Taavi Rõivase valitsuse lõpp tervendab omavalitsusjuhtide hinnangul ühiskonda

Jõgevamaa omavalitsusjuhid erinevatest erakondadest ja poliitiliste ühenduste teised liikmed peavad eilset peaminister Taavi Rõivase umbusaldamist paratamatuks, paljude hinnangul on selle põhjuseks Reformierakonna enesekeskusus ja ühiskonnaelu oluliste probleemide eiramine.


Jõgeva linnavolikogu aseesimehe reformierakondlase Margus Kase sõnul sündis valitsuskriis ikkagi ootamatult. “Märke oli õhus juba mõnda aega. Peaministri ülesanne meeskonna juhina on hoida valitsust koos ja minu hinnangul on ta seda püüdnud teha kogu oma peaministri-karjääri jooksul. Kui aga partneritel (IRL, SDE) on soov koostööst loobuda, siis tuleb Taavi Rõivasel paraku sellega ikkagi arvestada,” lausus Kask.

Tõenäoliselt loovad uue koalitsiooni Keskerakond, IRL ja sotsid. Margus Kase hinnangul oleks päris huvitav sümbioos Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioon. “Tekiks värskeid arenguid, samas ei liiguks riik äkkpöördena praeguselt kursilt teises suunas ja riigile hädavajalikku stabiilsust oleks rohkem.”

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson  ütles, et Toompeal toimuvate võimumängude sisu pole omavalitsuste tasandil kuigi üksikasjaliselt teada. “Keeruline on kaasa rääkida. Loodame, et kokkuvõttes saab terve mõistus võidu. Mis puutub peaministrisse, siis kohalikul omavalitsusel on valitsusjuhiga vähe kokkupuuteid, valdkondade ministritega ehk rohkem. Olen seda meelt, et iga omavalitsus peab ise hakkama saama. Sõpruskondadele pole mõtet loota, see oleks lühinägelik. Need tulevad ja lähevad.”

“Loodame, et uus valitsus tuleb senisega võrreldes parem,” märkis Mustvee linnavolikogu esimees Riina Pajula, kes samuti Isamaa ja Res Publica Liidu liige.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige, Puurmani vallavolikogu esimees Aare Järvik märkis, et viimase aja protsessid ühiskonnaelus on olnud sedavõrd kiired ja jõulised, et nende hindamine vajaks sügavamat analüüsi. “Omavalitsuste vaatevinklist on üks olulisemaid küsimusi kuidas uus koalitsioon hakkab käsitlema haldusreformi temaatikat ja milliseid majanduspoliitilisi otsuseid teeb, seda eriti maksude osas,” lisas ta.

Jõgeva linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Heli Raevald nimetas Reformierakonna tõenäolist opositsiooni saatmist ühiskonnaelu tervendavaks ettevõtmiseks. “Uus vaatenurk on väga positiivne, samas pole järgmise aasta riigieelarves võimalik väga suuri muudatusi teha ja nende läbiviimiseks peab veel ootama.”

Põltsamaa linnavalitsuse liige, keskerakondlane Riho Laanes märkis, et peaministri umbusaldamiseni viia asjaolu, et tema juhitav valitsus ei lahendanud olulisi probleeme. Jõgeva vallas asuva Õuna puhketalu perenaine keskerakondlane Liilia Mandri peab Rõivase valitsuse üheks möödalaskmiseks süvenematust väikeettevõtluse iseärasustesse ja selle käsitlemist seadusandluses ja määrustes. “Bürokraatia on selline, et väikestel majutusasutustel tuleb täita samu nõudeid mis esinduslikel ja suurtel hotellidel. See raskendab konkurentsis vastu pidamist.”

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Tartu- ja Jõgevamaa piirkonna aseesimees Julius Kuperjanovi seltsi eestvedaja Olev Teder ütles, et EKRE võiks olla ka loodavas koalitsioonis.

Pala vallavanema Jozsef Weinrauchi sõnul on tal ülimalt hea meel, et peaminister Taavi Rõivas võimu kaotas. “Senise peaministri juhitud valitsuse tegevuse tulemuseks oli stagnatsioon. Loodame, et praegu teoksil olev pööre viib elu paremuse poole. Ma loodan, et Pala vald jääb Eestimaa kaardile alles,” lausus ta.

Uuelt koalitsioonilt oodatakse ennekõike uut lähenemist haldusreformi temaatikale ja konkreetsemaid lahendusi maapiirkondade ja väikeettevõtluse arendamiseks.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus