Rõivas: Ümberkorraldus peab olema põhjendatud ja selgelt kommunikeeritud

Riigikogu infotunnis vastas peaminister Taavi Rõivas Tarmo Tamme esitatud küsimusele maanteeameti büroode sulgemise kohta. Tamm soovis teada, millistel kaalutlustel on valitsusel plaan Maanteeameti mitmed registribürood – Põlvas, Jõgeval ja Valgas – sulgeda ja millised tagajärjed maaelule sellest tulenevad, teatas riigikogu pressiteenistus.

Rõivase sõnul ei ole Maanteeamet otsustanud kõne all olnud büroode sulgemist. „Nad on küsinud kohalike omavalitsuste arvamust, mida nad arvavad sellest, kui tööd ümber korraldada selliselt, et osa teenuseid viia digitaalseks,“ ütles Rõivas. Tema hinnangul peab mistahes ümberkorraldus avalike teenuste osutamisel olema hästi planeeritud, hästi põhjendatud ja ka selgelt kommunikeeritud.

“Antud juhul näeme, et on tekkinud infomüra, millest tuleb teha minu hinnangul omad järeldused. Enne kui minna mingeid konkreetseid otsuseid tegema – eeldusel, et neid üldse maanteeamet otsustab teha – tuleks ikkagi väga selgelt selgitada avalikkusele, missugune see plaan on, mispärast see on mõistlik ja kuidas tagatakse, et teenused kohapeal oleksid inimestele kättesaadavad,” selgitas Rõivas.

Ta põhjendas, et kui on võimalik osa teenuseid viia digitaalseks ja sellega säästa inimeste jalavaeva riigiasutuste külastamisel, siis see on inimeste seisukohast positiivne. “Samas peab olema veendumus, et digitaalselt on need konkreetsed teenused kõigile inimestele kättesaadavad,” toonitas Rõivas. Ta viitas asjaolule, et alles oli aeg, kui inimesed pidid juhilubade saamiseks, auto arvele võtmiseks ja veel mitmel muul põhjusel maanteeametit füüsiliselt külastama. Nüüd on enamik neid teenuseid võimalik teha digitaalselt, kasutades interneti ja posti abi. Peaministri arvates on see suund iseenesest olnud õige ja seetõttu on ka inimestel vähem olnud vajadust konkreetseid riigiasutusi külastada.

Vooremaa