Värve ja lilli Voore kandist

Voore kandis peeti suve hakul kaks elu mõnusaks muutvat ettevõtmist – Konnapargi aias kutsus taimehuvilisi külla Urve Soo ja Veial õpetas Epp Katus maalides vaatlema ning korrastama oma füüsilist ja vaimset lähiümbrust.


Urve Soo kahe hektari suurune korrastatud aed väärib suuremat hulka imetlejaid ja seetõttu ongi juba teist aastat peetud Konnapargi aias taimevahetus ja taimelaat. See päev toob kokku samasuguste huvidega inimesed. Külalisi oli Voorelt, aga mitte ainult. Ka Tartu taimehuvilised leidsid tee Konnapargi aeda.

Valge ristiku tee

Urve Soo aias on, mida vaadata. Kahel hektaril on koha leidnud roosi- ja köögiviljaaed, marjaistandus mitut sorti maasikate ja pamplitega, hulgemini kõikvõimalikke lilli, viinamarjapõõsad, eksootilisi äädikapuid. Kõige keskel lookleb valge ristiku tee.

Hästi läbimõeldud aias on lõkkekoht, palju istumisepaiku, taimeilu ja avarust. Varsti valmib just katuse peale saanud aiamaja ning veesilm saab fontääni.Urve ja tema pere loodud aiale moodustab uhke raami oru vastasküljel tõusev mets.

Kui mullu oli enam taimevahetajaid, siis tänavu võtsid aiandid kauplemise üle. Kohal oli Jardini aiand, nemad müüsid viljapuid, marjapõõsaid ja lilli ning Riina puukool Kasepäält ilupõõsaid. Signe Raudsepp Jardini aiandist rääkis viljapuude kasvatamisest. Kaja Ivask müüs oma keraamikat, aia perenaine Urve Soo kattis tee- ja kohvilaua.

Maalida koos lastega

Voorelt mõne kilomeetri kaugusel Veial oli kunstnik Epp Kattus kokku kutsunud inimesi, kes tahtsid ühe suvepäeva pühendada maalimisele või mõnele muule kunstiloomingule. Epp oli välja pakkunud maaliidee  ̵  teha endast autoportree vaatamas endale midagi väga olulist. Kas tuli see sellest, et Epu juurde jõudsid need kunsti- ja taimehuvilised, kes olid juba enne käinud läbi Urve aiast, aga valminud portreedel vaatasid mitu inimest värvilisi-lillelisi maastikke.

Epu juures on tore maalimas käia koos lastega. Naise talvine amet on õpetada Tartu lastekunstikoolis lapsi, ta leiab nendega kiiresti ühise keele. Hea inspireerija on ta ka täiskasvanutele. Veia kunstikursusi või maalipäevi eristab teistest õpetusele või oskustele suunatud töötubadest isiklik ja teraapiline lähenemisnurk.

Seekordsetele kunstikursusele tulnud naisi ühendas peale huvi maalimise vastu ka käistöövaimustus. Mari-Anne valmistab ehteid ja Malle teeb lapitekke. Mõlema loomingut sai ka näha, ehteid päriselt, aga tellimuse peale valmivaid lapitekke väikese digitaalse näitusena digikaameras.

Mõlemad Voore kokkusaamised olid läbinisti eraalgatuslikud, küll väikesed, aga siiski tugeva püsimislootusega. Seetõttu võib julgelt soovitada, et kui tänavu ei teadnud minna, tuleb edaspidi tähelepanelik olla.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus