Mis hoiab elus? Mis teeb õnnelikuks?

Tartu Linnamuuseumis nähti möödunud laupäeval üht omapärast teatritükki, pealkirjaks “Proua Daam”.

Tegemist oli Põlvamaal tegutseva Alle-Saija Teatristuudio külalisetendusega. Kui näidendi autor ja lavastaja Janno Puusepp vihjas, et teda inspireeris sellist lugu kirjutama ka muistend Koidust ja Hämarikust, häälestus siinkirjutaja servapidi vana romantilise lookese tänapäevasele, võimalik, et küll pahupidi pööratud variandile, kuid  sattus hoopis uhkes häärberis elava kummitusliku proua Daami 250. sünnipäevale.

Salapärane Daam, kes on oma ahnete sugulaste-pärijate  meelehärmiks unustanud n-ö õigel ajal surra, on kõik need aastad oma tähtpäevaks kohale kutsunud härra Teenri, kes pidu juhatab ning tentsikule ja teenijannadele korraldusi jagab. Näidendis, mille autor ise absurdisugemetega tragikomöödiaks on liigitanud, põimub siinilma inimeste ja vaimude tasand. Peokülalised proua Sugulane ja härra Sugulane on nii väljanägemiselt kui käitumiselt pigem surnud kui elus ja elavat inimest ei meenuta kuigivõrd ka sünnipäevalapse jume. Paljud neist nooremad ja vanemad suguvõsa liikmed on aga maetud häärberi aeda, igaühe mälestuseks õunapuu.

Vägagi elusana ja nüüdisaegsena peab end aga üleval preili Nõbu.  „Kellel seda vana lossikolakat vaja on, see tuleks lammutada, asemele mitu kortermaja ehitada. Korterid tuleb teha väikesed, sest ega vaesed pole suurema ruumiga harjunud. Nii tuleb rohkem raha sisse,” kalkuleerib preili silmade kilades. Tema elukreedo on, et päritud suure rahasummaga ei pea rahule jääma, vaid raha tuleb panna veel suuremat raha tegema.

Elusana hoiab nälg raha järele, nendib härra Teener. Aga kuhu jääb siis inimene ise, tema elu? Millist õnne toob varandus, kui elu selle suurendamisele kulubki?

Aga igatahes otsustab energiline preili Nõbu just sellel sünnipäevapeol saata sajanditevanuse proua Daami … kaugele ära, kus tal oma raha üle enam kontrolli pole.

Aga nagu ütleb härra Teener, panevad tugevad emotsioonid vigu tegema. Hasartses vihahoos võtab ahne nõbu proualt vastu tollele mõeldud mürgiklaasi, tühjendab selle – ja tulebki härra Teenril ja tentsikul aeda uus haud kaevata ja järjekordne õunapuu istutada…

Daam ja Teener kohtuvadki vaid kord aastas  – nagu Koit ja Hämarik. Nende suhetes  oleks nagu romantikat, aga pole ka, ja härra Teener otsustab  seekordki pärast sünnipäevapidu oma teed minna.

Enam andis näidendiks inspiratsiooni täna meie ümber toimuv, tunnistas Janno Puusepp etenduse lõppedes. Paljud haljale oksale jõudnud ei anna endale aru, et veel ja veel suuremat raha tehes kulubki sellele kogu elu, mis ei ole meil kellelgi ülearu pikk, ja teise ilma kaasa ei saa ju midagi võtta.  

Tartumaa 2013. aasta parimaks dramaturgiks tunnistatud ning hiljuti harrastusteatrite festivalil “Pygen 2016” Tartu- ja Jõgevamaa parima lavastaja tiitliga pärjatud  Janno Puusepp on tegutsenud lavastajana Tartu Vilde Teatris, Rannu külateatris EMU ja NORA teatris. Möödunud aastal osales ta kaaslavastaja ja dramaturgina Alle-Saija Teatristuudio suvelavastuse “Paradiisum” väljatoomisel. Sealt sai alguse tihedam koostöö.

Alle-Saija Teatristuudio on samanimelise teatritalu juures tegutsev trupp, mis alustas tegevust 2014. aastal. Teatrielamusi pakutakse nii koduses teatritalus kui külalisetendustega. Ka äsja Tartus nähtud lavalooga on plaanis ringreise ette võtta.

“Proua Daam”

Autor ja lavastaja Janno Puusepp

Esietendus 2. aprillil 2016 Kanepi seltsimajas

Mängisid Ülle Sillamäe, Meelis Vahtramäe, Kent Joosep, Imbi Pallo, Hennu Krukov, Ingrid Ulst, Tiina Neeve, Jaanika Ulst, Doris Pavlov, Maria Samorukova.

Lavastuse mentor Ain Saviauk; muusika ja laulud Annika Oselin.

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus