Tähelepanelikkus + piisavalt aega = turvaline koolitee

Kooliaasta algus on käes ja see tähendab vaid üht – lisaks vilkamale sagimisele hommikusöögilauas muutub igapäevarütm ka liikluses ja seda nii jalgsi kui ka ratastel liikujate jaoks.

Sügiskuu saabumisega saab teedel ja tänavatel olema korrapäraselt rohkem liiklejaid. Et uus kooliaasta algaks ja ka jätkuks ohutult ja turvaliselt peab meeles pidama, et lapse oskus ohtu hinnata on kordi väiksem täiskasvanu omast. Seetõttu tuleb nii koolis kui kodus juhtida lapse tähelepanu sellele, mida liigeldes silmas pidada.

Politsei soovitab koos lapsega tema valitud marsruut kooliaasta alguses mitu korda läbi käia ning seletada talle, kus ja kuidas teda mõni oht varitseda võib ja kuidas sellest hoiduda. Ohte liikluses saab oluliselt vähendada, kui varuda kooliminekuks piisavalt aega ja mitte kiirustades pead kaotada. Samuti aitab koolitee muuta turvalisemaks sellise teekonna valimine, kus liiklus on rahulikum. Kui olete kuulnud lapselt teda teel ehmatanud vahejuhtumist, uurige, kuidas see tekkis ja kuidas saaks seda edaspidi vältida.

Kui teel kooli tuleb ületada sõiduteed, siis valida selleks ettenähtud koht või selle puudumisel paik, kus tee on mõlemalt poolt hästi nähtav. Ja kui tee kooli või bussipeatusesse kulgeb sõidutee ääres, siis tuleb liigelda kindlasti kõnniteel ja selle puudumisel vasakul pool sõidutee servas, kuna siis on vastutulevaid sõidukeid parem jälgida ja lihtsam vältida taganttulevate sõidukite möödumist lähedalt.

Lähenevaid ja mööduvaid sõidukeid märkame aga ainult siis, kui vaatame ja kuulame. Seepärast on oluline, et tänaval liikudes ei oleks laps ninapidi tahvelarvutis või mobiiltelefonis ning kõrvus ei mürtsuks muusika, mis ka helikopterimüra summutaks, rääkimata tavalisest autost. Virtuaalmaailm koos sotsiaalvõrgustike ja Pokemonidega on ahvatlevad, kuid igaks tegevuseks on oma aeg ja koht. Linnatänavad ja koolitee pimesi kõndimiseks ei sobi.

Sõidukijuhtidele on politseil samasugune palve – varuge aega, kannatust ja eriti kõrgendatud tähelepanuga peaks liikuma lasteasutuste läheduses. Suures osas sõltub just teist turvalisus laste kooliteel. Igal kooliaasta alguses on ka politsei tõhustanud kontrolli koolide-ülekäigukohtade juures ja kindlasti ei ole erand ka käesolev aasta. Seetõttu loodame, et koostöös ja üksteise suhtes hooliva ning arvestava käitumisega hoiame ära kõige halvema algaval õppeaastal.

Meeldejäävat ja turvalist õppeaasta algust.

ANDRUS VÄITS, Jõgeva politseijaoskonna piirkonnapolitseinik

STEFANI KORMAN, Jõgeva politseijaoskonna noorsoopolitseinik

blog comments powered by Disqus