Õppepäev Kohtla kaevanduspargis

Puurmani mõisakooli neljanda, seitsmenda ja kaheksanda klassi õpilased käisid õppepäeval Kohtla kaevanduspargis. Kohapeal kohtusime giidiga, kelle nimi oli Enn. Ta näitas meile põlevkivi, tutvustas allmaa-muuseumi ja rikastusvabrikut. Pärast seda pidime pähe panema kiivrid ja selga joped, kiivrid on kaevanduses kohustuslikud ja jopet vajasime sellepärast, et maa all on aasta ringi seitse-kaheksa kraadi sooja. Maa alla jõudes läksime kohe rongiga sõitma. Läbisime umbes 300 meetrit. Maa all tutvustas giid meile vana kaevandustehnikat ja rääkis väga põnevalt, kuidas kunagi põlevkivi kaevandati. Maa all olime ligi tund aega.

Järgmisena jagati meid kahte rüham – ühed läksid matkarajale ja teised safariautoga ümbruskonda avastama. Safaril nägime vana karjääri imeilusa sinise veega ning peatusime selle ääres, seal räägiti meile lähemalt põlevkivist ja selle kaevandamisest. Safarijuht Imre pani põlema ka väiksese põlevkivitükikese, et näeksime, kui palju musta suitsu selle tagajärjel tekib.

Pärast safarit suundusime seiklusmatkale. Orienteerusime kaardi ja kompassiga. Matkarajal nägime keset teed rästikut ja vaskussi. Teel oli ka veega täitunud kaevanduskarjäär, mille pidime ületama parvega. Läbisime matkaraja väga edukalt. Pärastlõunal pidime hakkama koju sõitma. Teel tegime ka peatuse tanklas, et osta midagi meelepärast. Ekskursioon oli väga tore ja meeldis kõigile. Õppepäeva rahastas KIK.

HELINA  RAMMUL

MARIBEL KOSE

blog comments powered by Disqus