50 aastat lasteaeda Tormas

Torma sovhoosi lastepäevakodu avati 1. juunil 1966 ja see asus  kahekordses puumajas praegusel Kooli teel, millest praeguseks on saanud ühe pere ilus kodu.

Torma lasteaia “Linnutaja” kroonikaraamatute seas on aukohal  punasekaaneline pildialbum, mille esilehel on mustvalged fotod 50 aasta tagusest pidulikust aktusest. Selgitused piltide juures on ajastule omases sõnastuses.

Albumi esilehel on kirjas, et sõimerühmas käis esimesel aastal üheksa last ja aiarühmas 16 last. Lasteaia esimene juhataja oli Vilma Puusepp, kasvatajatena töötasid Aili Koppel, Hilja Simson, Vaike Ardon ja Eda Arold, kokatädid olid Helvi Saar ja Milvi Alamets, hoidjatädid Valve Nukka ja Elsa Sokk.

Tänapäeval on lasteaia au ja uhkus loodusnurk, kus elavad nümfkakaduud, kääbusküülik ja akvaariumikalad. Linnud-loomad on head õpetajad. Nad õpetavad lapsi julgemaks, harjutavad enda ja teiste eest hoolitsema, ennast ja teisi armastama, annavad juurde palju teadmisi. Vanas kroonikaraamatus on ilusad pildid ja südamlik lugu sellest, kuidas lasteaiapere leidis 1971. aasta märtsis Kaiult vigastatud jala ja tiivaga laanepüü ja asus tema eest hoolitsema.

“Leidsime kogust raamatu, millest saime teadmisi laanepüü toidu ja eluviiside kohta. Lind hakkas sööma ja jooma. Ta maiuspalaks olid sarapuu-urvad. Kokteilikõrrega andsime talle kalamaksaõli. Iga päevaga muutus ta reipamaks ja tervemaks. Lõpuks tõmbas ta selga pulmarüü ja muutus väga rahutuks. Näitasime teda loomaarstile ja otsustasime ta vabadusse lasta. Kui ainult ta veel mõistis, et metsas on tal ka vaenlasi?” võib kroonikast lugeda.

Kroonikaraamatuid uurides leiab mõnikord toredaid fakte. Näiteks selgus, et 50 aastat tagasi tuli vastavatud lastepäevakodu aiarühma Joe Kattel, kelle vahva lapselaps Sten-Timmu Kattel on  “Linnutaja” 32. lennu lapsena mõne päeva pärast lasteaeda lõpetamas ja asub sügisel õppima Torma põhikooli.

Kaherühmaline sovhoosi lastepäevakodu tegutses 1985. aasta märtsikuuni, kuni valmis uus ja suur kolme majandi ühine lasteasutus, praegune Torma lasteaed “Linnutaja”. Aastatel 1968-1990 juhtis asutuse tööd Elvi Metsand, 1990. aasta suvest alates Kaja Ivask. 1992. aasta alguseni töötas lasteaed Torma sovhoosi alluvuses, edasi kuni tänaseni aga Torma vallavalitsuse hallatava asutusena. Praegu on lasteaia nimekirjas 104 last.

“Linnutaja” pere tähistab tähtsat päeva rõõmsa muusikahommikuga.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus