Arutati valmistumist noorte laulu- ja tantsupeoks

Tabiveres peetud Jõgevamaa Omavalituste Liidu juhatuse koosolekul andis XII Noorte laulu-ja tantsupeo “Mina jään” Jõgevamaa kuraator Pille Tutt ülevaate tuleva aasta väärikaima kultuurisündmusega seonduvast. Omavalitsusjuhid väljendasid valmisolekud aidata mitmekülgselt kaasa peo kordaminekule.


Pille Tutt märkis, et järgmise aasta suvel Tallinnas peetavale XII Noorte laulu-ja tantsupeole “Mina jään” on praeguseks Jõgevamaalt registreerunud 58 kollektiivi, kellest 25 esinevad laulu ja 33 tantsupeol. Tutt nimetas noortepidu küllalt jõgevamaalikuks.

“Peoga on seotud kaks Jõgevamaa taustaga noort dirigenti: lastekooride liigijuht Janne Fridolin ja neidude kooride toimkonnas juhtivat rolli mängiv Mai Simson. Peo peategelasteks on Koit, Hämarik ja Vanaisa, kellest ühte kehastab samuti Jõgevamaal viimasel ajal hästi tuntuks saanud kultuuritegelane. Tantsupeo repertuaaris on Kodavere kihelkonnast pärinev “Siisik” ja jõgevalase Ave Anslani loodud “Heinalised”.

Tuti sõnul on peo keskseteks teemadeks noor põlvkond, tema side maa ja vanema põlvkonnaga. “Noortepeol väärtustakse eriliselt rahvarõivaid, mida kantakse ka proovidel. On otsustatud, et esinejad kannavad kindlasti peakatteid, see tähendab, et poisid murumütse ja tüdrukud pärgasid. Peo sümboliteks on peremärgid,” ütles Jõgevamaa kuraator.

“Noorte laulu- ja tantsupidu on esinduslik sündmus, millele õla alla panemiseks tasuks koostöövalmis meeskonnaga otsida lahendusi ka omavalitsustel,” märkis Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots.

“Meie maakonna kultuuritegijate peoks valmistumisel ja esinemistel on koostööpartneriks ka Jõgeva maavalitsus eesotsas maavanem Viktor Svjatõševiga. Haridus- ja sotsiaalosakonna peaspetsialist kultuuri- ja noorsootöö alal Tiina Tegelmann on põhjalikult tegev rongkäigu korraldamisel,” teatas kuraator Pille Tutt.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus