Jõgeva kunstnikud osalevad rahvusvahelisel näitusel

Jõgeva kunstikooli õpetaja Piret Järve ja direktori Kaia Lukatsi tööd on esindatud Leedus rahvusvahelisel näitusel “Square 9” ehk “Ruut 9”.


Tänavu juba üheksandat korda toimuv näitus kannab nime “Märk”. Märki saab tõlgendada mitmel erineval viisil. See võib olla kogemus, objekt, tegevus, tunne, sõna, pilt, allkiri või hoopis dekoratiivne kunst. Ka näitusteseeria nimi “Ruut” ehk leedu keeles “Kvadratas” on tähenduslik. Nimelt on tööd ruudu- või ringikujulises formaadis ja nende mõõtmed on maksimaalselt meeter korda meeter. Näitusel osalevad kõrgharidusega kunstiõpetajad.

Ohtlik vihmasadu

Piret saatis näitusele paari aasta eest valminud töö “Poliitiline tormihoiatus”. Toona maakonna kunstnike näituseks valminud hüüumärk sobis ideaalselt teemasse. “See oli mu isiklik, sain väljendada, mida tol ajal tundsin. Kui Kaia reklaamis Leedu näitust, tundus see nii õige,” sõnas Piret. Natuke tuli tööd aga muuta, nimelt kleepis autor tähendusrikka hüüumärgi ruutmeetri suurusele mustale ruudule. Kui Piret selle tööga paari aastat eest tegeles, oli välispoliitikas ärev olukord, võis minna sõjaks. Ebamäärast ohutunnet väljendas kunstnik õrna ja süütu vihmasabinaga, mis läheb üle ägedaks tormiks, nii et hüüumärgi punkt on veripunane. Autori sõnul on töö praegugi tähendusrikas, sest Euroopas on pingelised ajad. Piret kasutas omapärast tehnikat. Kuidas vihmapiisa kumerused lõuendile jõudsid, selle jätab kunstnik saladuseks.

Kaia Lukatsi töö on valminud juba 2006. aastal Eesti Nahakunstnike Liidu aastanäituseks. Toona oli teemaks “Ülev aade” ehk “Ülevaade”. Mitmetähendusliku teema lahendas nahakunstnik rahvusmotiiviga taimparknahale. Ažuurtehnikas valmisid eesti rahvakunstis kaljakappadelt tuntud lilled. 

Vajadus luua

Õpetajate sõnul tuleb koolitöö kõrvalt aega võtta, et kunsti luua, vajadusel kasvõi öösel. “Vajadus kunsti teha on nii suur, et see tuleb kõige muu kõrvalt. Kui tekivad seosed, siis on nii põnev seda mõistatust lahendada,” lausus Piret.

Nii Kaia kui ka Piret on seda meelt, et rahvusvahelistel näitustel osalemine on kunstnikule äärmiselt oluline – võimalus luua uusi  tutvusi ja näidata maailmale oma loomingut. Õpetajate hinnangul on kunstnik ühiskonna kujundamisel aktiivne osaleja, kes elab kaasa maailmas toimuvatele protsessidele ning väljendab seda kunstikeeles.

Näitus on Vilniuses avatud 13. juunini.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus