Raja Potato loodab koristada võimalikult hea kartulisaagi

Ilmatikuoludest tingituna jääb kartulivõtmine tänavu hilisemaks kui paaril eelneval aastal. Ühes Jõgevamaa vähestest kartulikasvatusfirmadest, osaühingus Raja Potato, püütakse koristada võimalikult hea kartulisaak.


Torma valla põllumajandusettevõttes Raja Potato on kartulivõtmine kestnud üle viie päeva. “Oleme 57 hektari suuruselt põllult praeguseks koristanud kartulisorti Marabel. Saaki ei oska praegu veel prognoosida. Seda saab teha ehk siis, kui suuremad pinnad juba üleval. Kõige viimaseks jääb kartulisordi Laura koristamine ja sellelt sordilt paistab ka saaki tulevat. Eks iga sort käitub saagi poolest aastati erinevalt. Püüame ikka nii palju kätte saada kui võimalik,” ütles juhataja Ain Aru.

“Kartuli arengut pärssisid põuad ja vihmad. Nii jäi ka koristamine kaks nädalat hiljemaks kui eelnevatel aastatel. Vihmaste ilmadega ei saa ju põllul midagi teha,” lisas  ta.

Raja Potatos kasvatakse Tõikvere ja Vaiatu kandis kartulit viiel põllul. Aru hinnangul võib kartulivõtmine kesta oktoobri aluseni või veel kauemgi.

Ain Aru sõnul on tänavusi kartulihindasid rake ennustada. “Sügisel on hinnad mõneti madalamad. Mitmed põllumehed ei soovi turustamist talveks jätta. Nad tahavad kartuli sügisel ära müüa, mis hinnad mõnevõrra madalamad hoiavad. Talvepoole on jälle oodata kartuli kallinemist,” rääkis ta.

Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktori Mati Koppeli sõnul on kartulimugulaid tänavu võrreldes eelnevate aastatega vähem, kuid nad on üsnagi suured. “Tugevasti on tänavu levinud lehemädanik, just märgade ilmastikuolude tõttu.”

“Mitmetes põllumajandusettevõtetes kasvatakse välismaised kartulisorte. Samas annab põhjust rõõmustamiseks asjaolu, et mõnedelgi suurematel kartulikasvatajatel on taas tekkinud huvi Jõgeval aretatud sortide vastu,” ütles Koppel.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus