Jõgeva linna malevas käisid töö ja lõbu käsikäes

Jõgeva linna noorte töösuvi sai alguse juba enne jaanipäeva. 13.–19. juunini askeldas Jõgeva linna noorekeskuses15 malevlast, värviti nii põhikooli lasketiiru kui keskuse seinu.


 Noortekeskus sai nii seest kui väljast läikima löödud. Malevlased katsid välisseina valge krundiga ning maalisid  peale värvilised mummud. Maha võeti ka keskuse trepi  varikatus, puhastati vanast värvist ning kaeti uuega. Kõige tipuks maaliti varikatusele ka noorteka logo, mis juba mullu välja valiti. Kui paistis päike, toimus suur maalritöö õues. Kui kallas vihma, haarati lapid ja harjad ning tehti toad korda.

Tõeline töökogemus

Jõgeva linnavalitsuse noorsootöö peaspetsialist Kaire Sakjas kiitis noorte tublit tööd. “Nad saavad tööülesannetega hästi hakkama,” märkis ta. “Malevasse saamiseks tuli noortel  esitada CV ja käia töövestlusel,” rääkis Kaire. Pärast edukat kandideerimist vormistati soovija töölepinguga malevasse tööle. Tööintervjuusid aitas läbi viia ja CV koostada Jõgeva Rajaleidja keskuse karjääriinfo spetsialist Anneli Peterson. Malev kestis seitse päeva, viis neist olid sisustatud tööga ja kaks väljasõitudega. Noored töötasid neli tundi päevas ning teenisid tunnis 2,54 eurot.

Sten-Marcus ja Illimar-Inar sõnasid, et nad panevad teenitud raha kõrvale. Poisid lähevad sügisel Tartusse õppima ning juba suvel tuleb hakata ühiselamu jaoks raha koguma. Sten-Marcus kavatseb õppida kokandust ning Illimar-Inar puidutööd või elektriasjandust. Sten-Marcus kavatseb pärast malevat endale suveks tööd otsida. “Töötamine on hea viis vaba aega sisustada,” naeris poiss. Illimar-Inaril on järgmine töökoht suveks juba olemas. “Lähen kive korjama ja maja värvima,” rääkis ta. Illimari sõnul on maja värvimine hea töö ja kätt sai ka “noorteka” seinal harjutatud.

Lõbu ja töö käsikäes

Noorsootöötaja Marju Saviauk ütles, et mitmed malevlased kinnitasid, et ei tule malevasse raha pärast – nii hea, et lõbutsemise eest makstakse isegi peale! Kui tööpäev läbi, veedeti aega kas pallimängu, discgolfi või harivate koolitustega.

Maleva alguses käis noortele tööohutusest ja seadustest rääkimas Jõgeva linnasekretär Egle Lääne. Saadi ka nõu, mida peab töölepingu sõlmimise juures tähele panema. Teine päev möödus pärast tööd discgolfi rajal. Jõgevamaa gümnaasiumi õppejuhi Anti Alasi juhendamisel tutvusid noored erinevate ketta- ja visketüüpidega ning said uued teadmised  kohe ka Jõgeva taldrikugolfirajal käiku lasta.

Malevlaste Ingle ja Signe sõnul on hea suvel kodust välja saada ja natuke raha teenida. “Oleme varem maasikaid korjanud, aga malevas on palju lahedam, ” nentis Ingle. Signe lisas, et nii seinte värvimine kui pesemine on tehtavad tööd ning midagi rasket ega vastumeelset malevas ei ole. Neiu sõnul ongi malevas tema lemmiktegevuseks värvimine. Ingle kinnitusel oli eriti tore just see, et põhikooli lasketiiru seinal olev grafiti sai peaaegu kaetud, et uue võrkpalliplatsi ümbrus oleks ilusam.

Pärast maleva töönädala lõppu ootas noori ees väljasõit Tartusse, kus külastati A. Le Coq´i tehast ja muuseumi ning pärast sai minna 4D kino. Malevale panid punkti Tartu seikluspargis turnimine ning ühine grillimine. Tööd Jõgeva linna noortekeskuses  jätkuvad augustis, mil juba grafitilaagris osalejad lõpetavad hoone krunditud seina värvimistööd. Sinna  lisandub veel hulgaliselt rõngaid ning kujukesi. Maleva toimumist rahastati haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.“

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus