Hinnad augustis tõusid

Kaks aastat kestnud hindade langus on läbi saamas, nagu me prognoosisime. Kaubad ja teenused olid augustis 0,3 protsendi võrra kallimad kui aasta tagasi.

Hindade tõusu andis suurima panuse kõrgemate aktsiisimäärade toel kallinenud alkohol ja tubakas. Tugev nõudlus siseturul kergitas rõivaste ja jalanõude ning restoranide ja hotellide hindu.

Odavama nafta negatiivne panus hinnaindeksis väheneb. Augustis oli toornafta hind eurodes võrreldes eelmise aasta sama ajaga vaid kolm protsenti odavam. Juulis tervelt viiendiku. Meie prognoosi järgi jõuab toornafta hind selle aasta lõpuks 50 dollarini barrelist ja järgmise aasta lõpuks 67 dollarini barreli kohta. Diislikütus oli augustis Eestis kolm protsenti kallim ja bensiin viis protsenti odavam kui aasta varem.

Swedbanki prognoosi järgi keskmine hinnatase sel aastal võrreldes 2015. aastaga oluliselt ei muutu. 2017. aastal kiireneb hinnatõus 2,5 protsendini, seda peamiselt toorainete kallinemisele ja planeeritud aktsiisimaksude ning majutusteenuse käibemaksumäära tõus tõttu.

Esialgse hinnangu järgi oli euroala inflatsioon augustis 0,2 protsenti ehk sama mis juulis. Energiat arvestamata oli hinnatase aasta tagusest 0,9 protsendi võrra kõrgem, kuigi ka see on oluliselt allpool Euroopa Keskpanga soovitud taset. Euroopa Keskpank baasintressimäärasid ega ostetavate varade mahtu ei muutnud. Küll võib pank laiendada ostmiseks sobivate varade kriteeriume.

LIIS ELMIK, Swedbanki vanemökonomist

blog comments powered by Disqus