Viis viga, mida praktikal olles vältida

Praktika annab noorele esmase töökogemuse ja on hea võimalus end potentsiaalse tööandja ees parimast küljest näidata. Eesti Tööandjate Keskliit juhib seoses parimaid praktikante tunnustava Praktik Cum Laude konkursiga tähelepanu viiele levinud veale, mida noored praktikal olles vältima peaksid.


 Lähete mütsiga lööma. Nii praktikaintervjuule kui ka esimesele praktikapäevale minnes on oluline ära teha põhjalik kodutöö. Tehke lähemalt tutvust oma praktikaettevõtte tegevusvaldkonnaga, vaadake üle tähtsamad kliendid ja ajalugu. Tutvuge ka ettevõtte viimaste sündmuste ja saavutustega, kuna see aitab meeskonda kiiremini sisse elada ning nii demonstreerite oma huvi ning pühendumust. Hea ettevalmistus aitab end noorel praktikaettevõttes ka enesekindlamalt tunda.
Hoolimatu suhtumine tähtaegadesse. Praktikantidel on tihti korraga käsil mitu ülesannet, seega on organiseeritus tähtis omadus. Õppige oma aega planeerima ning kui teate, et ei jõua ülesandega tähtajaks valmis, andke sellest kohe teada. Pidage meeles, et teile usaldatud kohustustesse tuleb suhtuda vastutustundlikult, kuna teie panusega arvestatakse.
Küsimuste mitteesitamine. Ärge kartke küsida küsimusi ja juhendamist, kartes näida rumal, ning astuge oma mugavustsoonist välja. See näitab, et olete valmis õppima ning teil on siiras huvi nii enda kui ka oma kolleegide tööülesannete ja ettevõtte vastu. Küsimuste esitamata jätmine võib jätta ükskõikse mulje ja kahandada kolleegide valmisolekut praktikandi arengusse panustamiseks.
Liigne familiaarsus. Praktikal viibimine on soodne võimalus luua edasiseks häid koostöösidemeid, mistõttu tasub võtta aega oma kolleegidega tutvumiseks. Ärge aga unustage, et isegi kui teie töökaaslased ja teised praktikandid suhtuvad teisse kui sõpra, siis mõelge läbi, kuidas käitute ja millist infot jagate. Säilitage professionaalne meel.
Väljakutsete pelgamine. Praktikal avaneb kindlasti võimalus täita ülesandeid, millega te pole varem kokku puutunud. Kui rahuldute üksnes turvaliste ja juba tuttavate tegevustega, pidurdate oma arengut. Ärge minge lihtsa vastupanu teed, vaid innustage oma ülemust ja kaastöötajaid andma teile vastutusrikkaid ülesandeid. Just nii õpite kõige rohkem, rikastate oma kogemustepagasit ja mõjute tulevasele tööandjale atraktiivsemana.

ANNELI ENTSON, Eesti Tööandjate Keskliidu haridusnõunik

blog comments powered by Disqus