Rammumeeste võistlusel tegid ilma värsked magistrid

Rahva seas on levinud arusaam, et kellel on palju jõudu, kipub mõistust nappima. Palamusel jaanilaupäeval peetud rammumeeste võistlus tõestas vastupidist: selle võitja Mihkel Raadik ja teiseks tulnud Sten Karro lõpetasid mõlemad hiljuti magistrikraadiga kõrgkooli.


 Võistlusel “Palamuse rammumees 2016” oli kavas viis ala: rehvi kantimine, “meremehekõnd” ja “kohvrite” tassimine, kompleksala (kahe eri raskusega palgi, apolloni ja hantli tõstmine), auto tõmbamine ning kiviring ehk eri raskusega kivide tõstmine eri kõrgusega alustele. Ülesanded polnud kergete killast. Kanditav rehv kaalus näiteks 300 kg, meremehekõnnis kasutatav raskus 280 kg, kohvrid 120 kg, tõmmatav auto 12 tonni jne.

Üheksa meest, nende hulgas Romek Velt Jõgevalt ja Madis Likk Palamuse vallast, julges siiski neile katsumustele vastu astuda ja kõik pidasid ka lõpuni vastu. Lõpuni jätkus ka põnevust, sest see, kes tuleb võitjaks, oli selgustu kuni viimase ala viimase katseni.

Rehvi kantimine õnnestus kõige paremini Sten Karrol, ent Mihkel Raadik näitas kohe välja, et temalgi on peas võidumõtted: ta jäi Karrole alla vaid 0,8 sekundiga. Meremehekõnnis ja kohvrite tassimises kohad vahetusid: Raadik oli kiireim ja Karro tema järel teine. Kompleksalal oli taas edukaim Raadik, Karro pidi aga leppima alles kolmanda kohaga, sest temast ettepoole kiilus end Raimo Rüütel. Raadik ja Rüütel olid, muuseas, ainsad, kes ka selle ala viimase, ühe käega tõstetava 75 kilose hantli üles said, teiste teekond lõppes esimese, teise või kolmanda raskuse juures.

Järgmine ala ‒ autotõmme ‒ läks aga üldjärjestuses liidripositsioonile tõusnud Mihkel Raadikul n-ö aia taha: tema tulemus oli alles viies. Sten Karrol läks paremini: tema sai kirja teise tulemuse ning hõivas üldliidri positsiooni. Parimaks autotõmbajaks osutus aga jõgevamaalastest pealtvaatajate suureks rõõmuks Romek Velt.

Et Raadik oli kolme esimese alaga saavutanud päris hea edumaa, säilisid tal võidušansid ka pärast ebaõnnestunud autotõmmet. Kõik sõltus aga sellest, kui hästi läheb liidritel viimane ala. Mihkel Raadik sooritas oma katse eelviimasena. Tal õnnestus tuul alla teha kolmele esimesele kivile ning saada nad alustele 18,42 sekundiga. Viimasena kive tõstma läinud Sten Karrol oli küll konkurendi aeg orientiirina silmade ees, ent sellest ei piisanud: temagi sai üles vinnatud kolm kivi, aga aega kulus tal selleks üle kahe sekundi rohkem.

Punkte võrdselt

Kui kohapunktid (esimese koha eest sai neid ühe, teise koha eest kaks jne) kokku liideti, selgus, et Raadikul ja Karrol on neid täpselt ühepalju ‒ kümme. Et Mihkel Raadikul oli aga alavõite rohkem (kolm Karro ühe vastu), siis kuulus üldvõit juhendi kohaselt talle. Sten Karro järel tuli kolmandaks 18 kohapunkti kogunud Raimo Rüütel.

Romek Velt jäi talle 19 kohapunktiga napilt alla ja sai neljanda koha. Eri aladelt õnnestus Veldil saada üks esikoht (autotõmme), kaks kolmandat (rehv ning meremees ja kohvrid) ja kaks kuuendat kohta (kompleksala ja kiviring). Madis Likk oli küll punktide järgi üheksas ehk viimane, ent tegi siiski läbi väärika võistluspäeva.

Rammumeeste võistluse võitja Mihkel Raadik on pärit Viljandimaalt Hallistest, teise koha saanud Sten Karro Lääne-Virumaalt Haljalast. Mihkel lõpetas tänavu elektriajamite ja jõuelektroonika erialal Tallinna Tehnikaülikooli, Sten aga hüdrotehnika erialal Eesti Maaülikooli. Mõlemad õppisid magistriõppes.

“Kahe peale teeksime hüdroelektrijaama valmis nagu naksti,” ütles Sten Karro naljatamisi. Mihkel peab oma põhialaks jõutõstmist: ta on sellega tõsisemalt tegelnud viimased viis aastat. Suvel, mil selle ala võistlusi ei toimu, lööb ta meeleldi kaasa rammumeeste võistlustel. Sten Karro on tõsisemalt jõusaalis rassinud juba neli aastat, rammumeeste võistlusel on ta kaasa teinud paaril viimasel suvel.

“Tänase päeva suurim pettumus oli viimane kivi,” ütlesid Raadik ja Karro kui ühest suust. Tõepoolest, mõlemad olid üsna lähedal sellele, et ka neljas kivi oleks postamendile upitatud saanud, ent paraku pudenes raske “pall” ikkagi käest. Isegi vastav liim, mida ohtralt peopesadele kanti, ei aidanud.

“Aga ega selline asi kauaks hinge vaevama jää, paari päeva pärast on meelest läinud,” kinnitas Mihkel Raadik. Palamuse võistluse korraldusega (korraldajaks oli Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingu meeskond) jäid mõlemad rammumehed väga rahule.

Kaks rekordkatset

Lisaks viie alaga rammumeeste võistlusele peeti jaanilaupäeval Palamusel maha esimesed Eesti meistrivõistlused palgi tõstmises. Tegemist polnud muidugi tavalise palgiga, vaid palgikujulise metallist tõstevahendiga, millele saab raskusi lisada, nagu tõstekangile. Eesti meistriks tuli Rauno Heinla, kes püstitas Palamuse publiku silme all koguni kaks Eesti rekordit: sai algul sirgetele kätele 190 ja siis ka 195 kg kaaluva palgi. Senine rekord, 185 kg, oli püsinud juba 2007. aastast ning selle püstitajaks oli Andrus Murumets, kes tegutses Palamuse rammumeeste võistlusel kohtunikuna.

“Tore, et minu rekord lõpuks ületatud sai,” ütles Murumets ja lisas, et tema vinnas 185 kg palgi sirgetele kätele ühe rammumeeste võistluse sees: spetsiaalseid palgitõstmise meistrivõistlusi siis ei peetud. Palgitõstmise maailmarekord on aga Murumetsa sõnul 228 kiloga leedulase Žydrunas Savickase käes.

Rammumeeste võistlust ja palgitõstmise Eesti meistrivõistlusi kommenteerinud Janek Tobi ütles, et Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingu senine meeskond praegu võistluste korraldamisega aktiivselt ei tegele, vaid loodab, et uued tegijad varsti initsiatiivi üle võtavd. Palamuse võistluse otsustasid nad siiski läbi viia, sest seal on erakordselt hea publik.

“Palamuse rammumees 2016”

ÜKSIKALADE PARIMAD:

* rehvi kantimine ‒ Sten Karro;

* “meremees” ja kohvrid ‒ Mihkel Raadik;

* kompleksala ‒ Mihkel Raadik;

* autotõmme ‒ Romek Velt;

* kiviring ‒ Mihkel Raadik

ÜLDJÄRJESTUS

  1. 1. Mihkel Raadik (10 kohapunkti)
  2. 2. Sten Karro (10)
  3. 3. Raimo Rüütel (18)
  4. 4. Romek Velt (19)…
  5. 9.Madis Likk (41)

Eesti meistrivõistlused palgi tõstmises

  1. 1. Rauno Heinla 195 kg (Eesti rekord)
  2. 2. Raiko Borissov 175 kg
  3. 3. Paul Roosenberg 165 kg
  4. RIINA MÄGI
blog comments powered by Disqus