Taaskasutuskeskuses Sahver hakkavad toimuma käsitöö õpitoad

Jõgeval Pargi tänavas tegutsev taaskasutuskeskus Sahver on võtnud nõuks oma ampluaad laiendada. Oktoobrist hakkavad seal toimuma käsitöö õpitoad. Esimeses õpitoas antakse purkidele salvrätitehnika abil uus ilme.

Sahvri käivitajad Jaanika Eller ja Evelyn Sepp olid algusest peale seda meelt, et taaskasutuskeskuses võiks peale kasutatud asjade müügi ka midagi muud toimuda, ent nad leidsid, et suvi pole õpitubade korraldamiseks kõige õigem aeg: inimesed on kuhugi ära sõitnud või hõivatud suviste tegemistega. Lähenev sügis pani aga mõtted taas tegevuse laiendamise suunas liikuma.

  1. oktoobril ‒ see on laupäevane päev ‒ ongi käsitööhuvilised oodatud Sahvri esimesse õpituppa, mida juhendab Aili Reinthal. Nagu eelpool öeldud, hakatakse purkidele salvrätitehnika abil uut väljanägemist andma.

“Tahame teha õpitoa sel ajal, mil pood lahti on,” ütles Jaanika. “Laupäeviti on meil uksed lahti kella 10-15, õpitoas osaleda soovijaid ootame kella kaheteistkümneks ning tegevust oleme kavandanud kolmeks tunniks.”

Kord kuus

Mööblit tuleb õpitoa ajaks küll veidi ümber tõsta, aga see ei tee suurt tüli. Kui kaks lauda keset tuba tõsta, siis peaks Jaanika arvates nende taha ühtekokku kaheksa inimest mahtuma. Et kohtade arv on limiteeritud, tuleks huvilistel oma osalussoovist ette teada anda. Purgid, mida disainida, samuti värvid, liimid ja salvrätikud võtab juhendaja ise kaasa. Kui keegi aga mõnd oma purki või hoopis lillepotti kujundada soovib, siis võtku muidugi see ühes. Päris tasuta õpitoas osalemine pole, aga suurt raha ka ei küsita.

Praegu arvavad Jaanika ka Evelyn, et õpituba võiks toimuda korra kuus, ent kui huvi suuremaks osutub, siis saab neid korraldada ka tihemini. Mida järgmistel kordadel õppida võiks, selle kohta on taaskasutuskeskuse pidajatel mitmeid ideid. Aili Reinthali juhendamisel oleks näiteks võimalik ka kaunilt dekoreeritud karpe ja raamatuid valmistada. Tema käsitööd on praegu Sahvris müügil, nii et kes soovib, võib neid “isuäratuseks” uurida.

Jõuludki pole enam mägede taga, nii et varsti võib Sahvris jõulukingitusteks sobivaid esemeid meisterdama hakata. Peab siis kingitus kalli raha eest poest ostetud olema! Ise tehtu on hoopis südamlikum. Ka külmkapimagneteid võiks teha, moest läinud rõivastest moekaid kokku kombineerida ning vana mööblit remontida.

“Ka need, kes meie õpitubadesse tulevad, võivad järgmiste koolituste jaoks ideid välja pakkuda,” ütles Jaanika.

Interjöör inspireerib

Tema sõnul on käsitöö õpitoad taaskasutuskeskuse olemusega tihedalt seotud: ka õpitubades hakatakse ju õpetama seda, kuidas vanadele ja kasutuks muutunud asjadele uus välimus ja otstarve anda.

“Õpitoad annavad osalejatele kindlasti sellise impulsi, et neil hakkavad juba päris oma taaskasutusideed pähe tulema,” arvas Jaanika. “Sahvri interjöörgi peaks neid inspireerima. Meil on siin ju mööbel kokku kombineeritud vanadest kartulivakkadest, euroalustest, kaablipoolidest ja muust.”

Sahvril on Jaanika sõnul nelja esimese kuu jooksul päris hästi läinud. Paljudele meeldib see, et igaüks võib seal enesele boksi üürida ja oma seisma jäänud asjad müüki tuua. Et enamasti võetakse boks nädalaks, siis vahetub kaup Sahvris päris kiiresti. Nii et Sahvri sõpradel on sellesse paika niigi tihti asja, ent tulevikus on veelgi tihemini.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus