Kiire jää tõi Adaveres rajarekordi

Laupäeval Adaveres Ants Antsoni olümpiavõidu tähistamiseks peetud traditsioonilisel kiiruisutamisvõistlusel Kuldne 1500 oli meestest viiendat aastat järjest parim Marten Liiv, kes parandas ka rohkem kui poole sekundiga senist rajarekordit. Naistest võttis võidu tallinlanna Kristiine Kalev.


Võistlustele eelnenud sulailmadele vaatamata õnnestus rajameister Väino Treimanil Eesti paremate uisutajate käsutusse anda heal tasemel jääovaal. “Rada oli üsna kiire,” kinnitas Eesti parim meeskiiruisutaja Marten Liiv. “Eriti arvestades seda, millised olud olid võistlustele eelnenud päevadel. Siis oli rada ikka üsna pehme, võistluste ajal libises aga uisk juba päris hästi.”

Mullu oktoobris Inzellis 1500 meetri Eesti rekordi 1.48,80-ni viinud Marten Liiv läbis Adavere lühikesel rajal kuus ringi ajaga 2.06,53 ning parandas kolm aastat oma nimel olnud rajarekordit 61 sajandikuga.

“Vorm on praegu hea,” ütles lõppenud hooajal Austria kiiruisukoondisega harjutanud ning kõigil MK-sarja etappidel osalenud Marten Liiv. Teise koha sai 2.13,46ga Tallinnas uisutreenerina tegutsev Mart Markus, kolmas oli 2.16,46ga Kermo Voitka.

Viimastel aastatel Inzellis pikal rajal harjutanud Marten Liivile muutub Adavere 250meetrisel rajal sõitmine aasta-aastalt järjest raskemaks, samas usub ta, et pole seal veel oma maksimumi saavutanud. “Neljasajameetriselt rajalt siia tulles on just sisekurvi läbimine päris raske,”ütles uuest hooajast tõenäoliselt kanadalase Gabriel Girardi juhendamisel harjutav Liiv. “Kuni kurvi keskosani on kõik veel normaalne, aga siis hakkab lihtsalt välja kiskuma. Arvan, et ma ei ole enam harjunud sõitma sellel rajal, kindlasti on mul aga siin veel arenguruumi.”

Naistest võitis ajaga 2.28,70 esikoha Kristiine Kalev Tallinna Kiiruisuklubist, järgnesid adaverelased Tuuli Vaher (2.30,29) ja Sandra Alusalu (2.46,28).

Veteranidest olid oma vanuseklassides võidukad Kaupo Kaljuvee, Kuido Koppel, Piret Saare, Ants Kuusik, Erich Valksaar ja Valve Kangur. 84astane Erich Valksaar Pajusi vallast läbis tänavu distantsi ajaga 4.03,93, mis jääb tema 2009. aastal sõidetud isiklikule rekordile alla vaid 29 sekundiga. Kolmandat aastat järjest oli võistlustules ka kiiruisutreener Väino Treiman. Ajaga 4.09,40 lõpetanud Treiman uuendas oma tippmarki lausa 13,97 sekundi võrra.

Sellel nädalavahetusel toimuvad Adaveres Eesti meistrivõistlused kiiruisutamises. Lisaks Kuldse 1500 parematele on rajal ka eelmisel nädalal universiaadil võistelnud Kaspar Kaljuvee ja Aleks Luik, uute rajarekordite sündi peaks soosima ka sel nädalal külmenenud ilm. “Konkurents on kindlasti tihedam,” ütles tänavu kolmel distantsil Eesti rekorditabelit uuendanud Marten Liiv. “Eelkõige loodan rajarekordit parandada 5000 meetris ning miks mitte ka 3000 meetris.”

Kaheksateistkümnendat korda toimunud võistluste korraldamist toetasid Eesti Kultuurkapital, Baltic Agro, E-Piim, Vali Uudised ja Adavere uisuväli.

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus