Krõbedad külmakraadid kooliskäimist ei takistanud

Kuigi eile, kolmanda õppeveerandi esimese koolipäeva hommikul näitas termomeeter nii mõneski Jõgevamaa paigas külmakraade tublisti üle kahekümne, ei hoidnud see enamikku koolilastest kodus.

Eile hommikul registreeriti Jõgeval ning selle ümbruses kuni 26 külmakraadi. Sellegipoolest tuli suurem osa lapsi kooli — erakordset puudujate hulka ei tähendatud Jõgeva linna koolides ega ka Põltsamaal. Ka enamikes põhikoolides ei olnud külma pärast kuigi palju puudujaid. Jõgeva Ühisgümnaasiumi direktor Jüri Toit märkis, et lapsed tulid külmast hoolimata kooli juba puhtalt uudishimust, et näha, kui palju sellise külmaga kaaslasi üldse kooli tuleb. Samas soodustas koolitulekut ka koolibussiliiklus, mis Jõgeva vallas koolipäevadel regulaarselt toimib. Ilmaennustuse kohaselt ei tohiks sel nädalal elavhõbedasammas kraadiklaasil enam nii madalale laskuda.

Sotsiaalministri määruse kohaselt võivad koolist puududa 1.-6. klassi õpilased, kui temperatuur on -20 ja madalam.  7.-9. klassis käijad ei pea kooli minema -25 kraadise temperatuuri korral. Külmapühasid võib pidada juhul, kui sõit kooli ja tagasi pole korraldatud. Samas jäetakse õppetunnid ära juhul, kui õpperuumide temperatuur on madalam  kui 19 kraadi. Kehalise kasvatuse tunde võib õues 1.-6. klassi lastega läbi viia juhul, kui temperatuur on -10 kraadi või rohkem. 7.-9. klassi laste puhul on alampiiriks -15 kraadi.

Pakase korral peaks silmas pidama ka tuule olemasolu. 1m/s tugevune tuuleiil võrdub umbkaudu ühe miinuskraadiga. Seega, kui väljas on 12 kraadi külma ning puhub tuul kiirusega 10m/s, siis on see võrdne -22 kraadise tuulevaikse ilmaga.

iii

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus