Artur Rehi õpingute toetuseks toimub oksjon

Jõgeva noormees Artur Rehi peaks lähiajal lendama Los Angelesse, et jätkata mullu alustatud õpinguid mainekas Ameerika Draamakunstide Akadeemias. Enne tuleb tal aga kokku saada teise aasta õppemaksu tasumiseks vajalik summa. Abikäe on ulatanud Eesti loomeinimesed: tuleval reedel kell 19 toimub Tartus Atlantise restoranis kunstioksjon, mille tulu läheb Arturi õpingute toetuseks.


Kui Artur maikuus Los Angelesest naasis, lootis ta õppemaksuks vajaliku summa kokku saada ettevõtjatelt annetusi paludes. Paraku see taktika eriti ei toiminud. Visa noormees ei loobunud siiski filminäitlejaks õppimise soovist ning skulptor Tauno Kangro aitas tal välja mõelda ka viisi, kuidas rahaprobleem lahendada: ta arvas, et korraldada tuleks heategevuslik kunstioksjon.

“Tundsin hästi Arturi vanaisa Ants Paju ja tean, milliste ideaalide keskel Artur kasvanud on. Tean ka, kui suuri pingutusi Artur pidi tegema, et Los Angelese kooli sisse saada. Seepärast leidsin, et Arturit on vaja toetada. Minu jaoks on eriti sümpaatne see, et ta on ka ise valmis tegutsema, mitte ei oota, käed rüpes, et keegi tema eest probleemi ära lahendaks,” ütles Tauno Kangro. “Andisn Arturile kümmekonna kunstniku nimed, kelle poole ta võiks pöörduda, edasine oli juba tema enda teha.”

Ka Tauno Kangro ise annetas oksjoni tarvis ühe taiese: naisviiuldajat kujutava pronksskulptuuri. Tema meelest on viiulimäng nagu unistuse sümbol, seepärast sobib viiuldajat kujutav taies väga hästi oksjonile, mille eesmärgiks on ühe noore inimese unistuse täitmine.

“Kui me Arturit praegu toetame, siis on lootust, et ta tuleb kunagi Eestisse tagasi ja annab panuse siinsesse kultuuri, kui ei toeta, siis kaob ta võib-olla laia ilma avarustesse,” sõnas Tauno Kangro. “Olen veendunud, et noored peavadki n-ö maailma lõpus ära käima, et saada aru: kodus on ikka kõige parem. Loodan siiralt, et oksjon kujuneb edukaks. Ma ise kahjuks sellel viibida ei saa, sest olen samal ajal seoses oma suure isikunäitusega Prantsusmaal.”

Tuli rääkida

Lisaks Tauno Kangrole on oksjonile taieseid annetanud Epp-Maria Kokamägi, Olav Maran, Hille Palm, Mari Roosvalt, Ilmar Kruusamäe, Endel Taniloo, Nerva, Eevi Nerva, Liis Koger, Piret Rohusaar, Katrin Karu ja Mart Sander. Viimane tuleb ka oksjoni läbi viima.

“Mõni kunstnik, kelle poole pöördusin, oli kohe valmis oma töö annetama, mõnega tuli enne rääkida. Aga ka need, kellega pikemalt kõnelda tuli, andsid oma töö lõpuks naerul näoga,” ütles Artur Rehi. “Mõni kunstnik valis ise välja sellise taiese, mis tema arvates oksjoni teemaga kuidagi haakub, mõni laskis aga valiku teha minul. Mina ise olen oksjoni jaoks kokku saanud kuusteist taiest, oksjoni korraldusliku poole enda peale võtnud Olga Aasavi kaudu peaks aga lisanduma veel kümmekond taiest.”

Atlantise omanik Olga Aasav oli nõus oksjoni korraldusliku poole enda peale võtma. Tänu Tartu Ettevõtlike Daamide Assotsiatsioonile saab kaetud ka suupistelaud. Atlantise kodulehel on väljas ka oksjonile minevate taieste fotod (www.atlantis.ee/restoran/2016/08/01/kunstnike-maalifotod/). Mõni kunstnik on elektroonilises oksjonikataloogis ka põhjendanud, miks ta soovib Arturi õpinguid toetada.

Epp-Maria Kokamägi kirjutab näiteks, et talle avaldas muljet Arturi suurelt ette võetud kampaania, et oma haridusteed jätkata. Selle taga võib aimata suurt tahtejõudu.

“Mulle meeldivad ettevõtlikud inimesed, kes püüavad oma unelmaid teostada, seega otsustasin Arturit toetada,” kirjutab Epp-Maria Kokamägi.

Nagu manifest

“Ma tean, kui ebameeldiv on, kui sind toetusest ilma jäetakse, isegi kui üritad oma tegevusega rahvale kasu tuua. Sellepärast üritan alati aidata neid, keda riik aitamast loobub,” lisab Mart Sander.

Haus Galerii juht ja omanik Piia Ausman lisab aga oksjonile veel ühe dimensiooni: “Eesti kunstnikkonna ühine toetus Arturile on kui loomingulise ringkonna suhtumise väljendus, manifest, üleskutse mõistmisele, et kui keegi loojana tahab jõuda kaugemale, ulatuda Eesti piiridest väljapoole, oleme valmis koos teda abistama.”

Artur Rehi on veetnud viimasel ajal mitu päeva usina töömesilase rollis: ta on Tallinnas. “Silmast silma kontakt toimib alati paremini kui posti teel kutse saatmine,” arvas Artur. Et oksjon on mõeldud tema õpingute toetamiseks, peab ta ennast oksjonil osalejatele mõistagi tutvustama ja näitama.

“Olen ette valmistanud kõne ja kindlasti laulan ka mõned laulud,” ütles Artur Rehi.

Ta on oksjoni suhtes lootusrikas ja usub, et taiesed saavad müüdud.

“Minu arvates võiks iga Eestit väärtustava inimese kodus olla vähemalt üks eesti kunstniku taies,” ütles Artur.

Algselt oleks ta pidanud Los Angeleses tagasi olema juba augusti lõpus, ent kokkuleppel kooliga võib ta naasta alles 5. septembril. Loodetavasti on selleks ajaks tema õpingutega seotud rahamured lahenduse leidnud.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus