Üks samm laulupeole lähemale

Möödunud reedel kogunesid Jõgeva kultuurikeskusse Jõgevamaa lastekooride lauljad, et harjutada suvise noorte laulupeo repertuaari. Maakonna ühendlastekoori ees seisid Janne Fridolin ja Ingrid Roose, kes juhatavad lastekoore ka laulupeol.


Jõgevalt pärit, ent praegu Tallinnas tegutsev dirigent Janne Fridolin on XII noortepeol lastekooride liigijuht.

“Jõgevamaalt laulupeole pürgivate lastekooridega olen ma tegelikult juba korra kohtunud: viisin novembris läbi Tabiveres toimunud lastekooride mentorkoolituse, mida võib naljatamisi ka eelproovi eelprooviks nimetada,” ütles Janne Fridolin. “Nüüd oli tore siinsete lastekooridega taas kohtuda. Lapsed on mõnusad, neist õhkub head vaimu, nad ei virise ega kaota poole proovi peal tähelepanuvõimet. Ja mul endal on siin, Jõgeva kultuurikeskuse lapsepõlvest tuttavas miljöös, samuti mõnus olla.”

Janne Fridolini sõnul on lastekoorid noortepeol üks arvukamaid kooriliike: peole tuleb umbes seitse tuhat lastekoorilauljat. Sestap on ka eelproove päris palju. Enne Jõgevat oli Janne Fridolin käinud juba Ida- ja Lääne-Virumaal, Harjumaal, Pärnus, Tallinnas ja Kuressaares. Ning loomulikult oli eelproove ka Tallinnas.

“Eriti meeldis mulle Rakvere proov. Sealsetest lastest õhkus laulupeoks valmis olekut kuidagi eriti palju,” kinnitas lastekooride liigijuht.

Kevade poole tuleb tal Eestile veel teinegi ring peale teha.

“Harjutame eelproovidel nii liigilaule kui ka ühendkoorilaule,” ütles Janne Fridolin. “Õnneks on peoni veel aega, lauljad jõuavad kõik palad selgeks saada ja vead parandada. Minu meelest on laulupeo kava äge, lastele meeldib neid laule laulda.”

Tuleb tööd teha

Teine lastekooride eelproovi läbi viinud dirigent, Ingrid Roose, kiitis samuti Jõgevamaa lastekooride lauljaid, ent tõdes samuti, et enne pidu tuleb neil veel tööd teha. Laulus, mida Ingrid ise laulupeol juhatab — “Mets neidude vahel” — on näiteks päris suureks probleemiks see, et koor peab kaheks jagunema. A-koor peaks olema kui eestlaulja regilaulus, B-koor aga järellaulja.

“Iga koori igas häälerühmas peaks idee järgi olema nii A- kui ka B-koori esindajaid, aga väikese lauljate arvuga koorides on keeruline sellist jagamist teha,” sõnas Ingrid Roose. “Partiid on A- ja B-kooril õnneks siiski sarnased.”

Esimesel proovil tuli igal lastekooril üks laul ka üksinda ette kanda. Valikus oli kaks laulu: Gustav Ernesaksa “Päev läeb puudele punane” ja Mihkel Lüdigi “Koit”. Kes kumma laulu esitama pidi, selle otsustas loos.

Janne Fridolinil ja Ingrid Roosel puudub varasemast laulupeodirigendi kogemus, nii et eelproovide aeg on nende jaoks väga põnev. Loomulikult võtab see ka palju aega ja energiat. Ning laulupeodirigendi töö kõrvalt peavad mõlemad peoks ette valmistama ka enda juhendatavad kollektiivid. Janne viib laulupeole viis koori, Ingrid ühe koori ja ühe orkestri.

“Eelproovidel saalitäie laste ette minnes mul jalg enam ei värise, aga kui juuli alguses tuleb laululava täie lauljate ette minna, küll see värin siis tagasi tuleb,” ütles Ingrid Roose. “Loodan vähemalt, et mul dirigendipuldis pilt eest ära ei lähe.”

Janne Fridolin lisas, et mõni dirigent pole pärast laulupidu ise ka enam mäletanud, mida ta dirigendipuldis tegi, sest pinge on tipphetkel nii suur olnud.

Palju debütante

Seekord ongi noortepeol palju dirigente-debütante. Üks neist on ka Jõgevalt pärit Eesti Muusika- ja teatriakadeemia magistrant Mai Simson. Ehkki tema dirigeerib laulupeol hoopis neidudekoore, oli ta kohal ka reedesel lastekooride proovil: ta on nimelt Jõgeva põhikooli lastekoori juhendaja.

“Kooris on hästi palju uusi lapsi, kes valmistuvad oma esimeseks laulupeoks. Sügisel oli päris raske neid n-ö rajale saada, aga nüüdseks on nende mitmehäälselt laulmise oskus kõvasti arenenud. Nende entusiasm on ka tore,” ütles Mai Simson.

Et neidudekoore on laulupeole tulemas vähem kui lastekoore, korraldatakse sellele liigile ka vähem eelproove.

“Tallinnas tuli mul seista ligemale neljasaja laulja ees, üleeilses Tartu proovis osales paarsada neidu,” ütles Mai Simson.

Tema juhatada on laulupeol Mari Kalkuni loodud “Om laul”, mille kooriseade on teinud Andres Lemba. Kui neiud üleeilses Tartu proovis seda lauldes natuke torssis olid, küsis Mai üle, las neil on midagi selle loo vastu. Selgus, et tegelikult meeldib laul piigadele vägagi.

“Eelproovile minnes ei tea sa iialgi ette, mida konkreetselt selle seltskonnaga tegema ja kuidas käituma peaks,” sõnas Mai. “Endast tuleb palju anda, aga see, mille vastu saad, on ka võimas.”

Mai arvates saavad laulupeoni jäävad kuud olema kindlasti väga põnevad. Ja kui tal siis juuli algul tõesti laulupeo dirigendipuldis seista tuleb, on sada protsenti kindel, et jalg väriseb.

“Aga see värin paneb pea paremini tööle,” kinnitas Mai.

Tuleval esmaspäeval saab Jõgeva põhikooli Piiri tänava õppehoones teoks noorte tantsupeo Jõgevamaa eelproov.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus