Eesti ja Läti teerajajad

Palamuse O. Lutsu kihelkonnakoolimuuseumis saab novembri lõpuni näha Eesti-Läti etnograafilist ühisnäitust “Kes nad on?”. Näitus tutvustab naaberrahvaste esimesi omakeelseid kirjeldusi teineteisest ning on pühendatud legendaarse kooliõpetaja ja etnograafi Ernests Dinsbergsi 200. sünniaastapäevale.

Näituse idee pärineb Läti Dundaga piirkonnas tegutsevalt Kubalu koolmuuseumilt ja teoks sai see koostöös Palamuse kihelkonnakoolimuuseumiga.

“Oleme Palamuse muuseumiga juba kümmekond aastat koostööd teinud ja arvasime, et sellel koostööl võiks olla ka silmaga nähtav tulemus,” ütles Kubalu muuseumi juhataja Ivars Abajs. “Kui hakkas lähenema Kubalu kooli kunagise õpetaja ja tuntud etnograafi Ernests Dinsbergsi 200. sünniaastapäev, leidsime, et meie ja eestlaste ühisnäitus võiks olla kuidagi tema isikuga seotud.”

Ernests Dinsbergs oli esimene lätlane, kes kirjeldas oma raamatus “Etnografija. Prima daja” läti keeles lätlaste elu-olul, kombeid ja traditsioone. Samas tegi ta tähelepanekuid ka naaberrahvaste, sealhulgas eestlaste kohta. Dinsbergs andis 1861. aastal välja ka esimese lätikeelse geograafilise atlase. Nii et ta oli mitmes mõttes teerajaja.

“Otsustasime välja uurida, kes võiks olla samasugune teerajaja Eestis,” ütles Ivars Abajs. “Selgus, et n-ö Dinsbergsi Eesti vastet polnudki nii lihtne leida, sest 19. sajandil ei ilmunud siin veel ühtegi eestikeelset raamatut eestlaste elust-olust ja kommetest. Ent nagu Palamuse kolleegid välja uurisid, said eesti lugejad etnograafilise kallakuga artikleid lugeda ajalehtedest. Üks esimesi, kes sellesuunalisi materjale avaldama hakkas, oli Carl Robert Jakobson.”

Nii saidki kirja pandud Ernests Dinsbergsi raamatule ja Carl Robert Jakobsoni artiklitele tuginevad jutustused Läti ja Eesti ajaloost ja trükitud näitusestendidele. PVC-alusele trükitud stendilt saab ka infot esimeste eestikeelsete atlaste, seinakaartide ja gloobuste kohta. Näitusestende tehti kaks, üks läti- ja üks eestikeelne. Et tegemist on hästi transporditava näitusega, on sellele Lätis tekkinud päris suur nõudlus.

“Loodan, et näituse eestikeelne variant osutub siinmail niisama nõutuks. Siis õpiksid paljud eestlased muu hulgas tundma ka meie Dinsbergsi,” sõnas Ivars Abajs.

Kubalu ja Palamuse muuseumi ühisnäitust toetasid Eesti Kultuurkapital ja sarnane fond Lätis.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus