Enamik maakonna keskerakondlasi hääletas Ratase poolt

Enamik Jõgevamaa keskerakondlasi hääletas laupäeval Paides Jüri ratase poolt, delegaatide hinnangul soodustab erakonna esimehe vahetus võimalust koalitsiooni saada.


Paljud Paides peetud Keskerakonna erakorralisel kongressil osalenud delegaadid Jõgevamaalt usuvad, et Jüri Ratase valimine erakonna esimeheks annab reaalsed võimalused vastutuse võtmiseks üleriigilises valitsuskoalitsioonis. Loodetakse ka erimeelsuste vähenemist ja ühtsuse tugevnemist erakonna sisekliimas. Mõned leidsid aga, et Jüri Ratas võinuks üheks erakonna aseesimeheks nimetada temaga konkureerinud Euroopa Liidu Parlamendi liikme Yana Toomi.

Hoiavad ühte

Jõgeva linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni liige ja Laeva vallavanem Aare Olgo avaldas arvamust, et pärast erakorralist kongressi ei toimu kindlasti Keskerakonna lõhenemist. “Enamik Jõgevamaa delegaate hääletasid Jüri Ratase poolt. Küllap oli ka Yana Toomi pooldajaid. Erinevaid arvamusi erakonna üleriigilise edasimineku osas võib olla. Jõgevamaa ja siinsete omavalitsuste arengu küsimustes on aga maakonna keskerakondlased ühtehoidvad.

Küllap jätkab ka Yana Toomi toetajaskond tegutsemist Keskerakonna ideede elluviimise nimel. Keskerakonna juhatatuse vahetus loob eelduse ka üleriigiliseks valitsuse vahetuseks. Minu prognoosi kohaselt saab see teoks enne Eesti Vabariigi 99. aastapäeva,” rääkis Olgo.

Sirje Jürmann Põltsamaalt ütles, et varasematel Keskerakonna kongressidel on ta esimehe valimisel toetanud Edgar Savisaart, kuid seekord hääletas Jüri Ratase poolt.

“Muutused tekivad siis, kui Keskerakond saab koalitsiooni. Koalitsioon Reformierakonnaga pole minu hinnangul praegustes oludes mõeldav. Rohkem perspektiivi on ehk võimuliidul sotsiaaldemokraatidega,” märkis ta.

Aeg koos tegutseda

“Keskerakonnale ei mõju hästi alatiseks opositsiooni jäämine. Loodetavasti on nüüd suuremad võimalused koalitsiooni saamiseks. Mis puutub ühtsusesse ja koostöövalmidusse erakonnas, siis usun terve mõistuse võitu. Kongress ja valimised on ära olnud ja nüüd on aeg koos tegutseda,” ütles Keskerakonda kuuluv Vaimastvere kooli direktor Väino Ling

Ta loodab, et seoses Keskerakonna uue juhtkonna valimisega hakkab erakond senisest veelgi rohkem tähelepanu pöörama organisatsioonidele maakondades.

“Jüri Ratase võit Keskerakonna esimehe valimistel oli prognoositav. Tema toetajad tegid selle nimel pikaajalist tööd. Hääletasin Yana Toomi poolt. Pean teada kogenud ja võimekaks poliitikuks,” ütles Kuremaal elav Uuno Laul, kes Keskerakonna liige 1991. aastast.

“Mõned ütlesid , et Jüri Ratas nimetab Yana Toomi üheks Keskerakonna aseesimeheks. Usutavasti oleks see erakonna sisekliimale kasuks tulnud. Kahjuks otsustas uus esimees teisti,” lisas ta.

“Mis puutub võimuvastutuse võtmisesse, siis ei peaks Keskerakond olema mitte ainult võimuliitu astuja vaid selle moodustamise eestvedaja,” lisas Laul.

Keskerakonna Jõgevamaa piirkonna esimees Andres Vään märkis, et erakonnasisestel valmimistel saavutavad paremat edu poliitikud, kes suhtlevad liikmetega piirkondades pidevalt mitte ainult erinevate valimiste eel. “Ratasel on piirkonnaga olnud pikaajalised koostöösuhted. Ta on külastanud kõiki Jõgevamaa omavalitsusi, osalenud nõupidamistel ja vaba aja üritustel. Loodame, et nüüd, mil Jüri on erakonna esimehe rollis, pühendub ta jätkuvalt erakonna tegemistele kogu Eestis ja ka Jõgevamaal ehk veelgi rohkem.

Kui perekonnanimest kinni haarata, võiks ehk Jüri Ratase kaasata mõnegi Jõgevamaal toimuva jalgrattaspordisündmuse korraldamisse näiteks patroonina. Tegemist on ju väga spordilembelise poliitikuga, kes juhtinud aastaid korvpalliliitu,” ütles Vään.

Ta peab Keskerakonna vaatevinklist kordaminekus ka põltsamaalasest Tallinna abilinnapea ja linnapea kohusetäitaja Taavi Aasa valimist Keskerakonna juhatusse 429 häälega.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus