Põnev näitusmüük Luua mõisas

Luua mõisa saal näeb praegu välja justkui kunstimuuseum, ainult selle vahega, et sellest “muuseumist” saab meeldima hakanud pildi kaasa osta. Luuale jõudsid nimelt kummalisi radu pidi Saksamaal Frankfurdis tegutsevast Prefferi galeriist pärit maalid, mis haakuvad suurepäraselt mõisa interjööriga.


“Pfefferi galerii on oma tegevust lõpetamas ja osa selle maalikollektsioonist on ootamatuid radu pidi Eestisse jõudnud,” ütles Luua metsanduskooli õpetaja ja maalikunstnik Ene Luik-Mudist. “Luua mõisa rokokoostiilis saal on esimene koht Eestis, kus huvitavat kollektsiooni avalikult näidatakse.”

Ene Luik-Mudisti sõnul on enamik Saksamaalt toodud maale küll koopiad, ent heal tasemel koopiad tõeliste meistrite töödest. 19. sajandi ja 20. sajandi alguse saksa kunstnike, kes originaalid loonud, nimed ei pruugi küll meie kunstipublikule suurt midagi öelda, ent kunsti nautimist see ei takista.

“Kollektsioonis on ka tuntud meistrite koopiaid, nagu koopia Jean-Honore Fragonard’i tuntud ja pisut frivoolsest maalist “Kiik”,” ütles Ene Luik-Mudist. “Väiksem osa töödest on aga vähem tuntud autorite originaallooming.”

Kõige enam on väljapanekus idüllilisi maastikke, aga ka inimesi, lilli, loomi ja linde kujutavaid taieseid. Nii mõnegi maali puhul üllatas motiivi valik või teema käsitluslaad. Kunsti hästi tundva inimesena ütleski Ene Luik-Mudist, et Luua mõisas üleval olevat näitust tasub juba sellepärast vaatama tulla, et üldjuhul Eestimaal sellist kunsti ei näe. Selle vaatamiseks tuleks sõita Saksamaale.

“Hea maali tunnus on, et see ei ammenda end vaadates, vaid pakub jätkuvalt naudingut,” ütles Ene Luik-Mudist. “See kehtib kõigi siin näha olevate taieste kohta. Ma ise küll sellises laadis ei maali, ent olen neist töödest tohutus vaimustuses. Ostaksin nad kõik ära, kui mul selleks raha oleks.”

Saksamaalt toodud taiesed ongi Luua mõisa saali välja pandud selleks, et need endale uue omaniku leiaksid. Ja mõned maalid ongi juba broneeritud, sest hinnad ei ehmata päris ära isegi eesti inimest. Mõne taiese puhul võib koguni öelda, et hind kompenseerib ainult uhke raami, taiese saab ostja pealekauba.

Pfefferi galerii maalid on Luua mõisas üleval 20. juulini. Pärast seda näidatakse neid ilmselt veel kusagil Eestis, aga meile mitte enam nii lähedal. Kes Luua väljapanekust mõnd maali osta soovib, peaks pöörduma Ene Luik-Mudisti poole. Tema telefoninumbri leiab näituse juurest.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus