Rakvere Teatril on juubelihooaeg

Rakvere Teater on jõgevamaalastele peaaegu nagu oma teater: selle trupp käib tihti siinmail külalisetendustel ja statsionaargi ei asu meist teab kui kaugel. Oma 70. sünnipäeva puhul teeb Rakvere Teater vaatajaile mitmesuguseid kingitusi.

Näiteks pakub teater sünnipäevakuul ehk veebruaris statsionaaris toimuvatele etendustele pileteid saja krooni eest (lavastuse „Lesk“ puhul lisandub veel sada krooni etendusejärgse pidusöögi eest). Paraku on tavahinnast odavamad piletid nii hästi kaubaks läinud, et teatri kodulehe andmetel on veebruarikuuks pääsmeid saada veel vaid tänasele „Meie, mehed“ etendusele ja teatri 26. veebruaril toimuvale sünnipäevapeole. Tõsi, viimasele saja krooniga ei saa, vaid tuleb välja käia viis korda suurem summa.

Ent teater teeb ka n-ö vaimsemaid kingitusi. Veebruari alguses käivitati põnev projekt „Rakvere Teater esitleb“, mille käigus jõuab kord kuus Rakvere vaatajate ette mõne väiketeatri, sõltumatu teatritrupi või muu sarnase seltskonna poolt välja toodud lavastus.

„Valiku tegemisel pöörame pilgud pigem kaasaegsemas teatrivõtmes tehtud tavapäratumate tööde poole, pakkudes nii sõna- kui ka sõnatut teatrit, aga ka tantsu ja muusikat,” ütles Rakvere Teatri juht Joonas Tartu.

Esimesena näidati kõnealuses sarjas Kanuti Gildi poolt produtseeritud Renzo van Steenbergeni, Alissa Šnaideri ja Päär Pärensoni lavastust “Tavaj”, milles uuritakse kultuuride erinevusi ja nende kokkusulatamise võimalusi. Uuenduslikumatest teatrisuundadest vaimustujatel tasub niisiis aeg-ajalt Rakvere Teatri kodulehele kiigata: ehk on seal uudiseid sarja „Rakvere Teater esitleb” järgmiste etenduste kohta.

Homme alustab Rakvere Teater uut ja ainulaadset kontserdisarja, tõsi, mitte oma majas, vaid kesklinnas Turu platsi ääres asuva ajaloolise pangamaja esinduslikus saalis. Seal pakuvad kolmel järjestikusel kuul muusikaelamusi Eesti paremad interpreedid. Homme astub üles Estonian VGV Trio koosseisus Arvo Leibur (viiul), Terje Terasmaa (vibrafon) ja Heiki Mätlik (kitarr), kes esitab Argentiina tangokuninga Astor Piazzolla (1921-1992) muusikat n-ö uues kuues.

Lugemisaasta vaimus

Sarja järgmised kontserdid on 12. märtsil ja 16. aprillil. Märtsikuu kontserdil esinevad Jõhvi Balletifestivali raames tantsija ja lavastaja Dmitri Harchenko ning klahvpillimängija Taavi Kerikmäe, kelle kava kannab pealkirja „Kutse duellile“. Valguskunstnikuna lööb kontserdil kaasa Triin Hook. Aprilli kontserdil esitab linnuteemalisi teoseid klavessiinirepertuaarist Iren Lill. Vahelugemised on Fred Jüssilt. Kuulda saab ka linnuhäälte salvestisi.

Rakvere teatrikohvikus on 3. veebruarist avatud lugemisnäitus „Tekstiraamatud läbi 70 aasta“.

„Kuna 2010. aasta on kuulutatud lugemisaastaks, siis on kõigil teatrikohviku külalistel lisaks kõhutäitmisele võimalik ammutada ka kirjanduslikke hõrgutisi Rakvere Teatri arhiivi põhjatutest varasalvedest,” ütles teatri dramaturg Anne-Ly Sova.

„Teatrikohvikus saab nüüdsest isu täis lugeda!” lisas teatri projektijuht, Jõgeva Gümnaasiumi ja kooliteatri Liblikapüüdja vilistlane Heigo Teder.

Ligemale 40 osaraamatut, mille hulgast vanim, 1945. aastast pärinev sisaldab Marcel Pagnoli „Eluaabitsat“ ning uusimad veel esietendumata Patrick Barlow „39 astet“ ja Harold Pinteri „Eikellegimaad“ (viimase on tõlkinud samuti Jõgeva Gümnaasiumi ja Liblikapüüdja vilistlane Martin Algus), peegeldavad repertuaari mitmekesisust ja värvikirevust teatri 70 tegutsemisaasta jooksul. Anne-Ly Sova sõnul püüti valikut tehes anda läbilõige näitlejate, lavastajate, helitehnikute, valgustajate, inspitsientide ja teiste teatritöötajate ühest olulisemast töövahendist — tekstiraamatust — läbi aegade ning sellest, kuidas tekstiraamatud tehnika arenedes muutunud on. Samuti saavad näitusekülastajad või õigemini näituselugejad aimu, mismoodi üks või teine teatritekst lavale jõuab: paljudes näitusel olevates raamatutes on lisaks trükitud-paljundatud tekstidele ka käsitsi juurde kirjutatud märkusi, tööjuhiseid ja lavastusmärkusi.

Kaks esietendust

Lugemisnäitus on sissejuhatuseks ja isutekitajaks kõigile Rakvere teatrikohviku külastajatele, sest veebruaris on Rakvere Teatris toimumas kaks raamatuesitlust. 18. veebruaril esitletakse Dajan Ahmeti elulooraamatut, mille on kirjutanud lavastaja Erki Aule ning teatri 70. juubeliks ilmub tuntud teatrikriitiku Pille-Riin Purje sulest lavastuse “Johannese passioon vaatlusmonograafia.

Märtsis seisab teatril ees aga kaks esietendust: 24. märtsil mängitakse teatri nn kolakambris Andrus Kiviräha „Kaelkirjakut“ ja 26. märtsil teatri suures saalis Patrick Barlow „39 astet“. „Kaelkirjaku” lavastab Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias lavastajaks õppiv Marion Undusk ja see on lugu väikesest tüdrukust Kaist, kellel on kodus oma toas täiesti tema enda maailm — selline maailm, kus kõik on võimalik. Tükis teevad kaasa Natali Lohk, Erni Kask, Anneli Rahkema ja Tarvo Sõmer.

Kati Kivitari lavastatav „39 astet” on ülikiire koomilises võtmes lugu kurikaeltest, kes üritavad 1930. aastate Inglismaal suurt riigisaladust maalt välja toimetada ja vaprast kangelasest, kes neid takistada püüdes kohtub mitme võluva daamiga, kuni leiab oma elu armastuse. Spiooniloos teevad kaasa Liisa Aibel, Velvo Väli, Üllar Saaremäe ja Peeter Rästas.

Lõpetuseks tasub Jõgevamaa teatrisõpradele meelde tuletada, et tänavu 7.-10. juulini peetakse Rakveres taas rahvusvahelist teatrifestival Baltoscandal, ning seda, et Rakvere Teater on meie kandis tuuritamas tänagi: Palamuse rahvamajas antakse kell 19 etendus „Elu ja kuidas sellega toime tulla”.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus