Palamusel peetakse taas filmipäevi

Pühapäeval, 14. augustil, möödub 120 aastat Eestis, Soomes, Rootsis ja Brasiilias tegutsenud filmimehe Theodor Lutsu sünnist. 13. ja 14. augustil leiavad tema sünnikohas Palamusel aset traditsioonilised filmipäevad.

Kui kirjanik Oskar Lutsu teadis ka nõukogude ajal iga koolijüts, siis tema filmimehest vend Theodor, kes tegi oma elutöö põhiliselt võõrsil, oli tollal praktiliselt maha vaikitud. Laiemalt hakati tema elust ja tegemistest rääkima kakskümmend aastat tagasi tema sajanda sünniaastapäevaga seoses. Siis toimus Palamusel ka esimene Theodor Lutsule pühendatud filmiüritus, mille aukülaliseks oli äsja Brasiiliast kodumaale naasnud Aksella Hildegard Luts, Theodori lesk. Sestpeale on Palamusel igal suvel üht või teist laadi filmiüritus toimunud ja nii on see ka tänavu.

Filmipäevad avatakse laupäeval kell 14.15 Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi juures, misjärel minnakse ühiselt apteegi juurde, mille seinal seisab Theodor Lutsu mälestustahvel. Selle juurde asetatakse lilled.

Kella 15 alates saab muuseumi klassitoas ettekandeid kuulata: filmiloolane Jaak Lõhmus kõneleb Theodor Lutsu elu- ja loometeest, Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi direktor Arne Tegelmann ning arendus- ja projektijuht Janek Varblas aga tänavu kevadisest otsingumatkast Brasiiliasse. Seal otsiti üles Theodori ja Aksella kunagised kodud, kohtuti inimestega, kes neid veel mäletasid, ning vaadati üle neist alles jäänud esemed, kirjad, dokumendid jms.

Kell 19 algab rahvamaja saalis filmiõhtu, mille käigus vaadatakse ära Maria Avdjuško portreefilm Voore kandist pärit kirjanikust ja teatrimehest Mati Undist (“Unditund”) ja Triin Ruumeti uus mängufilm “Päevad, mis ajasid segadusse”.

Filmipäevade teine päev algab kell 10 kultuurimatkaga Palamuse alevikus ning jätkub kell 11 Theodor Lutsu filmipäevade auhinnafilmide programmiga rahvamajas. Theodor Lutsu filmipäevade raames peeti nimelt seitsmeteistkümnel aastal (1998-2005 ja 2007-2015) lahtist lühifilmide konkurssi, millel jõudis osaleda ühtekokku umbes 400 linateost. Palamuse konkursil pälvisid oma esimese tunnustuse nii mõnedki praegused tuntud filmitegijad. Ka žürii töös osales tuntud filmiinimesi. Publiku jaoks olid konkursid aga silmaringi avardavad, sest välja tuldi ka eksperimentaalsemat laadi katsetustega.

Et aeg ja olud on muutunud ning filmifestivale juurde tulnud, kippus Palamuse filmipäevade “saak” viimasel ajal kokku kuivama. Seepärast ostustasid korraldajad lühifilmide konkurssi mitte enam korraldada. Seda põnevam on nüüd varasemate konkursside paremaid palu üle vaadata ning nende hulgast oma lemmikut valida. Pärast filmiprogrammi, kell 13, antaksegi välja publikuauhind kõigi aegade parimale konkursifilmile, seejärel saab aga näha Palamuse amatöörteatri etendust “Peaproov”. Mati Undi filmitegemisest kõneleva näidendi on lavastanud Karmo Toome.

Kõik filmisõbrad on Palamusele oodatud!

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus