Ka lemmikutel on kevad südames

Hädasid ja õnnetusi, mis lemmikloomi tabada võivad, on palju, ja kõiki olukordi ei olegi võimalik ette näha.


Kevad on südames ka koertel. Uued lõhnad igast suunast, nii maast kui tuulest kantuna. Ei tea ju kuts, et lume all roiskunud konditüki söömine kõhuhäda kaasa toob, ega aima sedagi, et ummisjalu ahvatleva koerapreili järele joostes kokkupõrge autoga kurvalt lõppeda võib.

Peremees on küll valvel, kuid alati see ei aita. Klaasikild võib käpale viga teha ka lihtsa jalutuskäigu ajal, samuti pole kunagi lõpuni selge, kuidas näiliselt sõbralikud ja sobivad koerad mänguväljakul või ilma peremeheta vabadust nautides teineteisega siiski klapivad. Ühel hetkel sõbrad, järgmisel hetkel kaklevad nii, et karvad lendavad. Ja tee siis kindlaks, kes alustas ja süüdi on.

Koeri kimbutavad sarnaselt inimestega nii nohu kui köha, kopsupõletik, kõrvapõletik ja muud salakavalad haigused. Samas on suurimad kahjud seotud operatsioonidega, näiteks erakorraline keisrilõige, kasvaja eemaldamine, liigeseoperatsioonid, samuti autoavariis saadud vigastuste ravi, alla neelatud mänguasjatükkide eemaldamine jmt.

Et lemmiku tervisemure lahendamine rahakotist liiga suurt osa ei nõuaks, tasub mõelda koera kindlustamisele. Veterinaarabi kindlustuskaitse korral hüvitatakse ravikulu kindlustuslepingus kokku lepitud summa ulatuses ning loomaomaniku kanda jääb vaid omavastutus.

Sageli on koerad õues koos lastega. Paraku ei ole harvad juhused, kui kas valjust helist, paugust või mõnest suuremast koerast ehmatanud koer end rihma otsast lahti rebib ja minema jookseb. Või elabki kuts vaba taluperemehe elu, kus keegi tema käikudest täpselt ei tea. On see siis ehmatus või jooksuajal rändama kutsuvad instinktid, nendelt rännakutelt kõik ei naase.

Õnneks tulevad paljud loomad siiski ka koju või leitakse ja toimetatakse omanikule. Kui seda aga nii ei juhtu, tuleb koera otsima hakata. Otsida tasub näiteks loomade varjupaigast, kasutada sotsiaalmeedia abi, samuti võib avaldada kuulutuse. Kui looma leidmisega kaasnesid kulud, nt kuulutuse avaldamine või kulu, mille looma leidja või hoiupaik tegi vahepeal looma hooldamiseks, kuuluvad need kindlustuse poolt kuni 64 euro ulatuses kompenseerimisele. Kui aga juhtub halvim ja koera ei leita ka kolme kuu möödudes alates kadumisest teatamisest, hüvitab kindlustus omavastutust arvestades looma kindlustussumma. Kindlustussummaks on looma kokkulepitud maksumus, tõutunnistuseta koerte puhul 300 eurot.

Kui koer põhjustab kahju, vastutab selle eest tema omanik. Kahju võivad põhjustada kõik koerad, ka väikesed,näiteks rõõmust hüpates ja riideid rikkudes, kedagi pikali joostes, sõiduteel auto ette jäädes, ka loomaarsti juures saba liputades ja seal midagi maha lükates. Seetõttu on lisaks koera elu ja tervise kindlustamisele mõistlik kindlustuslepingus fikseerida  ka vastutuskindlustuse kaitse.

Jahihooaeg tuleb turvalisemalt, kui koera kindlustuslepingus ka sellekohane märge on. Nimelt hüvitatakse looma jahil saadud vigastused, kui jahil käimine kui kõrgem risk kindlustuslepingus fikseeritud on. Kindlustuslepingu saab sõlmida igale kiibistatud koerale vanuses 4 kuud kuni 7 aastat.

Kindlustuslepingut sõlmides tuleks kindlasti tutvuda kindlustuse tingimustega, sest kõiki juhtumeid siiski ei hüvitata. Samuti tuleb esmakordselt koera kindlustades arvestada nn ooteajaga ehk 14päevase perioodiga pärast kindlustuslepingu sõlmimist, mille jooksul alanud haiguse ravikulu ei hüvitata.

TUULI KALBERG, ERGO kindlustuse riskijuht

blog comments powered by Disqus