Karm aeg on käes

Kätte on jõudnud viimase kümne aasta kõige karmim talv, kinnitavad Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmavaatlejad, kelle ennustuste kohaselt jääb pakane lähiajal püsima ja tuleva nädala keskel võib kraadiklaasi elavhõbedasammas koguni alla 30 miinuskraadi langeda.

Pikalt püsiv külm toob paraku kaasa ka muid muresid kui pidev kütmisehool — kütus teatavasti maksab, ja mitte vähe.

Isiklike ahjude-pliitide õnnelikud omanikud, kel vähegi tervet talupojamõistust, on oma enam-vähem normaalse piiresse jäävad kulutused küll juba ammu enne talve tulekut teinud. Suurest ühiskatlast sõltujad võtavad aga kuulõpul oma postkastist arve, mille numbrite vaatamisest küll hetkeks väga palav hakkab, kuid mis sooja ei anna.

Oleme harjunud raskel talvel ka metsloomadele ja lindudele süüa viima, praegu tuleb aga tõdeda, et inimene on looduse ees samuti abitu — kui toasooja eest tasutud ja muudki maksud makstud, ei jää paljudesse rahakottidesse enam söögiraha. Hakka või uskuma, et läinudsügisene potipõllundus- ja hoidistamisbuum oli märk sellest, et inimesel sarnaselt neljajalgsetega samuti võime on raskeid aegu ette tajuda.

Nii või teisiti — hoidistest ära ei ela ja nüüd peame kõik oma nutikuse kokku võtma, et säästlikult elades end “ületalve pidada”. Ja mõistust on tõesti hädasti vaja kinnikülmumise eest hoida, sest kui järjest saavad tuleroaks majad, põhjuseks hooletu ümberkäimine lahtise tulega, siis on ka selles osas muretsemiseks põhjust.

23. jaanuar 2010

blog comments powered by Disqus