Mina Pätsile omistatavat põhilist etteheidet ei jaga, sest see on ajalugu. Pealegi ei tea ju keegi, mis oleks juhtunud siis, kui me punavägedele vastu oleksime hakanud. Kas ka järgnevatele presidentidele ausamba peaks rajama, ma ei oska midagi arvata. Minu arvates ei pea rajama kellegile ausammast lihtsalt seetõttu, et see inimene on Eesti president olnud. Konstantin Päts oli Eesti riigi rajaja. Minu pereliikmete ja lähedaste inimeste hulgas sellest teemast juttu pole olnud, aga me oleme oma lapsele selgitanud, kes oli Konstantin Päts. Ehk räägitakse nüüd seoses selle plaaniga Konstantin Pätsist põhjalikumalt noortele ka meie koolides. Oleksin valmis väikese summaga selle ettevõtmise heaks annetama näitamaks omalt poolt välja, et toetan seda mõtet. Ma tõepoolest arvan et Konstantin Päts kui Eesti riigi rajaja ikkagi väärib ausammast. Oleks tore kui Konstantin Pätsile kavandatav ausammas valmis Eesti Vabariigi 100. juubeliks ning selle ausamba avamine peaks kindlasti olema väga väärikas sündmus. See oleks väga ilus Eesti riigi tähtsaks juubeliks meile kõigile.

Hillar, pensionär

Mina ei ole selle peale mõelnud kas Konstantin Pätsile tuleks ausammas rajada või mitte. Ma tean seda, et meedias käib sellel teemal elav diskussioon, aga mind see ei huvita. Olen igasuguseid aegu üle elanud ja ka Siberis olnud ning võib-olla on sellised elu keerdkäigud mind sellistes teemades erapooletuks muutunud. Kuna ma olen erapooletu, siis ma ei kavatse sellel teemal kaasa rääkida. Kui minult küsitaks allkirja selle kohta, kas ma toetan Pätsile ausamba rajamist või mitte, siis eelistaksin allkirja andmisest loobuda, sest olen ju selles küsimuses erapooletu. Samasuguse vastuse annaksin siis kui minult küsitaks, kas ka järgnevatele Eesti presidentidele võiks ausamba rajada. Minul nende tegelastega mingisugust pistmist ei ole olnud, pole nad mulle midagi halba teinud, aga midagi märkimisväärselt head ei oska nende kohta välja tuua. Nad olid minu jaoks lihtsalt ühed kõrged riigitegelased ja nii ma nendesse suhtungi. Kui tõsisemalt järele mõelda, siis ehk tõesti Konstantin Pätsile kui riigi loojale siiski võiks ausamba rajada. Ehkki talle heidetakse ette et ta müüs Eesti Venemaale maha. Samas me ju ei tea mis oleks saanud siis kui me vastu oleksime hakanud. Ma arvan et siis oleks meid veel vähem alles jäänud või poleks Eestit enam üldse olemas. Eesti riigi asutamise ajal olid ka teised olulised inimesed sellega seotud, aga Päts oli siiski selles protsessis kõige olulisem tegelane.

Küsis: TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus