Politsei kontrollis Põltsamaal jalgrattureid

Möödunud nädalal kontrollis politsei Põltsamaal, kuivõrd jälgivad koolilapsed seda, et õnnetuse korral oleks nad kaitstud ning nende rattad teistele liiklejatele märgatavad ja kuuldavad. 

Kooli algusega lisandus linnapilti ja eeskätt koolide ümbrusese rohkelt jalgrattureid. Paraku ei ole mitte kõik noored ratturid veel teadvustanud, et kuni 16-aastaseks saamiseni on enne sadulasse istumist kohustuslik kinnitada kiivririhmad ning kontrollida, et ratas oleks igal ajal varustatud helkurite, tulede ja signaalkellaga.

Aktsiooni jooksul kontrollisid politseinikud Põltsamaal kokku 60 jalgratturit ning neist vaid 15-l olid täidetud kõik vajalikud tingimused. Pooltelt ratturitel puudus kiiver, mis on õnnetuse korral ratturi kõige olulisem kaitsja halvimate tagajärgede eest. Kiiver ei ole igas olukorras võluvits, mis ratturi ohutuse tagab, aga märkimisväärse osa jalgratturitega toimunud liiklusõnnetuste tagajärjed oleks kergemad või olematud, kui oleks kasutatud kiivrit. Seejuures on ka oluline, et kiivri rihmad oleks kinnitatud ja õigesti reguleeritud ning kiiver peas korrektselt.

Veerandil kontrollitud lastest ja noortest puudus signaalkell või tuled ja helkurid. Samuti ei kandnud pooled ratturid kaasas oma jalgratturi juhiluba, mis peaks 10-15 aastasel ratturil sõiduteel sõites alati kaasas olema.

Muret tegi ka jalgratturite kohatine hooletus ja ennast ohtustav käitumine rattasadulas – nii näiteks märkasid politseinikud rattureid, kes sõitsid mõlemad käed lahtiselt või rääkisid sõidu ajal telefoniga. Rattasadulas kehtivad sõitjale samad reeglid kui autojuhilegi – sõidu ajal peab olema juhi tähelepanu vaid juhtimisel ja muud tegevused peavad jääma teisele ajale. Ratturite, rulluisutajate ja ka teiste kergliiklejate jaoks on ohutul liikumisel tähtis, et avatud oleks kõik meeled. Kõrvaklappidest muusika kuulamine või ninapidi nutitelefonis surfamine lõikab liikleja ümbritsevast ära ja seega on oluline, et klapid ja telefonid liiklusest eemale jääks.

Politsei on alati olemas, et selgitada lastele ja noortele, millega peaks rattur ja jalgratas varustatud olema, et vältida õnnetustesse sattumist, kuid paneme ka lapsevanematele südamele, et nende laps ei osaleks liikluses ilma ettevalmistuseta.

Soovime kõigile jalgratturitele ja teistele liiklejaile ohutut liiklemist ja tähelepanelikkust ning teineteisega arvestamist teedel ja tänavatel.

STEFANI KORMAN, Jõgeva politseijaoskonna noorsoopolitseinik

blog comments powered by Disqus