Elistveres räägitakse närilistest ja sõralistest

Talvise kampaania raames korraldavad Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) looduskeskused 18. jaanuarist 26. veebruarini  põhikoolidele ja lasteaedadele tasuta loodusõppeprogramme. Elistvere loomapargis viiakse läbi kaks programmi: Kes on lemmikloom” ja Eesti sõralised Elistveres”.

Programmidele registreerumine algas kõikjal 11. jaanuaril, kui koolidele saadeti välja infokirjad. Sobivale programmile registreerumiseks palutakse täita RMK kodulehel asuvate kirjelduste juurde lisatud registreerimisleht ja saata see vastavasse looduskeskusse.
Elistvere loomapargis viib Koseveski looduskeskus nimetatud ajavahemikul läbi kahte koolitust, mis mõlemad sobivad lastele koolieeelikust kuni põhikooli lõpuklassini. Programmide pealkirjad on “Kes on lemmikloom?” ja “Eesti sõralised Elistveres”.

Grupi sobiv suurus on mõlema programmi puhul kuni 20 õpilast kahe saatjaga.

Kahetunnises lemmiklooma teemalises programmis tuleb juttu sellest, et kodus peetakse kasse ja koeri, kuid ka hamstreid, merisigu või  rotte. Need puurides peetavad pisiloomad kuuluvad enamasti näriliste seltsi. Ka Elistvere loomapargis on paljud neist olemas, mõned rohkem, mõned vähem tuntud. Räägitakse ka looduses elavatest närilistest.

Kõigepealt tutvustatakse RMK ja Tartu-Jõgeva puhkeala ning Elistvere loomaparki ning vaadatakse loomapargis  n-ö vabas õhus elavaid närilisi. Seejärel saadakse tuttavaks närilistemaja asukatega ja lõpuks saab igaüks meisterdada looduslikust materjalist mõne loomakese, kes kõnealusesse  seltsi kuulub.  

Eesti sõralisi tutvustatakse praegusel aastaajal eelkõige seetõttu, et mõned kiskjalised on praegu kas lausa talveunes või pisut uimased. Seega on paras aeg rääkida, kuidas sõralised külmal ja lumerohkel ajal metsas hakkama saavad ning kuidas nende käsi Elistveres käib.

iii

See programm on 3-4 tundi pikk ja looduskeskus jagab selle tarvis õpilastele välja ka töölehed, pliiatsid ja mikroskoobid. Räägitakse, millised loomad sõraliste seltsi kuuluvad,  nende tähtsusest meie looduses ja toidulauast. Pärast retke loomapargis tehakse kuuldust-nähtust kokkuvõte,  täidetakse töölehti ning uuritakse koos veel üht-teist sõraliste kohta.Koolitusi viivad läbi Elle Mäerand ja Helle Koort, vene keeles juhendab gruppe vajadusel Asta Tõsjak. 

iii

“Jaanuaris püsinud krõbe ilm on koole ilmselt veidi ettevaatlikuks teinud ja seepärast pole programmidele registreerunuid just palju. Elistvere kõige värskem uudis on aga see, et uuel väravamajal, nagu meie seda kutsume ja kuhu peatselt infopunkt ja koolitusruumid sisustatakse, on juba soe sees, kuigi maja veel ametlikult avamata on. Järelikult ei pea pikka juttu lageda taeva all ajama, kui pakane sõrmi-varbaid näpistama kipub,” kinnitas Koseveski looduskeskuse juhataja Elle Mäerand.

iii

Kui ilm ülearu külm ei ole ja külalistel soovi on, saab enne koduteele asumist pargis lõkke ääres ka piknikku pidada.

iii

Koolituste korraldajad panevad lastele ja nende saatjatele südamele, et kõik end kindlasti soojalt riidesse paneksid. Soovi korral võib ka toidukotid kaasa võtta. 

iii

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus