Märt Jallakase stipendium läks kunstiõppurile

Palamusel tegutsev MTÜ Look on juba aastaid toetanud oma valla noori, kes nõuks võtnud edasi pürgida mõnel kultuurialal. Tänavu sai Looga poolt välja antava Märt Jallakase nimelise kultuuristipendiumi Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi ja Jõgeva kunstikooli õpilane Kaarel Vaakmann. Stipendium katab tema kahe aasta õppekulud kunstikoolis.

Kaarel Vaakmann on neljas Palamuse valla noor, keda endise Palamuse vallavanema, suure kultuurisõbra Märt Jallakase (ta on nüüdseks meie seast lahkunud) nime kandva stipendiumiga tunnustati. Stipendiumi on välja antud küll juba 2008. aastast alates, aga iga stipendiaat on selle saanud kaheks aastaks. Stipendiumi maksmiseks kogub MTÜ raha Palamuse kirikus heategevuskontserte korraldades.

See, et Kaarel kunstiõpinguteks stipendiumi sai, oli talle suureks üllatuseks.

“Minu jaoks on kunstikoolis käimine praegu peaaegu et ainuke n-ö aja maha võtmise viis,” ütles Kaarel Vaakmann. “Kahjuks saan ma sel õppeaastal seal käia vaid korra nädalas, sest tavakooli õppepäevad (Kaarel õpib kümnendas klassis — R.M.) on nii pikad. Kunstikooli õppeainetest meeldib mulle kõige rohkem joonistamine.”

Tänu projektile

Praegu usub Kaarel, et kunst võib talle eluaegseks kutsumuseks kujuneda. Kevade poole tuleb ta võib-olla välja oma esimese isiknäitusega.

Ka Kaarli ema Pille Vaakmanni jaoks oli pojale stipendiumi määramine meeldiv üllatus.

“Pikkade tavakooli päevade tõttu on Kaarlil tõesti üha keerulisem kunstikoolis käia, aga sealsed õpetajad aitavad asjad nii sättida, et tema napp koolisoleku aeg maksimaalselt ära kasutatud saaks. Talle antakse ka koduseid ülesandeid,” ütles Pille Vaakmann ja lisas, et trennid Kaarlit ei huvita, aga kunstikoolis tunneb end omas elemendis.

Kunstikooli sattus Kaarel tegelikult tänu ühele projektile, mille kooli toonane direktor Anne Nurmik käivitas, et kunstiõpingute juurde rohkem poisse tuua. Kaarlile hakkas koolis meeldima ja ta jäigi sinna.

Loova vaimuga

“Kaarel on väga loova vaimuga noor inimene,” ütles Jõgeva kunstikooli õpetaja Elita Järvela. “Tema mõtte- ja tundemustrid on võrreldes teiste temavanustega väga erilised. Tema puhul on väga põnev jälgida ideede sünteesi. Kui annad talle mingi idee, ülesande, siis pakub ta sellele põneva ja üllatava lahenduse. Ta on vestluses täiskasvanutele võrdväärne partner, käigu siis jutt elust, kunstist või inimsuhetest.

Tahaksin küll, et Kaarel teostaks end ka tulevikus kunstis, aga temasuguse mitmekülgselt andeka isiksuse puhul on võimalikud ka paljud muud variandid. Ülemöödunud aastal võitis ta ju mäletatavasti üleriigilise Sten Roosi muinasjutuvõistluse. Talle kultuuristipendiumi andmine on täielikult õigustatud. Ta lõpetab küll tänavu ilmselt põhiõppe, ent on juttu olnud sellest, et ta jääb kunstikooli veel aastaks, mille jooksul ta saab tegelda ainult nende asjadega, mis teda tõeliselt huvitavad.”

Kaarel Vaakmann on esimene noormees Märt Jallakase stipendiumi saajate nimistus. Varasemad stipendiaadid on Liina Seppa, Anni Zimmermann ja Saskia Kiting. Esimesel olid stipendiumi saamise ajal käsil kunstiõpingud, teistel muusikaõpingud.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus