Tulevikule mõeldes

Tartu-Tallinna maanteele plaanitavad 2+1 teelõigud tähendavad, et tuleb kiirem tee ja kui just mõni traktor või veoauto ette ei jää, on temast võimalik mööda saada. Ka jalgratturitel ja jalakäijatel on võimalik tee ääres liikuda. Aga see ei ole turvaline.

Müra on hull, Tallinna-Tartu tee ääres asuvate majade hoovides ei ole juba aastaid olnud võimalik normaalse häälega rääkida, sest teist inimest lihtsalt ei kuule.

Lõuna-Eesti ei pääse hoolimata Tartu ümbrusse rajatud tohututest ümbersõiduteedest ja suurtest ning mitmetasandilistest ristmikest kuidagi kiiremini Tallinna. Kui Tartust saabki kenasti ümber, siis edasi tuleb loksuda traktorite taga ja eluga riskides suurte veokite kolonnidest mööda sõita. Meenutab möödunud sajandi Ida-Poola kitsaid ja käänulisi teid. Ainsa vahega, et meil sõidetakse Tallinna-Tartu maanteel korraliku põllumajandustehnikaga, 25 aastat tagasi Poolas ka hobuvankritega.

Meil ei ole mõtet raha raisata ja rajada vahepealne variant, silmas tuleb pidada tulevikku. Vooremaa tegijate hinnangul on vaja korralikku neljarajalist Tallinna-Tartu maanteed, tulgu selle rajamiseks või laenu võtta. Jah, sellel teel võib olla lõike, kus ööpäevas sõidab veel 6000-8000 autot. Homme on ka seal juba 10 000 autot ja ülehomme veel rohkem. Me ei raja teid ainult tulevaks aastaks. Jutt käib projektist, mida teeme vähemalt 50 aastaks. Tuleb ette mõelda. Inimeste turvalisuse pealt ei saa kokku hoida.

blog comments powered by Disqus