Noortepeo eelproovid on alanud

Suvel peetava XII noorte laulu- ja tantsupeo eelproovid on alanud. Jõgevamaa noored rahvamuusikud ning sega- ja neidudekooride lauljad on esimese eelproovi juba läbinud, ülejäänutel seisab see veel ees.

Rahvamuusikud käisid oma pillilugusid harjutamas ja ette mängimas Tartumaal Reolas.

“Et noori rahvamuusikuid on meil vähe, ei korraldata neile eraldi eelproovi, vaid neil tuleb mõne teise maakonna rahvamuusikutega liituda,” ütles XII noorte laulu- ja tantsupeo “Mina jään” Jõgevamaa kuraator ja maakonna rahvakultuurispetsialist Pille Tutt. “Kui varem on meie rahvamuusikud ikka Lääne-Virumaale saadetud, siis seekord anti võimalus valida ning meie noored otsustasid ühineda Tartumaa muusikutega.”

Ka neidudekoore on meil eraldi eelproovi korraldamiseks liiga vähe, sestap tuli meie neidudel eile Tartusse Descartes’i kooli sõita. Segakoorilauljad said aga esmaspäeval proovi teha kodumaakonna pinnal: kokku saadi Jõgeva kultuurikeskuses.

“Noorte segakoore pürib meilt laulupeole küll vaid kaks, ent kui arvestada, et Jõgevamaa gümnaasiumist oli kohal 44 ja Põltsamaa ühisgümnaasiumist 17 lauljat, siis sai ühendkoor päris suur. Ning liigijuhid olid ka nende ettevalmistusega ja proovil kaasatöötamisega rahul,” kinnitas Pille Tutt.

Tema sõnul koguneb Jõgeva kultuurikeskusse homme veelgi suurem lauluseltskond: seal toimub maakonna lastekooride esimene eelproov. Ka poistekoorid saavad harjutada ja ette laulda oma maakonnas, aga mitte Jõgeval, vaid Põltsamaal. Nende proov on 7. veebruaril. Noormeeste koorid ning puhkpilli- ja sümfooniaorkestrid peavad aga jälle kaugemale sõitma: noormeeste koorid sel pühapäeval Tartusse ning orkestrid 18. veebruaril Viljandisse. Mudilaskooridele toimub aga kõigepealt eelproov-seminar. See saab teoks just täna Tartus ning seal osaleb igast koorist koorijuht ja neli lauljat. See eelproov, kus mudilaskoorid täismahus osalevad, toimub Jõgevamaal.

Palju sõitmist

Jõgevamaa noorte tantsijate tantsupeovalmidus saab üle vaadatud ühe päevaga: kõik peole pürgivad tantsurühmad, kategooriast sõltumata, on oodatud 6. veebruaril Jõgeva põhikooli Piiri tänava õppehoonesse.

“Nagu näha, toovad eelproovid kaasa üsna suure sõiduvajaduse, sealhulgas maakonnast välja sõitmise vajaduse,” ütles Pille Tutt. “Loodan, et kõik instantsid, kelle võimuses see on, toetavad meie noori taidlejaid nende soovis noortepeole pääseda. Eelproovid panevad noorte jaoks ka hulga päevi, sealhulgas nädalavahetuse päevi “lukku”. Loodan, et teiste ürituste korraldajad ei pahanda, kui neil mõni ettevõtmine laulu- ja tantsupeo eelproovide pärast edasi tuleb lükata.”

Kui mõne laulu- ja tantsupeo esimene eelproov on olnud lihtsalt õppimise koht, siis seekord tuleb Pille Tuti sõnul ka esimeses proovis midagi ette laulda või tantsida.

Mitu kollektiivi ja mitu lauljat-tantsijat-pillimängijat meie maakonnast peole pürib, on praegu aga veel vara öelda, sest mõned kollektiivid, kes end algselt noortepeole soovijatena kirja panid, on nüüdseks öelnud, et soovivad osaleda küll peo ettevalmistusprotsessis, ent kavatsevad oma oskusi näidata maakondlikul laulu- ja tantsupeol, mitte Tallinnas peetaval noortepeol.

“Ma ei ütleks, et repertuaar on raske, küll aga seda, et see on peo vääriline. Ning kellel pole mingil põhjusel võimalust seda piisava süvenemisega omandada, võibki otsustada üksnes maakondlikul peol osalemise kasuks.

Kõik liigid esindatud

“3. juunil Kasepääl peetaval laulu- ja tantsupeol esitavadki laste- ja noortekollektiivid enamasti XII noorte laulu- ja tantsupeo repertuaarist pärinevaid palu, nii et ka nende töö, kes Tallinna peole ei lähe, ei jookse tühja,” kinnitas Pille Tutt. “Täpne peole pürgijate arv peaks selguma jaanuari lõpuks. Aga juba praegu tasub heameelt tunda selle üle, et meie maakonnas on kõik kollektiivide liigid esindatud ‒ ka noorte sümfooniaorkester, mida igal maakonnal välja panna pole.”

Et noorte laulu- ja tantsupidu hästi korda läheks, korraldatakse üle kogu Eesti ühtekokku 493 eelproovi. Selle aja jooksul teevad laulu- ja tantsupeo üldjuhid riigile peale kaks tiiru. Laulupeoks valmistujad harjutavad koos juhendajatega läbi 44 laulu ja orkestriteost, tantsupeo eelproovides tantsitakse üheskoos läbi 22 tantsu. Laulupeo peadirigent on Heli Jürgenson ja tantsupeo pealavastaja Margus Toomla.

XII noorte laulu- ja tantsupidu “Mina jään” peetakse Tallinnas 30. juunist 2. juulini ning sellel osalejad on vabas Eestis sündinud noored, kelle jaoks maailm on lahti, ent kelle juured jäävad ikka hoidma sidet sünnimaaga. Need on noored, kelle väärtushinnangud ja teod alles hakkavad kujundama Eesti riigi ja rahva teed. Laulupidu tõstab esile uue põlvkonna heliloojate loomingu ning kogemustega dirigentide kõrval saavad oma esimese laulupeokogemuse ka mitu noort dirigenti. Dirigendipuldis näeme seekord ka kaht Jõgevamaalt võrsunud koorijuhti: Janne Fridolin on lastekooride liigijuht ja Mai Simson üks neidudekooride dirigentidest.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus