Jõgeva oli kaks päeva ratturite päralt

Laupäeval toimunud neljanda Jõgeva rattaralli pikal distantsil kordas kolme aasta tagust võitu Prantsusmaa profiklubisse Cofidis kuuluv Gert Jõeäär. Eelmisel õhtul peetud Jõgeva tänavasõidul teenis pika soolosõiduga korraliku auhinnaraha aga 19aastane tulevikulootus Norman Vahtra.


Jõgeva ja Palamuse valla teedel kulgenud neljanda Jõgeva rattaralli 110 kilomeetri pikkusele põhidistantsile läks 63 ratturit, kellest raske raja suutis läbida 56. Üsna distantsi algul peagrupist eraldunud seitsme mehe hulka kuulusid peafavoriit Gert Jõeäär ning Norman Vahtra, Viljar Kuljus, Karl-Patrick Lauk, Kert Martma, Karlo Aia ja Sten-Erik Ottender.  Mõne ringi järel otsustava rünnaku ette võtnud Jõeäärega suutis kaasa minna  vaid Lauk, kuid temagi jäi mullusest Eesti meistrist lõpuringil maha.

Finišis edestas Gert Jõeäär Karl-Patrick Lauku 18 sekundiga, ülejäänud jooksikuid aga juba rohkem kui kolme minutiga. Finišispurdiga sai kolmanda koha Viljar Kuljus.

“Loomulikult tahtsin Jõgeva rattarallit võita, aga minu peamiseks eesmärgiks oli hea treening,” tunnistas rattaproff Gert Jõeäär pärast finišit. “Eelmisel nädalal oli mul kerge puhkus ja Jõgeval oli vaja järgmise nädala Belgia tuuriks jalg lahti sõita. Distantsi algul oli seetõttu natuke raskem sõita, aga pärast läks tunne juba paremaks.”

Olümpiale pääsemisest Gert Jõeäär ei unista, kuid loodab sel hooajal häid tulemusi teha teistel võistlustel. “Mul ei ole olümpial midagi teha, sealne rada on minu jaoks liiga raske,” lausus ta. “Üritan igal võistlusel head tulemust teha ning kindlasti tahaksin minna oktoobrikuus Kataris toimuvale MM-ile, sest seal on siledam ja mulle sobivam rada.”

Finišis õnnitles kahekordset võitjat ka tema Jõgeval elav vanaema. “Olin väiksena kogu aeg tema juures, väga head mälestused on Jõgeva linnast sellest ajast jäänud,” lausus Jõeäär.

Ligi kuus minutit pärast võitjat saabunud järgmise grupi eesotsas näitas oma jätkuvat sprindikiirust Jaan Kirsipuu, kes lõpetas oma teise Jõgeva rattaralli kaheksanda kohaga. Nelja sekundiga kaotas Kirsipuule ja sai üheksanda koha paljukordne Eesti meister kiiruisutamises, nüüd treeneritööle pühendunud Mart Markus.

50,5 kilomeetri pikkusel ehk lühemal distantsil sai lõpuaja kirja 132 ratturit. Kiireim oli lätlane Anrijs Pumpiss, temast mõne sekundiga maha jäänud suure grupi eesotsas finišeerusid Kristian Neemela ja Jaanus Linkgreim. Vähem kui minutiga kaotas võitjale 35. koha saanud Jõgeva abilinnapea Raivo Meitus.

Kui pika distantsi läbijate hulgas naisi ei olnud, siis lühemal rajal lõpetas võistluse 21 naist.  Kiireim oli Evelin Ansip-Kukk (üldarvestuses 48.), kellele järgnesid Ethel Ansip ja Jõgeva Tähe saalihokinaiskonnas tänavu Eesti meistrivõistlustel pronksmedali võitnud Geidi Kruusmann. Palju ei jäänud naiskonnakaaslasest maha ka Tähe kapten Teele Randoja, kes sai viienda koha.

Jalgratturid võimutsesid Jõgeva kesklinnas ka eelmise päeva õhtul, kui kuueteistaastase vaheaja järel korraldati Jõgeva tänavasõit. Kui noored ratturid võistlesid eelkõige Eesti kriteeriumisõidu meistrivõistluste punktidele, siis põhisõitudes oli iga ringi lõpus võimalik teenida ka rahalist preemiat.

Eesti jalgrattavõistlustel seninägematu formaat on aga väga populaarne Lääne-Euroopas. “Prantsusmaal on seda tüüpi õhtused tänavasõidud väga populaarsed ning olen juba mõnda aega keerutanud mõtet seda ka Eestis proovida,” selgitas rattaralli ja tänavasõidu peakorraldaja Sander Maasing MTÜst Ivent.

Jõgeva kesklinnas 1,2-kilomeetrisel üsna tehnilisel rajal toimunud meeste 34ringilise põhisõidu stardis oli 26 ratturit. Üsna algstaadiumis sõitis teistel eest ära Rein Taaramäe Rattaklubi värvides esinev tartlane Norman Vahtra, kes suutiski lõpuni üksinda ette jääda. Vahefinišites kümne euro kaupa preemiaid noppides võttis Vahtra lõpuks vastu üle kolmesaja euro preemiaraha.

Vahtrat jälitanud grupis sõitis kogu distantsi aktiivselt ka eile 40aastaseks saanud endine rattaproff  Erki Pütsep. Lõpufinišis Karlo Aiale ja Karl Brent Premetile alla jäänud Pütsep sai lõpuks neljanda koha.

Profikarjääri järel edukalt maastikurattamaratone sõitnud Pütsep tunnistas, et pole viimastel kuudel väga palju maanteerattaga sõitnud. “Kevadel Hispaanias laagris olles hakkasin pooleaastase pausi järel maanteerattaga sõitma, aga Jõgevale tuleku eel oli jälle kuuajane vahe sisse jäänud,” lausus Pütsep, kes päev hiljem võitis esikoha Alutaguse rattamaratonil. “Tulin sõitma eelkõige austusest korraldajate vastu ja võitu ei püüdnud, pidin ennast ka järgmiseks päevaks hoidma.”

Vooremaa Centrumi noorratturitest tegi põhisõidus kaasa Randar Saar, kes püsis suurema osa võistlusest edukalt peagrupis ning sai lõpuks 16. koha. Krista Karingu võiduga lõppenud naiste tänavasõidus sai Vooremaa Centrumi esindajatest kaheksanda koha Johhanna Räppo, noorte kriteeriumisõitudes sai Piret Pung N16 vanuseklassis kolmanda, Riin Kalme N14 klassis viienda ning Raiko Saar M14 klassis seitsmenda koha.

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus