Tuulelastel loetakse vene lasteluulet

 

Jõgeva Gümnaasiumis algasid eile Betti Alverile pühendatud luulepäevad Tuulelapsed. Eile mängiti luulelavastusi, täna osalevad ligemale kakssada põhikooliealist luulesõpra kogu Eestist õpitubades. 

 

Tänavu esitati luulepäevadel Tuulelapsed vene lasteluulel põhinevaid lavastusi.

Ma olen suur vene kirjanduse austaja ja eesti keeles on olemas ka väga kvaliteetseid vene lasteluule tõlkeid,“ ütles luulepäevade peakorraldaja, Jõgeva Gümnaasiumi kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur. Nii gümnaasiumiastme luulepäevadele Tähetund kui ka Tuulelastele teemasid valides olemegi sageli mõelnud sellele, et noored puutuksid neiks valmistudes kokku ka selliste väärttekstidega, mis neile muidu ilmselt kätte ei satuks.“

Liblikapüüdja Vb klassi õpilastest koosnev trupp võttis seekord käsile Puškini värssloo „Muinasjutu tsaar Saltaanist“. See on väga hea tekst, aga lavastamise käigus sai mulle selgeks, miks seda eesti teatris eriti kasutatud pole,“ ütles Lianne. Lugu on nimelt üsna lühike, aga seal on väga palju sündmusi, mis kõik kuidagi edasi anda tuleb. Senini olen ma ikka pahane olnud, kui mõni trupp neile ette nähtud lavaaega ületama kipub, aga nüüd ei mahu mu enda lavastus ilmselt ajalimiidi sisse ära.“

Aktuaalne Majakovski

Saaremaa Ühisgümnaasiumi luuleteatri Kreputlased juhendaja Rita Ilvese sõnul oli luulepäevadeks valmistumine tema jaoks põnev ja nostalgiahõnguline tagasipöördumine oma lapsepõlve lugemisvara juurde. Tõsi, probleeme tekitas see, et ei kodusest ega ka Kuressaare linnaraamatukogust polnud sugugi kõiki raamatuid võtta, mida üle lugeda oleks tahtnud. Ning kui eesti luule puhul võib vahel ka lastele tekstide valikul vabad käed anda, siis vene luule puhul pole see võimalik, sest lapsed lihtsalt ei tunne seda piisavalt.

Oma lavastuse aluseks võtsid Kreputlased Vladimir Majakovski luuletuse Kelleks saada?“ ja täiendasid seda Postimehe viimaste kuude numbritest välja otsitud pealkirjadega. Majakovski tekst sellest, kui tore on üht või teist ametit pidada, ja Postimehe viited sellele, millised on tänapäeva Eestis reaalsed võimalused samas ametis tööd saada, läksid omavahel lausa karjuvasse vastuollu.

Kui Majakovski osutus ootamatult aktuaalseks, siis Kolga Keskkooli Kohal-olijate valitud Sergei Jessenini Huligaani pihtimus“ on jälle väga tõsine tekst.

Nii mõnigi on üllatunult kulmu kergitanud, kui meie tekstivalikust kuulevad, aga see oli laste endi otsus,“ ütles Kohal-olijate juhendaja Terje Varul. Me lugesime Kornei Tšukovski tunduvalt lõbusamaid tekste ka, aga lapsed leidsid siiski, et parem teha juba midagi tõsist ja eneseületuslikku. Kui asi untsu läheb, küll ma selle häbi üle elan. Samas: siin, Jõgeval on ju alati rõhutatud: kõige tähtsam on see, et lapsed luulet loeksid.“

Viimase päeva üllatus

Tänavused Tuulelapsed paistavad silma üsna suure osavõtjate arvuga: osaleb tervelt 17 truppi. Samas oli Lianne Saage-Vahuril veel viimase registreerimispäeva, 4. jaanuari hommikul tunne, et Tuulelapsed tuleb tänavu ära jätta, sest peale Liblikapüüdja enda oli osalemissoovi avaldanud veel ainult kolm truppi. Sama päeva pärastlõunaks oli aga registreerunuid juba 18. Üks neist, tõsi küll, hiljem loobus.

Ehkki seekord kogunes osalejaid lõpuks rõõmustavalt palju, teab Lianne, et Jõgeval toimuvatele luulepäevadele ja teistele festivalidele sõitmise otsuseid peavad trupid üha hoolikamalt läbi kaaluma, sest sõit on seotud suurte kuludega ning nende katmine on üha keerulisem, sest raha napib nii lapsevanemail, kooli kui ka võimalikel toetajafirmadel.

Täna hommikupoolikul tegutsevad Tuulelastel osalejad õpitubades, mida juhendavad Liblikapüüdja vilistlased Maarius Pärn, Meelis Põdersoo ja Kalev Pärtelpoeg ning Tartu Ülikooli õppejõud Rain Mikser. Kolm neist – Maarius Pärn, Meelis Põdersoo ja Rain Mikser — kuuluvad ka Tuulelaste zhüriisse ehk Nõukotta. Lisaks neile on arutajate-otsustajate hulgas Alla Zorina Venemaa Harrastusteatrite Liidust, Maret Oomer Eesti Harrastusteatrite Liidust, Virko Annus Eesti Rahvusringhäälingu raadioteatrist ning kultuurihuviline arst Kalle Piiskoppel. Luulepäevade paremad kuulutatakse välja täna kell 15 Jõgeva Gümnaasiumis.

iii

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus