Harrastajad, kes tahavad fotograafiast rohkem teada

Jõgeval Betti Alveri muuseumis avas oktoobri algul fotonäituse JEH-õppegrupp. Esiotsa salapärasena näiv täheühend viitab Jõgeva Elamu Halduse aktsiaseltsile, kus enamik õppegruppi kuuluvaid inimesi töötab. Fotoalaseid teadmisi on nad omandanud tuntud Jõgeva fotograafi Johannes Haava juhendamisel.


Tänavune hilissuvi ja sügis ongi Betti Alveri muuseumis kulgenud fotolainel: enne JEH-grupi näitust sai seal vaadata Eesti ühe tuntuma fotograafi Kaido Haageni fotosid, mis kujutasid raudteejaamu.

“Fotograafiat võib võtta kui harrastust ja võib võtta kui ametit. Kui kogud pilte endale arvutisse, on see üks asi, kui vormid pildifailidest näitusefotod, siis tuleb arvestada hoopis teiste nõudmistega,” märkis näituse avamisel Betti Alveri muuseumi juhataja Toomas Muru.

JEH-grupi liikmetel puudub küll kavatsus professionaaliks saada, ent soov oma kaamerat paremini tundma õppida ning fotograafia põhitõed omandada ajendas neid siiski juhendajat otsima. Teades, et Johannes Haav on ka varem fotokursusi läbi viinud, pöördusidki nad tema poole.

“Magasime Johannese eelmise, linnaraamatukogus toimunud fotokursuse alguse n-ö maha. Aga siis otsustasime, et teeme oma grupi ja kutsume Johannese seda juhendama,” ütles üks kursuslastest Liia Valner.

Õppegrupp moodustus kaheksast inimesest. Jaanuarist maini käidi koos kord kuus Jõgeva Elamu Halduse saalis. Uuriti lähemalt kaameraid ja Johannes Haava kaasa toodud näidisfotosid, räägiti foto olemusest, sügavusteravusest ja muudest olulistest asjadest. Igal tunnil oli oma teema.

Käidi ka koos väljas pildistamas: Laiuse mäel ja Endla looduskaitsealal. Suvekuudel töötasid õppurid iseseisvalt. Esimese näituse panid kursuslased üles mais: siis sai nende pilte näha kultuurikeskuses. Betti Alveri muuseumi näitus on neile teine avalik ülesastumine.

Võtavad kuulda

“JEH-grupp on kokkuhoidev ja tegus rühm, keda iseloomustab hästi ütlus: vähe räägivad, palju teevad. Ja nõuandeid võtavad nad päris hästi kuulda,” ütles juhendaja Johannes Haav.

Betti Alveri muuseumi näituse avamisel oli kohal neli autorit: assistent Elika Joala, haldur Anu Koll, ehitusjuht Liia Valner ja santehnik Viljar Mölder. Lisaks neile esinevad näitusel finatnsjuht Eve Kalavus, praktikant Katrin Pärn ja Kaisa Paju, kel Jõgeva Elamuga töösuhe puudub. Üks kursuslane jäi näituselt kahjuks ka kõrvale. Näitusekomplekt kujunes välja nii, et igaüks saatis mingi koguse oma paremaid pilte Johannesele ja tema aitas neist lõpliku valiku teha.

Lisaks seitsmele JEH-grupi liikmele astuvad näitusel üles ka mõned kogenud fotograafid, nagu Mihkel Vaher, Väino Valdmann ja juhendaja Johannes Haav ise.

“Kursuslased pelgasid üksnes oma seltskonnaga näitust teha,” selgitas Johannes Haav.

“Kartsime, jah, et oleme muidu äkki siin näitusesaalis nagu hallid hiired,” lisas Liia Valner muiates.

Kartus oli vist küll liigne, aga kindlasti on näitusekülastajatel nüüd huvitav algajate ja “vanade kalade” näitusetöid kõrvutada.

Küsimusele, mida fotokoolitus neile andnud on, vastasid kursuslased mitmeti.

“Selline koolitus arendab loovust,” kinnitas Liia Valner. “Ning kui foto alal paremaks tahad saada, ei piisa oma käe peal pusimisest. Tuleb ikka spetsialistilt nõu küsida.”

“Kaamerad on tänapäeval toredad ja uhked, aga paljud pildistajad oskavad nende võimalustest ainult väikest osa kasutada. Meie teame nüüd palju rohkem,” ütles Anu Koll.

Koos edasi!

“Kui mul vana digifotokas tuksi poleks läinud, siis ma võib-olla ei olekski siin,” sõnas Viljar Mölder. “Aga kuna ma rikki läinud väikese Pentaxi asemel korraliku Canon EOSi ostsin, siis kuluvad Johanneselt saadavad lisateadmised marjaks ära. Ega täisautomaatsel režiimil enam pildistada taha küll. Tahad ikka juba kaamerat oma vajaduste järgi seadistada.”

Ajapikku on kursuslastel välja kujunenud ka teatavad teemaeelistused.

“Algul pildistasin rohkem lilli ja liblikaid, aga nüüd olen aru saanud, et inimesi pildistada on palju huvitavam. Ja see tuleb mul paremini välja ka,” tõdes Elika Joala.

“Minul konkreetset eelistust pole, aga enamasti pildistan ma siiski loodust,” sõnas Liia Valner.

“Mulle meeldib jäädvustada päikesetõuse ja loojanguid, samuti merd,” lisas Anu Koll. “Inimesed jäävad mul see-eest harva hästi pildile.”

“Mulle meeldib pildistada loodust ja soovitavalt sellist maastikku, kus on näha ka vett,” ütles Viljar Mölder. “Olen isegi spetsiaalselt mere äärde sõitnud, et tormi vaadata ja jäädvustada. Aga põnev oli ka Jõgevatrefil tsiklite maalinguid pildistada.”

Näituse avamisel kinnitasid JEH-grupi kohal olnud liikmed, et kavatsevad fotograafiaalaste teadmiste omandamist kindlasti jätkata.

“Läheme kindlasti koos edasi!” ütlesid Liia, Elika, Anu ja Viljar. Fotokoolitused on nende meelest toredad juba selle poolest, et annavad põhjust heade kolleegidega enam kui tööalaselt suhelda.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus