Mustvee linnapäevad tõotavad tulla põnevad

Täna õhtul öökinoga algavad Mustvee linnapäevad  jätkuvad reede õhtul Siiri Sisaski promenaadikontserdiga  ja  jõuavad haripunkti  laupäeval,  kui  Peipsi pealinnas saab teoks rikkaliku kaubavalikuga suvelaat.


Romantikat  ja atraktiivsust lisavad I Peipsi Järvefestivali raames Mustvee sadamas randuv  ja huvireisivõimalusi pakkuv lodi Jõmmu koos põnevate õpitubadega.

Mustvee kultuurikeskuse juhataja kohusetäitja Laidi Zalekešina sõnul on tänavuste linnapäevade vastu iseäranis aktiivset huvi tuntud, mistõttu võib prognoosida, et laupäeval on Mustvees inimesi mitu korda rohkem kui linnas elanikke. Linnapäevade avakõned peavad linnapea Max Kaur ja linnavolikogu esinaine Riina Pajula.

Kala müügil rohkem kui varem

Suvelaada korraldaja Elle Palm märkis, et Peipsi piirkonnale iseloomulikest  kaupadest tuuakse tänavu kala müügile rohkem kui mõnel varasemal korral. “Küllap on kalurites kasvanud usk meie laata kui ostjaterohkesse üritusse. 

“Oleme Mustvee linnapäevade laadal  iga kord kalaga kohal olnud.  Tänavu toome müügile igat liiki suitsukala ja sealhulgas ka rääbist. Kalaroad on valmistatud vanausuliste traditsioonide järgi,” ütles Anatoli Filippov aktsiaseltsist Peipsi Kalamees.

Peipsi kala pakkujaid on laadal kauplemas palju, Lohusuu Lodja eestvedamisel tegutseb kalahoov. Angerjaid saab kaasa osta Viiratsi kalakasvatajatelt.

“Enamasti müün oma korve Võrumaal ja Põlvamaal. Sel nädalavahetusel sealkandis laatasid polnud.  Nii otsustasin Mustveesse kauplema tulla.  Põnev on, sest varem pole ma selles linnas käinudki,” ütles käsitöömeister Ernst Sibul Misso kandis asuvast Kirsi talust.

Pakutakse ka traditsioonilist laadakaupa

Elle Palm lisas, et kaupade päritolu märkivad talude nimed annavad nii-öelda vaimse boonuse. “Ökotoiduõlid tuuakse laadale näiteks Tammejuure talust ja kodus õmmeldud linased käsitöötooted Metsakolli talust,” nentis ta.

Laadalt on võimalik koju viia kutsikas või kassipoeg või mõni teinegi lemmikloom. “Valikut ei tohiks aga teha hetkeemotsiooni mõjul , sest loom tahab pidevat hoolitsemist ja armastust. Loodan, et mõni kiisu leiab endale sõbraliku ja väärika kodu,” lausus suur kassisõber Laidi Zalekešina.

Linnapäevade laada ajal on Mustvee kesklinn autodele suletud  kella  seitsmest hommikul kuni kella viieni õhtul. “Müügipindade  jagamisel  arvestame, et  kaubad oleksid kindlates sektorites, kusjuures püüame vastu tulla ka ostjatele. Näiteks puu-ja põõsaistikuid müüakse nn vana politseiplatsil asuva parkla lähedal. Ostjal tuleb müüjani  jõudmiseks vaid paar sammu astuda,” ütles Elle Palm.

Laupäeva päeval  Mustvee sadamasse ehitatud laval vältav kultuuriprogramm kannab nime Peipsi folk. Peaesineja on folkloorselt särav ansambel Svjata Vatra. Kaugemateks esinejateks on vene rahvakultuuriansambel “Istoki” Pihkva oblastist. Koos muusikutega  saabuvad ka Pihkva oblasti administratsiooni juhtivtöötajad. Samuti astuvad publiku ette muusikud Setomaalt Värskast ja kohalikud lauljad ning rahvatantsijad.

Õhtutundidel pakuvad meelelahutust tuntud ansamblid Hellad Velled, Meie Mees ja Suveniir.

Linnapäeval on avatud ka Mustvee kultuurikeskuses paiknev kaalumuuseum. Samuti saab külastada linnas asuvaid kirikuid.   

I Peipsi Järvefestivali raames saabub Mustvee sadamasse lodi Jõmmu. Käsitöömeistrid õpetavad lodjamudelite meisterdamist, samuti jagavad veeelustiku, kalapüügi ja rahvapillimänguga seotud teadmisi ja oskusi, avatud on purjetamise ja surfamise õpituba ning kalatoitude õpituba.

Suurejoonelist silmailu saab ammutada laupäeva õhtul kolmveerand üksteist algavast tuleetendusest. Romantikaretkel saab lodjal nautida järvelt linnapäevade traditsiooni juurde kuuluvat ilutulestikku, mis sel aastal tõotab tulla eriti võimas.

Aive Tamm iseloomustas linnapäevade karismat nii: “Minu  poeg käib tööl Mustveest kaugemal. Tundsin huvi, kas tööandjad talle ikka jaanipäevaks vaba päeva annavad. Tema vastas: “Tühja sellest jaanipäevast, peaasi, et Mustvee linnapäevadel  kodus saab olla.”  See lause ütleb kõik.”

 

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus