Jõgevamaa koolid said olümpiakomiteelt kaasaegset suusavarustust

Vahetult jõulupühade eel jõudis Jõgevamaale Eesti Olümpiakomitee projekti raames eraldatud suusavarustus ‒ kolmkümmend paari kolmes erinevas mõõdus suuski, suusakeppe ja -saapaid. Sellel nädalal saabunud talveilmad annavad ka lootust, et uhiuus varustus leiab maakonna koolides juba sel aastal ka aktiivset kasutamist.


Jõgevamaa Spordiliidu Kalju tegevjuhi Uno Valdmetsa sõnul oli tegemist EOK nelja-aastase projektiga, mille käigus jõudis kaasaegne Salomoni suusavarustus kõikidesse maakondadesse. “Olümpiakomitee eraldas Jõgevamaale kolmkümmend komplekti varustust,” lausus ta. “Esitatud taotluste põhjal tegi JSL Kalju juhatus otsuse, mille kohaselt said kümme paari suuski, suusakeppe ja suusasaapaid nii SA Põltsamaa Sport kui ka Jõgeva Spordikeskus/Jõgeva põhikool, viis komplekti jõudis aga Tabivere põhikooli ja Torma põhikooli.”

Jõgeval suusavarustust vastu võtnud kehalise kasvatuse õpetajate sõnul on EOK projekti kaudu saadu kõigile koolidele väga suureks abiks. Suusatamise ning kasutatava suusavarustuse olukord maakonna koolides on väga erinev, mõnes koolis on õpilastel võimalik tundides kasutada omavalitsuse kaasabil muretsetud uut varustust, mõnel pool on aga endiselt käigus aastate eest soetatud suusad.

Carl Robert Jakobsoni nimelise Torma põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja Enda Kalmu sõnul on suusatamise olukord Tormas üsna kehv. “Lastele saame anda vaid üsna vana varustust,” ütles ta. “Paljudel lastel on küll ka oma suusavarustus ‒ kooli 128 õpilasest ligi neljandik sõidab oma suusakadega ‒ kuid väga palju seda ei kasutata. Olen märganud, et kui nad oma suusad kooli toovad, viivad nad need enamasti koju tagasi alles kevadel. Vaid mõned üksikud viivad suusad talvel ka nädalavahetuseks koju.”

Enamasti suusatatakse Tormas staadionil, suusaoskusi on aga õpilastega käidud täiendamas ka kaugemal. “Radasid teeme vana Buraniga, streigib küll, aga saame ikka kasutada,” ütles Enda Kalm. “Meil ei ole looduslikke mägesid, tasasel maal suusatamine lastele aga väga ei meeldi. Seetõttu olemegi käinud Palal ja Kuremaal, seal nähakse, et suusatamine võib olla ka väga palju huvitavam. Väikesed lapsed laskumisi ei karda, suurematest ei julge aga pooled mäest alla sõita, samuti ei saa nad mäest üles. Nende oskuste parandamiseks tegimegi hiljuti ka Tormasse suusa- ja kelgumäe.”

“Alati oleks hea, kui varustust oleks rohkem, aga ka viiest uuest paarist on meile väga palju abi,” ütles Tabivere põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja Rein Jõeveer. “Selliseid projekte võiks olla palju rohkem.”

Rein Jõeveeru sõnul on Tabiveres suusatamiseks väga head tingimused. “Suusarada algab praktiliselt võimla kõrval ning me ei pea tegema paaristunde, et kuskile kaugemale sõitma minna,” ütles ta. “Pargis on meil väga hea looduslik rada, seal on nii tõuse kui ka laskumisi ‒ need on tavamõttes küll väga väikesed, kuid nendegi peal on palju kukkumisi. Raja tegemisel on meil abiks Vooremaa Centrumi rattatreener Kaido Kriit.”

Tabivere põhikoolis saavad õpilased kasutada umbes kahtekümmet paari suuski. “Viimasel ajal koolile enam suuski juurde ostetud ei ole,” märkis Jõeveer. “Olemasolevad on ostetud kümmekond aastat tagasi, praeguseks ajaks on nad juba üsna kulunud. Meie varustuse hulgas on praegu palju suuremaid numbreid, seetõttu ongi väga hea, et nüüd tuleb ka väiksemaid numbreid juurde.”

Rein Jõeveeru sõnul Tabivere lastele suustamine meeldib ning nad on parema suusavarustuse nimel valmis ka järjekorras seisma. “Enne kehalise kasvatuse tundi joosti lausa ukse taha ritta, et paremaid suuski saada,” naeris ta. “Kahtlemata on ka viilijaid, aga üldiselt tundub, et neile see ala meeldib.”

Kõige parem on hetkel seis Jõgeva põhikoolis. “Kui ma neli aastat tagasi siia tööle tulin, hakkasin ka suusabaasi rajama,” lausus põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja Kaire Põldmaa. “Linnavalitsuse toel oleme muretsenud juba 49 komplekti suuski. Veel tuleks tellida kümme paari, siis on olukord nii hea, et saame kõik lapsed tundides suuskadele panna. Suusad on kõik uued ja korralikud, kahjuks neid aga väga palju pole siiani kasutada saanud, sest lund on viimastel talvedel väga vähe olnud. Eelmisel aastal suusatasime kaks nädalat, üle-eelmisel aga vaid nädala.”

Kaire Põldmaa sõnul Jõgeva lastele suusatamine meeldib, kuigi siiani on selle alaga tegeletud põhiliselt linnastaadionile ja kooli lähiümbruse tasasele maale tehtud radadel. “Ootan väga lumerohket talve, siis saaksime ehk ka lastega Virtuse spordikeskuse juures olevatele terviseradadele sõitma minna. Algajatele on sealsed rajad muidugi keerulised, neile aga, kellel on juba natuke rohkem kogemust, oleks seal kindlasti põnevam ning rajad pakuksid suuremaid võimalusi.”

Olümpiakomitee projekti kaudu kooli jõudva suusavarustuse juures meeldis ka Kaire Põldmaale just see, et saadu hulgas oli ka väiksematele lastele mõeldud varustust. “Meil on praegu vähe just väiksemaid numbreid ja lühemaid suuski,” ütles ta. “Tahaksime jõuda seisu, kus juba alates neljandast klassist on kõik õpilased suuskadel. Ainult lumi on puudu, kõik muu on selleks olemas,” lisas ta.

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus