Jõgeva vald toetab omavalitsuse praeguse nime säilitamist

Jõgeva linna, Jõgeva valla, Palamuse valla ja Torma valla ühinemisläbirääkimistel tulevase ühendvalla nimena välja pakutud kolmest variandist eelistati Jõgeva vallavolikogu kolmapäevasel istungil enim Jõgeva valla nime.


Jõgeva vallavolikogu esimehe Tiit Lääne sõnul on Jõgeva piirkonnas toimuvatel nelja omavalitsuse ühinemisläbirääkimistel aruteludest siiani läbi käinud kolm nimevarianti. “Need on Jõgeva vald, Vooremaa vald ja Vaiga vald,” lausus Lääne.

Tiit Lääne hinnangul võib tulevase omavalitsuse nimes kokkuleppimine kujuneda probleemiks. “Kui vaadata teisi Eestis toimunud ühinemisläbirääkimisi, siis on paraku selgunud, et nimeküsimus on üsna suur probleem ning see tekitab ikka päris palju vaidlusi,” ütles Lääne. “Me võiksime jõuda volikogus kindla omapoolse seisukohani, mis ei oleks küll n-ö seadus, kuid mis võimaldaks meil läbirääkijatena vastavates aruteludes sellele tugineda.”

Kohe arutelu algul tuli huvitava ettepanekuga välja fraktsiooni Valimisliit Kõigi Kodu liige Raul Orav. “Soovitaksin puhttehnilistel põhjustel loobuda Jõgeva nimest uue omavalitsuse nimes,” lausus Orav. “Õ-täht on teadupärast Otto Wilhelm Masingu leiutis, seda ei ole välismaistel klaviatuuridel ning õ-tähte ei saa kasutada uue omavalitsuse domeeninimes. Seetõttu ongi praegu kõik Jõgeva-nimelised kohad ja asutused alates maavalitsusest ning lõpetades valdade ja linnadega internetis kujul Jogeva. Sellepärast olekski puhttehniliselt mõistlik valida mingi teine nimi, näiteks Kuremaa või Vooremaa vald,” lisas Raul Orav, kes on ka Kuremaa Külaseltsi juhatuse liige.

Kuigi Orava ettepanekule järgnenud elava keskustelu käigus pakuti välja ka variant, et kui õ-täht Jõgeva nimes kedagi segab, võikski ühendvalla nimeks saada Jogeva, jäi siiski kõlama ühe volikogu liikme öeldu, et Jõgeva võiks ikkagi Jõgeva olla.

“Kui ühinemisläbirääkimistel on kokku lepitud, et valla halduskeskus jääb Jõgevale, siis tekitaks see segadust, kui me nime ja koha lahku viiksime ‒ keskus on küll Jõgeval, aga nimi oleks mingi muu,” lausus Keskerakonna fraktsiooni esimees Väino Ling.

“Ettevõtjana ma kindlasti ei toetaks teisi variante peale Jõgeva, sest see tekitaks ettevõtjatele ainult probleeme, kui me peame hakkama kõiki oma andmeid registrites muutma,” lisas Reformierakonna fraktsiooni liige Riho Seppet. “Ettevõtjale on see tõeline õudusunenägu.”

Hääletusel toetati Jõgeva valla nime üsna üksmeelselt, selle poolt hääletas kolmteist vallavolikogu liiget. Ühinemisläbirääkimistel Palamuse valla poolt välja pakutud Vooremaa vald pälvis kolme rahvaesindaja toetuse.

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus